Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Rega Reference EBLT drive belt

Rega-skivspelare kan låta ännu bättre med en ny drivrem.

Av / 2021-03-14 - 11:00
Rega Reference EBLT drive belt

En skivspelare är en helt mekanisk anordning som är känslig för vibrationer, interferens och elektromagnetisk strålning. En skivspelare är i själva verket en apparat där allting, varenda liten detalj, kan vara avgörande för ljudkvaliteten.

Därför finns det många olika sätt att bygga skivspelare på, även om den grundläggande principen med en roterande, vågrät skivtallrik och en nål som alstrar elektricitet, är grundläggande.

Vissa märken, som Rega, föredrar att rotera skivtallriken med en rem. Den kan vara av olika material, men det vanligaste är gummi.

En jämn och platt eller rund rum av gummi eller silikon är avgörande för precisionen. Rega tillverkar sina egna remmar med en maskin som de själva hävdar är bättre på att klippa remmarna helt exakt. Så att de inte påverkar ljudet negativt.

Nu har de hittat ett sätt att göra drivremmen ännu bättre, och den nya Rega Reference EBLT-remmen påstås reducera avvikelser som wow and flutter på alla Regas skivspelare.

Illustrationen visar en jämförelsen mellan en vanlig rem och den nya Reference EBLT-remmen på Regas billigaste skivspelare, Planar 1.

Enligt Regas mätningar ger standardremmen en W&F-avvikelse på 0,253 procent, den redan tillgängliga Advanced EBLT-remmen har en mindre avvikelse på 0,162 procent, medan den nya Reference EBLT-remmen lyckas minska avvikelserna ännu mer, till 0,075 procent.

Med bättre rotationsstabilitet får man en mer konstant hastighet och färre avvikelser ger ett renare ljud.

Så småningom kommer Reference EBLT att bli standard till skivspelarna Planar 8 och Planar 10, men den kan naturligtvis användas med Regas modeller.

Läs också Bästa skivspelarköpet i highend-klassen Regas flaggskepp låter gudomligt och är värt varenda krona, även om det kanske inte ser ut som om man får särskilt mycket för pengarna.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen