Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Rotel RA-1592 MKII får The Michi Treatment

Rotel lovar mycket bättre ljud tack vare bättre komponenter.

Skrivet av / 2021-05-05 - 14:00
Rotel RA-1592 MKII får The Michi Treatment

Egentligen är det i budget- och premiumklassen som Rotel är kända för att vara bland de bästa. I flera årtionden har CD-spelarna och förstärkarna från Rotel lyckats väl i tester, ofta har de varit en av få japanska tillverkare som lyckats ta upp kampen med välrenommerad hifi från Nordamerika och Europa.

Det tänker Rotel uppenbarligen fortsätta med, för efter tre års utveckling är de äntligen klara med omfattande uppdateringar i premiumklassen.

Rotel The Michi Treatment

Rotel RA-1592 MKII, RA-1572 MKII och den mer budgetvänliga A14 MKII har alla fått ”The Michi Treatment” – alltså lånat mycket teknik från Rotels sensationellt välljudande highend-serie Michi.

Den 200 watt starka RA-1592 MKII skiljer sig från RA-1592 genom att den har en 32 bit/384kHz-DAC från Texas Instruments, strömning via ethernet, aptX och AAC Bluetooth, och den stöder MQA-filerna på Tidal Master och är kompatibel med Roon.

Förstärkaren har också en skivspelaringång för MM-pickuper, USB-ingång, sex digitala ingångar och en rad antal analoga ingångar, inklusive en balanserad XLR-ingång.

Rotel RA-1592 MKII The Michi Treatment
Foto: Rotel

Inuti har så många som 28 av komponenterna bytts ut mot nyare och bättre varianter, inklusive kondensatorer, kortare signalvägar och uppgraderade komponenter i strömförsörjningen.

Foto: Rotel

RA-1572 MKII har fått samma behandling. Den har samma DAC från Texas Instruments och sammanlagt 33 komponenter har bytts ut jämfört med RA-1572. MKII-versionen lämnar 120 watt och har något färre ingångar än RA-1592 MKII, men är annars snarlik.

RA-1592 MKII på insidan. Foto: Rotel

 

Den mycket billigare 80-wattaren A14 har också uppdaterats till MKII och genomgått motsvarande uppgraderingar. Den stöder upp till 32 bit/384 kHz via USB med MQA-stöd och är precis som andra utrustade med ethernet, aptX och AAC Bluetooth, skivspelaringång samt analoga och digitala ingångar.

 

Foto: Rotel

Enligt Rotel ger de omfattande uppgraderingarna bättre dynamisk kontroll och insikt i musiken och större detaljrikedom. Inte helt olikt ljudet från Michi-serien, alltså.

rotel.com

Läs också Kanske det bästa highend-klippet du kan göra För dig som verkligen behöver mer kraft och vill ha ännu bättre ljud är kanske Rotels nya Michi-serie det bästa köpet i highend-klassen.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJ-look för vinylälskare

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen