Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Prisvärd skivspelare för audiofiler

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Inte visste vi att Pro-Ject har hållit på i 30 år. Men när de nämner det, så är det faktiskt några av oss som kommer ihåg deras första skivspelare från 1991.

Sedan dess har Heinz Lichtenegger och hans team producerat en otrolig mängd skivspelare och senare även elektronik, men det är grammofoner de är mest kända för.

Här kommer en till. Pro-Ject Debut PRO, som är en jubileumsutgåva i Debut-serien, med några inte helt obetydliga uppgraderingar.

Förresten så betyder inte pro att den är en DJ-spelare, snarare att Pro-Ject har kostat på några uppgraderingar som gör detta till den hittills råaste Debut-utgåvan.

Annons

Spelaren är byggd med en Debut Carbon EVO som utgångspunkt, men allt som är av vikt på skivspelaren är uppgraderat för ännu bättre ljud.

Tillsammans med Ortofon har de gjort en Pro-utgåva av Pick it som vi känner från andra spelare i serien, men det sägs inget om vilka uppgraderingar som är gjorda. Den nya 8,5-tums armen däremot är en hybrid med aluminium och kolfiber, det ska bevara styvheten och ge bättre dämpning.

Metalldelar, som till exempel armvikten, är formad i CNC-maskin och nickelbelagt för finare tolerans och bättre finish, som man också kan se på den medföljande skivpucken.

Annons
Debut-PRO-VTA-Setting Debut-PRO-TonearmBlock Debut-PRO-tonearmblock-closeup
<
>

Armen har höjdjustering, och det ska vara enkelt att justa både spårvinkel – VTA – och azimuth. Tallriken är dämpad med termoplast, och aluminiumet är ljutet med större precision än tidigare, och plattan vilar på en större innetallrik som drivs av en elektroniskt styrd motor, upp till 78 o/m och med avrundad rem.

Den matta MDF-sockeln är lackad med åtta lager för en mer robust yta och är justerbar i höjdled. Spelaren levereras med avtagbar signalkabel och dammkåpa. Priset är angivet till 750 EUR vilket betyder runt 8 000 kronor för oss.

 

Annons
Skivspelaren du måste lyssna på Pro-Ject lyckas fullständigt med en skivspelare som på allvar tar upp kampen med referensen i prisklassen.

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Pro-Ject firar 30 med jubileumsmodell.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.