Nyhet

Rega Reference EBLT drive belt

Rega-skivspelare kan låta ännu bättre med en ny drivrem.
forfatter

En skivspelare är en helt mekanisk anordning som är känslig för vibrationer, interferens och elektromagnetisk strålning. En skivspelare är i själva verket en apparat där allting, varenda liten detalj, kan vara avgörande för ljudkvaliteten.

Därför finns det många olika sätt att bygga skivspelare på, även om den grundläggande principen med en roterande, vågrät skivtallrik och en nål som alstrar elektricitet, är grundläggande.

Vissa märken, som Rega, föredrar att rotera skivtallriken med en rem. Den kan vara av olika material, men det vanligaste är gummi.

En jämn och platt eller rund rum av gummi eller silikon är avgörande för precisionen. Rega tillverkar sina egna remmar med en maskin som de själva hävdar är bättre på att klippa remmarna helt exakt. Så att de inte påverkar ljudet negativt.

Nu har de hittat ett sätt att göra drivremmen ännu bättre, och den nya Rega Reference EBLT-remmen påstås reducera avvikelser som wow and flutter på alla Regas skivspelare.

Illustrationen visar en jämförelsen mellan en vanlig rem och den nya Reference EBLT-remmen på Regas billigaste skivspelare, Planar 1.

Enligt Regas mätningar ger standardremmen en W&F-avvikelse på 0,253 procent, den redan tillgängliga Advanced EBLT-remmen har en mindre avvikelse på 0,162 procent, medan den nya Reference EBLT-remmen lyckas minska avvikelserna ännu mer, till 0,075 procent.

Med bättre rotationsstabilitet får man en mer konstant hastighet och färre avvikelser ger ett renare ljud.

Så småningom kommer Reference EBLT att bli standard till skivspelarna Planar 8 och Planar 10, men den kan naturligtvis användas med Regas modeller.

Bästa skivspelarköpet i highend-klassen Regas flaggskepp låter gudomligt och är värt varenda krona, även om det kanske inte ser ut som om man får särskilt mycket för pengarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.