Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Rotel RA-1592 MKII får The Michi Treatment

Rotel lovar mycket bättre ljud tack vare bättre komponenter.

Egentligen är det i budget- och premiumklassen som Rotel är kända för att vara bland de bästa. I flera årtionden har CD-spelarna och förstärkarna från Rotel lyckats väl i tester, ofta har de varit en av få japanska tillverkare som lyckats ta upp kampen med välrenommerad hifi från Nordamerika och Europa.

Det tänker Rotel uppenbarligen fortsätta med, för efter tre års utveckling är de äntligen klara med omfattande uppdateringar i premiumklassen.

Rotel The Michi Treatment

Rotel RA-1592 MKII, RA-1572 MKII och den mer budgetvänliga A14 MKII har alla fått ”The Michi Treatment” – alltså lånat mycket teknik från Rotels sensationellt välljudande highend-serie Michi.

Den 200 watt starka RA-1592 MKII skiljer sig från RA-1592 genom att den har en 32 bit/384kHz-DAC från Texas Instruments, strömning via ethernet, aptX och AAC Bluetooth, och den stöder MQA-filerna på Tidal Master och är kompatibel med Roon.

Annons

Förstärkaren har också en skivspelaringång för MM-pickuper, USB-ingång, sex digitala ingångar och en rad antal analoga ingångar, inklusive en balanserad XLR-ingång.

Rotel RA-1592 MKII The Michi Treatment

Foto: Rotel

Inuti har så många som 28 av komponenterna bytts ut mot nyare och bättre varianter, inklusive kondensatorer, kortare signalvägar och uppgraderade komponenter i strömförsörjningen.

Foto: Rotel

RA-1572 MKII har fått samma behandling. Den har samma DAC från Texas Instruments och sammanlagt 33 komponenter har bytts ut jämfört med RA-1572. MKII-versionen lämnar 120 watt och har något färre ingångar än RA-1592 MKII, men är annars snarlik.

Annons

RA-1592 MKII på insidan. Foto: Rotel

 

Den mycket billigare 80-wattaren A14 har också uppdaterats till MKII och genomgått motsvarande uppgraderingar. Den stöder upp till 32 bit/384 kHz via USB med MQA-stöd och är precis som andra utrustade med ethernet, aptX och AAC Bluetooth, skivspelaringång samt analoga och digitala ingångar.

 

Foto: Rotel

Annons

Enligt Rotel ger de omfattande uppgraderingarna bättre dynamisk kontroll och insikt i musiken och större detaljrikedom. Inte helt olikt ljudet från Michi-serien, alltså.

rotel.com

Kanske det bästa highend-klippet du kan göra För dig som verkligen behöver mer kraft och vill ha ännu bättre ljud är kanske Rotels nya Michi-serie det bästa köpet i highend-klassen.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.