TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Schweizarna kommer!

Schweiz kanske mest legendariska tillverkare återvänder till Skandinavien med multiroom och hifi-strömning.

Av / 2018-05-02 - 14:11
Schweizarna kommer!

Choklad, gökur och diskreta banker är kanske det första man tänker på när Schweiz kommer på tal. Men det är också ett utvecklat tekniksamhälle som har en fin teknisk historia.

Då tänker vi inte på schweiziska klocktillverkare, som hållit på med urmakeri sedan 1700-talet, utan om märken som utvecklat ljudutrustning för både professionellt bruk och hemanvändning.

Till exempel Revox.

Företaget är ursprungligen schweiziskt och har kontor i Schweiz, Österrike och Tyskland, där produktionen äger rum.

 

Annonce

The Beatles

Rullbandspelaren Revox B77, receivern B780, skivspelaren med tangentialarm B790 och kassettdäcket B710. Alla från 70-talet.
Rullbandspelaren Revox B77, receivern B780, skivspelaren med tangentialarm B790 och kassettdäcket B710. Alla från 70-talet.

Allt började som Studer 1948, grundat av ingenjören Willi Studer som byggde rullbandspelare och sålde dem under bland annat Studer- och Revox-märkesnamnen.

Beatles använde två 4-spårs Studer J37 under inspelningen av Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band 1967.

Senare modeller, som B77 från 1977 på bilden ovan, bidrog till att cementera Revox position som en av de mest välrenommerade tillverkarna av bandspelare på 60-, 70- och 80-talet.

1990 pensionerade sig Willi Studer och märket Studer togs över av Harman, medan Revox hamnade under Motor-Columbus – ett energibolag.

Men innan det, redan 1983, försökte sig Revox på multiroom-ljud.

 

 

Integrerat ljud

I dag satsar Revox, som nu har nya ägare, stort på multiroom och vill ge total kontroll över flerrumslösningar från kontrollpaneler på väggarna till högtalarna i andra änden.

Revox exportchef Steve Croft visar upp inbyggnadshögtalaren Invisible 80U vars hela yta fungerar som högtalarmembran.
Revox exportchef Steve Croft visar upp inbyggnadshögtalaren Invisible 80U vars hela yta fungerar som högtalarmembran.

Det behöver inte vara vanliga högtalare, som Revox också tillverkar. Det kan vara osynliga högtalare som integreras i väggar eller tak och antingen målas eller tapetseras över.

De infällda högtalarna finns i två storlekar och styrs från Revox installationsenheter, med dolda förstärkare, från exempelvis en iPad.

Revox multiroom stöder upp till 64 zoner, som kan styras individuellt, i grupper eller samtidigt, antingen från en programmerbar panel eller en pekskärm som är infälld i väggen – eller, som sagt, från en surfplatta eller mobiltelefon.

Man kan använda andra högtalare också om man vill, och det går att integrera andra enheter som TV i Revox-styrsystemet.

Men det är inte alla Revox-produkter som är förberedda för multiroom-styrning

 

Hifi

Revox Joy är en serie som består av tre förstärkare, två av dem med Bluetooth, nätradio och wifi, en CD-spelare samt en nätverksserver med inbyggd hårddisk och CD-spelare.

Joy-serien börjar på drygt 10 000 kronor och finns i svart, vitt och silvergrått. I dagsläget är modellerna inte kompatibla med Revox trådbundna multiroom-system, men fungerar utmärkt som kompakta hifi-system där ljudet är viktigt men utrymmet kan vara begränsat.

Joy-series flaggskepp heter S120, lämnar 2 x 120 watt och har trådbunden och trådlös strömning, FM/DAB-radio och analoga och digitala ingångar. Styrningen görs med en app eller fjärrkontroll. Det finns bland annat en tvåvägs RF-fjärrkontroll som även har IR så att den kan användas med andra enheter än Revox egna.

 

Alt-i-ett

Revox Symphony är ett av de mest välljudande allt-i-ett-systemen vi har hört hittills. På bilden ovan är det i vitt på golvstativ, men det finns även i grått med svart front och går att ställa i en bokhylla.

Hittills verkar det som om Revox har haft två olika intresseområden: multiroom/installation och hifi.

Moduluppbyggda M100 är en kompakt 2 x 200-watts receiver med CD-spelare som går att bygga ut med moduler som utökar funktionaliteten. Tillsammans med Revox Prestige-högtalarna hade den uppseendeväckande kontrollerad och samtidigt frisk ljudbild som var rik på klangfärger och fullständigt saknade förvrängningar.

Lovande.

Benno Ketterer har jobbat på Revox i 43 år och har full koll på det mesta. Här testar han en M100. Testet tar 20 minuter och görs på alla M100 innan de packas och skickas.
Benno Ketterer har jobbat på Revox i 43 år och har full koll på det mesta. Här testar han en M100. Testet tar 20 minuter och görs på alla M100 innan de packas och skickas.

 

Kvalitet

Revox är så måna om att behålla sitt rykte att de gör noggranna kvalitetskontroller. Till exempel testas samtliga kretskort – inte bara stickprov på fem eller tio procent – innan de hamnar i produkterna. Detta görs hos Revox i Villingen, Tyskland.

Enligt Revox har det gett dem en extremt låg felprocent.

 

Bilden ovan visar den trådlösa receivern och nätverksspelaren i Joy-serien tillsammans med ett par G70-bokhyllehögtalare. Till höger syns flaggskeppet Prestige i grått med svart glasfront samt Joy-serien i svart.
Bilden ovan visar den trådlösa receivern och nätverksspelaren i Joy-serien tillsammans med ett par G70-bokhyllehögtalare. Till höger syns flaggskeppet Prestige i grått med svart glasfront samt Joy-serien i svart.

 

Snart i Sverige

Bilden ovan visar ett exempel på hur ett vardagsrum kan se ut, med Revox tvåvägs fjärrkontroll, en Joy-förstärkare och en Apple TV kopplad till en Loewe TV.

Vad som inte syns på bilden är de dolda högtalarna i väggen och iPaden som styr detta och flera andra anläggningar i ett integrerat Revox multiroom-system.

Revox finns redan i 40 länder och tack vare distributören Solipi kommer de snart till utvalda butiker på våra breddgrader också.

Revox-högtalare monteras.
Revox-högtalare monteras.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Du kan behöva den här

Nytt flaggskepp från Audio-Technica

Pro-Ject T1 EVO skivspelare

Rotel firar 100 år med high-end CD-spelare

München flyttar till Wien

McIntosh skyddar anläggningen

Förädlat flaggskepp

Marantz ger dig allt på ett ställe

Stöder högupplöst ljud

-Blir billigare än SL-1200G

Ny referens från Technics

Ny version av NAD:s minianläggning

Rulla till toppen