Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Børresens M1-projekt är klart

Den bästa högtalaren Børresen någonsin gjort.

Av / 2022-07-08 - 15:14
Børresens M1-projekt är klart

Unga Børresen Acoustics har nyligen blivit en del av Audio Group Denmark och den kommande kompakthögtalaren M1 är den första produkten under det nya affärsparaplyet.

Den kompakta M1 påbörjades förstås långt innan Audio Group kom in i bilden, och Michael Børresen själv kallar M1 för ett drömprojekt.

Högtalaren är deras mest ambitiösa högtalarprojekt hittills, där målet har varit att få ut så mycket som möjligt av en liten högtalare, genom att inte hålla tillbaka på någonting.

BoerresenM1 OnStand FrontsSkewed 2Speakers HalfTotal
Boerresen M1 On Stand

Här har Børresen och teamet plockat från översta hyllan hos Ansuz, Aavik och Børresen, och du hittar kända komponenter från alla tre i M1. Som också har några unika komponenter inombords.

Ta till exempel baselementet, som har fått en 3D-printad korg i zirkonium, som ska vara styv och samtidigt vibrationsfri. Den är utformad för att frigöra energin obehindrat från Børresens mest avancerade membran hittills.

BasketUnit SideView
Basket Unit

Det består av fyra laminerade lager, två i kolfiber, ett mellanlager med aramid i bikakemönster och slutligen ett titanskikt med Ansuz speciella supreme beläggning.

På detta sätt har Børresen lyckats flytta potentiella resonanser bort från elementets arbetsområde, som sträcker sig upp till 2 500 Hz.

Crossover SideView
M1 delningsfilter

Elementets magnet är helt fri från järn och kopparringarna har ersatts med silver, vilket Børresen menar har mycket bättre ledningsförmåga.  Metallkomponenterna behandlas också kryogeniskt för att pressa ut ännu mer ledningsförmåga ur dem och i slutändan bättre ljud.

Delningsfiltret är relativt enkelt, med två Tesla-spolar kända från Ansuz PowerBox, med två inverterade spolar, som delar till Børresens banddiskant. Den har en membranmassa på extremt låga 0,01 gram och sträcker sig till 50 kHz.

.

StandDarkz Skewed
Stand Darkz Skewed

Børresen M1 har också Ansuz Darkz Z2S frikopplade fötter i zirkonium mellan högtalarna och de specialdesignade stativen.  Tillsammans med stativets kompositmaterial i NBCM (Natural Based Composite Material) dämpar det hela mer effektivt resonanser.

Ledningarna inuti är också Ansuz, Gold Signature genom hela signalvägen.

M1 säljs inte förrän i oktober 2022, prissatt till 94 000 Euro per par.

BoerresenM1 OnStand SideFrontSkewedLeft Total
Boerresen M1 On Stand

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen