Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

SubZone placerar subwoofern rätt

SubZone-appen beräknar var subwoofern ska placeras för att få bästa möjliga bas i ditt rum.

Av / 2023-07-28 - 13:45
SubZone placerar subwoofern rätt

Många tror fortfarande att det inte spelar någon roll var man placerar subwoofern. Sanningen är en helt annan. Felaktig placering kan resultera i både ojämn frekvensgång och dålig timing. Det betyder att du aldrig kommer att få de där tighta magkickarna som gör det så kul med bas.

Men var i hela friden ska subwoofern placeras? Man kan alltid prova sig fram, ett alternativ är att sätta subwoofern på soffan där du kommer att sitta och sedan krypa runt på golvet som en idiot. Subwoofern ska placeras där du känner att basen är bäst. Men detta kan vara svårt om subwoofern är stor och tung.

Gör det enkelt med en app

Lyckligtvis finns det nu en mycket enklare lösning. Ladda ner appen SubZone från Sonic Baume och ange rummets mått, markera var du sitter och välj material för väggar, tak och golv.

Appen använder akustisk simulering för att beräkna varje ytas absorption av låga frekvenser och beräknar de bästa positionerna i rummet för en subwoofer.

Läs också Så placerar du högtalarna Har du köpt drömhögtalarna men vet inte riktigt hur du ska ställa dem? Här är ett par heta tips.

Flera möjliga placeringar

Istället för att bara visa den bästa placeringen kommer appen att visa flera möjliga placeringar, var och en med en kvalitetsskala från 1–10.

Varje möjlig placering placeras på en ”värmekarta” över rummet, med rött för värdet noll och blått för 10. De bästa platserna markeras med en stjärna.

Om de bästa platserna inte kan användas av estetiska eller praktiska skäl kan du leta efter de blåaste områdena och på så sätt hitta den optimala kompromissen mellan ögon och öron.

Läs också Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.

Inspirerad av utvecklarens egna problem

Utvecklaren Chris Baume hämtade inspiration från sina egna erfarenheter av subwooferplacering:

– ”Idén inspirerades av min egen erfarenhet av att kämpa med att placera min subwoofer. Efter att ha provat många olika platser och följt alla råd, lät det alltid bra på ena sidan av soffan och platt på den andra. Till slut hittade jag den bästa platsen med hjälp av simuleringsprogram, men det var komplicerat och väldigt dyrt. SubZone ger alla ett enkelt, prisvärt och vetenskapligt sätt att placera sin subwoofer.

Billig

Vi hifi-entusiaster är vana vid att se tusenlapparna flyga när vi köper smarta prylar för små justeringar som gör ljudet lite bättre – eller kanske bara annorlunda. Att få basen att sitta ordentligt är därför något som borde vara värt mycket för många. Ändå kostar appen bara nio kronor(!) under introduktionsperioden. Det måste vara den största no-brainer vi någonsin har stött på.

Ladda ner:

SubZone for Android

 

SubZone for Apple

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Nytt flaggskepp från Scansonic

"Rimliga" golvhögtalare från Raidho

Ny Bluetooth-högtalare från Bose som ser ut som en handväska

Dynaudio radar upp specialmodeller

Ljud & Bild
Rulla till toppen