Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

Skrivet av / 2019-03-12 - 16:33
Tidal ger studioljud i iPhone

För två månader sedan kom nyheten att Android-telefoner hade fått MQA-stöd. Nu har iPhone följt efter. Detta gäller dock enbart Tidal-användare, eftersom avkodningen av filerna görs av Tidal-avspelaren.

Läs hela pressmeddelandet här (PDF)

Här hemma har Tidal länge varit den enda strömningstjänsten som haft musik i äkta CD-kvalitet. Den strömmar nämligen i förlustfritt FLAC-format (ALAC om du har iPhone eller en annan iOS-enhet). På senare tid har utbudet även funnits i Master-ljudkvalitet, som har ännu bättre ljud än CD. Allt tack vare att musiken kodats i MQA-format, vilket i korthet ger högre upplösning än CD men är digitalt packat på ett sätt som tar upp lite bandbredd så att filerna ändå är praktiska att strömma. Först gällde detta desktop-versionen av Tidal till Mac och Windows PC, men nu har alltså den förbättrade ljudkvaliteten även kommit till både Android och iOS.

Oändlig upplösning?

I princip stöder MQA oändlig upplösning (den högsta vi har sett hittills är 352,4 kHz men 768 kHz sägs vara på väg). Det kräver dock emellertid en kompatibel MQA-certifierad DAC i andra änden. En sådan kan du kopplas in med Apples Camera Connector Kit och få full upplösning från MQA-filerna. Använder du Lightning-hörlursadaptern som ingår till i iPhone, är upplösningen begränsad till högst 96 kHz, eftersom det är den maximala upplösningen som går om musik-programvaran ska utföra hela avkodningen.

Detta bör dock vara ett märkbart steg upp från vanlig 16-bitars CD-kvalitet – men som alltid bör du ha ett par riktigt bra hörlurar – med kabel – för att få ut det mesta.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

Trådlös skivspelare

HIGH END-mässan i München närmar sig

Skivspelare med inbyggd förstärkare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen