Rega Reference EBLT drive belt

Rega-skivspelare kan låta ännu bättre med en ny drivrem.
Annons
Annons
forfatter

En skivspelare är en helt mekanisk anordning som är känslig för vibrationer, interferens och elektromagnetisk strålning. En skivspelare är i själva verket en apparat där allting, varenda liten detalj, kan vara avgörande för ljudkvaliteten.

Därför finns det många olika sätt att bygga skivspelare på, även om den grundläggande principen med en roterande, vågrät skivtallrik och en nål som alstrar elektricitet, är grundläggande.

Vissa märken, som Rega, föredrar att rotera skivtallriken med en rem. Den kan vara av olika material, men det vanligaste är gummi.

En jämn och platt eller rund rum av gummi eller silikon är avgörande för precisionen. Rega tillverkar sina egna remmar med en maskin som de själva hävdar är bättre på att klippa remmarna helt exakt. Så att de inte påverkar ljudet negativt.

Nu har de hittat ett sätt att göra drivremmen ännu bättre, och den nya Rega Reference EBLT-remmen påstås reducera avvikelser som wow and flutter på alla Regas skivspelare.

Annons

Illustrationen visar en jämförelsen mellan en vanlig rem och den nya Reference EBLT-remmen på Regas billigaste skivspelare, Planar 1.

Enligt Regas mätningar ger standardremmen en W&F-avvikelse på 0,253 procent, den redan tillgängliga Advanced EBLT-remmen har en mindre avvikelse på 0,162 procent, medan den nya Reference EBLT-remmen lyckas minska avvikelserna ännu mer, till 0,075 procent.

Med bättre rotationsstabilitet får man en mer konstant hastighet och färre avvikelser ger ett renare ljud.

Så småningom kommer Reference EBLT att bli standard till skivspelarna Planar 8 och Planar 10, men den kan naturligtvis användas med Regas modeller.

Läs också
Bästa skivspelarköpet i highend-klassen Regas flaggskepp låter gudomligt och är värt varenda krona, även om det kanske inte ser ut som om man får särskilt mycket för pengarna.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.