TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Prisvärd skivspelare för audiofiler

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

forfatter
Publicerad 2021-07-16 - 07:31

Inte visste vi att Pro-Ject har hållit på i 30 år. Men när de nämner det, så är det faktiskt några av oss som kommer ihåg deras första skivspelare från 1991.

Sedan dess har Heinz Lichtenegger och hans team producerat en otrolig mängd skivspelare och senare även elektronik, men det är grammofoner de är mest kända för.

Här kommer en till. Pro-Ject Debut PRO, som är en jubileumsutgåva i Debut-serien, med några inte helt obetydliga uppgraderingar.

Förresten så betyder inte pro att den är en DJ-spelare, snarare att Pro-Ject har kostat på några uppgraderingar som gör detta till den hittills råaste Debut-utgåvan.

Spelaren är byggd med en Debut Carbon EVO som utgångspunkt, men allt som är av vikt på skivspelaren är uppgraderat för ännu bättre ljud.

Tillsammans med Ortofon har de gjort en Pro-utgåva av Pick it som vi känner från andra spelare i serien, men det sägs inget om vilka uppgraderingar som är gjorda. Den nya 8,5-tums armen däremot är en hybrid med aluminium och kolfiber, det ska bevara styvheten och ge bättre dämpning.

Metalldelar, som till exempel armvikten, är formad i CNC-maskin och nickelbelagt för finare tolerans och bättre finish, som man också kan se på den medföljande skivpucken.

Debut-PRO-VTA-Setting Debut-PRO-TonearmBlock Debut-PRO-tonearmblock-closeup
<
>

Armen har höjdjustering, och det ska vara enkelt att justa både spårvinkel – VTA – och azimuth. Tallriken är dämpad med termoplast, och aluminiumet är ljutet med större precision än tidigare, och plattan vilar på en större innetallrik som drivs av en elektroniskt styrd motor, upp till 78 o/m och med avrundad rem.

Den matta MDF-sockeln är lackad med åtta lager för en mer robust yta och är justerbar i höjdled. Spelaren levereras med avtagbar signalkabel och dammkåpa. Priset är angivet till 750 EUR vilket betyder runt 8 000 kronor för oss.

 

Läs också Skivspelaren du måste lyssna på Pro-Ject lyckas fullständigt med en skivspelare som på allvar tar upp kampen med referensen i prisklassen.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend