Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Priset på skivspelaren Nagra Reference ger höjdskräck

Den nya skivspelaren Nagra Reference är ett slags "lillebror" till jubileumsmodellen. Prislappen på över en miljon kronor är dock mer än vuxet.

Av / 2024-03-10 - 18:24
Priset på skivspelaren Nagra Reference ger höjdskräck

För två år sedan skrev vi om Nagras nya Reference Anniversary-skivspelare. Efter sex års arbete såg den dagens ljus 2022, och priset var nästan två miljoner kronor. Då är det kanske inte så konstigt att det bara tillverkades 70 stycken – lika många som det är jubileum för.

Du måste ha ett kreativt förhållande till siffror för att säga att den nya skivspelaren Nagra Reference är inom räckhåll. Du behöver fortfarande punga ut med en bra bit över en miljon för att kunna kalla dig stolt ägare.

Nagra-Reference-Turntable det2
Foto: Nagra

Analog kärlek

Enligt Nagra är Reference en helt analog design, som styrs av fysikens och mekanikens oföränderliga lagar. Skivspelaren bygger på den teknik som utvecklades för jubileumsmodellen och är utformad för att hålla i generationer – en produkt för livet, precis som Nagras klassiska bandspelare.

Nagra började faktiskt sin historia med bärbara bandspelare redan 1951, med den banbrytande Nagra I, vars namn kommer från det polska ordet för ”den spelar in”. Dessa bandspelare revolutionerade ljudinspelning på plats och blev snabbt oumbärliga inom film- och TV-industrin.

Läs också Nagra-skivspelare: Den här kostar 2 miljoner Nagra Reference Anniversary Turntable tillverkas bara i 70 exemplar – lika många som Nagra har ljus i födelsedagstårtan.

Även om idén om en skivspelare från Nagra har diskuterats länge var det inte förrän för sex år sedan som företaget på allvar började utveckla en skivspelare som de ansåg var värdig namnet Nagra. Under fyra år arbetade de med att fullända varje aspekt – från fysik och mekanik till materialvetenskap. Resultatet blev Reference Anniversary, en milstolpe inom analog ljudåtergivning.

Nagra-Reference-Turntable cutthrough
Foto: Nagra

Normalversionen av Reference

Nu, två år senare, lanseras den ”normala versionen” av Reference. Den delar den mesta tekniken med jubileumsmodellen, t.ex. den massiva motordrivningen med superkondensatorer, högprecisions-tonarmen i kolfiber och tallriken i aluminium av aerospace-klass. En höjdpunkt är den unika upphängningen i ett flytande mekaniskt och hydrauliskt upphängningssystem för perfekt resonanskontroll.

Den totala vikten är 71 kilo, vilket i sig borde vara tillräckligt för att hålla resonanserna på ett minimum…

Nagra Reference turntable det3
Foto: Nagra

Nagra Reference har en utomjordisk prislapp

Konstruktionen är på högsta nivå rakt igenom. Och det är priset också. 128 000 dollar eller drygt 1,3 miljoner kronor för att vara exakt. Lägg därtill moms och säkert en del andra avgifter, och det blir en rejäl summa pengar.

Det är priset du får betala för Nagras kompromisslösa inställning till kvalitet och precision, för att skapa det ultimata inom analog ljudåtergivning. Detta gör Nagra Reference till en skivspelare som bara oljeshejker och IT-miljardärer har råd med.

Men det är säkert att säga att den kommer att bli en ikon och ett samlarobjekt.

Mer info: nagraaudio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen