Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Børresen X3 smyger under den magiska gränsen

Ny instegsmodell med lägre pris.

Skrivet av / 2023-03-01 - 11:10
Børresen X3 smyger under den magiska gränsen

Ibland blundar man när Børresen från Danmark lanserar nya högtalare. Det beror på att prislappen ofta är hög, ibland mycket hög, men inte den här gången.

Børresen X3 är dock ingen budgethögtalare, men för att vara dem är X3 en sällsynt prisvärd golvhögtalare.

Foto Børresen

Den ska ha samma involverande egenskaper som de dyrare modellerna, i en billigare version. Högtalaren har Børresens X-element, och de säger själva att de har ansträngt sig för att X3 ska vara en igenkännbar Børresen-högtalare för alla som hör den. Bland annat därför är mycket av tekniken och filosofin bakom X3 hämtat från Børresens dyrare högtalare i M-, O- och Z-serien.

BOERRESEN-X3-WHITE_Front_MembraneTweeter_Close_DBG-DESKTOP-min BOERRESEN-X3-BLACK_2Speakers_FrontSkewed_Total_DBG-DESKTOP-min BOERRESEN-X3-WHITE_Back_Total_DBG-DESKTOP-min BOERRESEN-X3-WHITE_FrontSkewedLow_Logo_Close_WBG-min BOERRESEN-X3-WHITE_Back_TopCarbon_Close_DBG-DESKTOP-min BOERRESEN-X3-WHITE_BackSkewed_Outlets_Close_WBG-min
<
>
Foto: Børresen

Bland annat är X3:ans membran en tvåskiktskonstruktion, med kolfiber och ett lager aramid med ett bikakeformat lager emellan. Magnetsystemet som driver svängspolen och membranen använder koppar på spolens ytterkanter för bättre magnetflöde och lägre induktans.

Foto Børresen

Den slanka högtalaren använder en modifierad banddiskant, som går till 2,5 kHz, och har en rörlig massa på endast 0,01 gram. Elementet har en mindre magnet och järnmassa, och är inte riktigt lika känsligt som Børresens dyrare diskanter, med en uppgedd känslighet på 88 dB, jämfört med 94 dB för den dyrare versionen.

Allt detta är monterat i ett svart eller vitt chassi, med träkomposit som invändig förstärkning och uppstyvning, med hela sex basreflexportar på baksidan.

X3 är prissatt till 114 995 kronor paret och tillgänglig nu.

 

 

Børresens M1-projekt är klart

Den bästa högtalaren Børresen någonsin gjort.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen