Nyhet

Tidal går all-in på HiFi

Nu får premiumkunder CD-kvalitet, medan befintliga HiFi-kunder får surroundformat, HD-kvalitet och ett gott samvete.
Tidal HiFi
forfatter

Sedan 2013 har streamingtjänsten Tidal erbjudit sina kunder att lyssna på musik i CD-kvalitet. Hittills har de tagit bra betalt för det: ett HiFi-abonnemang har kostat 199 kronor i månaden, medan standardabonnemanget Premium för 99 kronor bara har haft musik i 320 kbit/s AAC.

Från och med i dag får premiumkunderna dock kunna ljudkvaliteten uppgraderad till full CD-kvalitet för samma 99 kronor i månaden som tidigare. Tidal är alltså redo för priskriget inom hifi-streaming som har satts igång hos de flesta streamingtjänsterna. Tidal Premium byter alltså namn till Tidal HiFi.

Atmos och Sony 360

Nuvarande HiFi-kunder får också sitt abonnemang uppgraderat, till Tidal HiFi Plus. Det görs med vad Tidal kallar ”Innovative Audio Formats”. Förutom den så kallade Master-kvaliteten i form av HD-ljud i MQA-formatet som man hittills har kunnat lyssna på, kommer användarna att ha tillgång till rumsligt kodat ljud i formaten Dolby Atmos och Sony 360 Reality Audio. Bithastigheten på Tidal HiFi Plus blir ”upp till 9 216 kbit/s. Priset blir fortfarande 199 kronor i månaden.

Det finns även ett antal ”mjukare” förmåner med Plus-abonnemanget som implementeras 2022. De musiker som den enskilda användaren spelar mest får en större del av kakan när royalties betalas ut. Man kommer till och med att kunna följa hur ens egna lyssnarvanor påverkar sina favoritartister. Och självklart dela med sig av sitt goda samvete på sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.