Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Prisvärd skivspelare för audiofiler

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Av / 2021-07-16 - 07:31
Prisvärd skivspelare för audiofiler

Inte visste vi att Pro-Ject har hållit på i 30 år. Men när de nämner det, så är det faktiskt några av oss som kommer ihåg deras första skivspelare från 1991.

Sedan dess har Heinz Lichtenegger och hans team producerat en otrolig mängd skivspelare och senare även elektronik, men det är grammofoner de är mest kända för.

Här kommer en till. Pro-Ject Debut PRO, som är en jubileumsutgåva i Debut-serien, med några inte helt obetydliga uppgraderingar.

Förresten så betyder inte pro att den är en DJ-spelare, snarare att Pro-Ject har kostat på några uppgraderingar som gör detta till den hittills råaste Debut-utgåvan.

Spelaren är byggd med en Debut Carbon EVO som utgångspunkt, men allt som är av vikt på skivspelaren är uppgraderat för ännu bättre ljud.

Tillsammans med Ortofon har de gjort en Pro-utgåva av Pick it som vi känner från andra spelare i serien, men det sägs inget om vilka uppgraderingar som är gjorda. Den nya 8,5-tums armen däremot är en hybrid med aluminium och kolfiber, det ska bevara styvheten och ge bättre dämpning.

Metalldelar, som till exempel armvikten, är formad i CNC-maskin och nickelbelagt för finare tolerans och bättre finish, som man också kan se på den medföljande skivpucken.

Debut-PRO-VTA-Setting Debut-PRO-TonearmBlock Debut-PRO-tonearmblock-closeup
<
>

Armen har höjdjustering, och det ska vara enkelt att justa både spårvinkel – VTA – och azimuth. Tallriken är dämpad med termoplast, och aluminiumet är ljutet med större precision än tidigare, och plattan vilar på en större innetallrik som drivs av en elektroniskt styrd motor, upp till 78 o/m och med avrundad rem.

Den matta MDF-sockeln är lackad med åtta lager för en mer robust yta och är justerbar i höjdled. Spelaren levereras med avtagbar signalkabel och dammkåpa. Priset är angivet till 750 EUR vilket betyder runt 8 000 kronor för oss.

 

Läs också Skivspelaren du måste lyssna på Pro-Ject lyckas fullständigt med en skivspelare som på allvar tar upp kampen med referensen i prisklassen.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen