Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Rega Planar 3 – ikonen är tillbaka

Under tiden vi testar Regas senaste skivsnurrare gör vi en liten historisk tillbakablick.

Av / 2016-04-11 - 10:55
Rega Planar 3 – ikonen är tillbaka

Siffrorna visar att försäljningen av skivspelare ökar. Det är inte bara äldre människor som dammar av sina grammofoner, även unga som knappt sett en LP-skiva under sin uppväxt håller på att bli storkonsumenter av vinyl.

Regas första skivspelare såg lite annorlunda ut när den kom 1973. Foto: Rega
Regas första skivspelare såg lite annorlunda ut när den kom 1973. Foto: Rega

Enligt Regas grundare Roy Gandy är en av anledningarna att många gillar känslan och ljudet som man kan få med en skivspelare. Och urvalet av skivspelare är större än på länge. De allra billigaste kostar runt en tusenlapp, men Regas modeller börjar på 4 000 kronor för en Rega P1 och slutar på närmare 80 000 kronor.

Rega RP1 i specialversion. Foto: Rega
Rega RP1 i specialversion. Foto: Rega

När Roy Gandy var 14 fick han välja mellan en skivspelare och en TV. Han valde skivspelaren – även om hans mamma köpte en TV ändå. Den hindrade dock inte Roy från att ägna sig åt sitt stora intresse för musik. Gandy tillbringade sin fritid med att hjälpa sina vänner med deras anläggningar och att bygga högtalare.

En Planar 2 från 70-talet. Foto: Regav
En Planar 2 från 70-talet. Foto: Regav

Många skivspelare reparerades och förbättrades av unge Gandy, som snabbt insåg att han kunde bygga egna som var bättre. En Collaro-skivspelare som Roy hittade slängd reparerades och modifierades, och samma sak hände med en Connoiseur-spelare som han fick av en kompis.

1973 startade Roy Gandy ett litet företag tillsammans med Tony Relph. Företaget fick heta Rega, efter de två första bokstäverna i Relphs och Gandys efternamn.

1973 såg deras första egenkonstruerade skivspelare dagens ljus, året efter fick den namnet Rega Planet och 1975 kom den första Rega Planar-modellen – som säljs fortfarande, fast i en betydligt förbättrad version.

Regas flaggskepp RP10 med keramisk skivtallrik. Foto: Rega
Regas flaggskepp RP10 med keramisk skivtallrik. Foto: Rega

Regas skivspelare har lätta, styva och resonansdöda chassin som vilar på gummifötter. De mer påkostade modellerna är stagade på över- och undersidan, mellan tonarmsbasen och tallrikslagret. Den första modellen som hade det här chassiet var jubileumsmodellen RP40 som kom 2013.

Foto: Rega
Foto: Rega

Skivtallriken är som regel av glas, med filtmatta på toppen, men den dyraste modellen RP10 har en vit skivtallrik som är gjord av ett kostsamt keramiskt material.

Flera av skivspelarna kan uppgraderas med TT PSU-strömförsörjning som ger max 0,05 procent hastighetsavvikelser. Den externa strömförsörjningen finns som uppgradering till bland annat RP3 och ingår som standard till den lite dyrare RP6.

Rega TTPSU har en omkopplare så att man kan välja mellan 33 och 45 varv per minut.
Rega TTPSU har en omkopplare så att man kan välja mellan 33 och 45 varv per minut.

Regas skivspelare ser snarlika ut, men två av modellerna skiljer sig från mängden. RP8 och RP10 har ett tudelat chassi där det yttre chassiet bara används för att hålla dammlocket på plats. Behöver man inte det så kan man ta bort det yttre chassiet helt och hållet och bara använda det inre. Då har man en superlätt plint med låg massa. Med en skumkärna av polyolefin täckt av ett lager fenol och förstärkt med en fenol- och magnesiumram på över- och undersidan.

En RP8 utan skivtallrik och yttre chassi. Foto: Rega
En RP8 utan skivtallrik och yttre chassi. Foto: Rega

Regas skivspelare blev snabb kända som mycket välljudande och befann sig i en prisklass som de flesta kunde leva med. Och deras egentillverkade tonarmar är så uppskattade att de faktiskt används av många andra märken.

Foto: Rega
Foto: Rega

Den vita, svarta, röda, grå eller orange (eller vad sägs om rosa?) RP3 har funnit länge på marknaden och vi tycker att den ger mycket för pengarna. Den har dock inte alltid sett likadan ut som den vita på bilden ovanför. Och nu är det dags för Planar 3 att ta över stafettpinnen.

Rega Planar 3 är tämligen snarlik föregångaren, men det är egentligen bara dammlocket och remmen som är likadan. Allt annat, inklusive tonarmen, är helt nytt.

Tonarmen heter RB330 och har en ny upphängning med styvare armrör, med lägre friktion och resonanser, än föregångaren RB300. En helt ny plint i vit eller svart akryllack, och nya fötter, gör att spelaren är styvare och bättre akustiskt dämpad.

Den nya 12 mm tjocka skivtallriken av glas vilar på en styvare innertallrik som har ett nytt mässingslager.

Vi har redan monterat upp nya Rega Planar 3 på testbänken, hur den låter kan du läsa i vårt sommarnummer.

Nya Planar 3 kommer till butikerna i slutet av april och kostar ungefär 9 000 kronor inklusive en Elys 2 MM-pickup.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen