Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nagra firar 70 år med svindlande dyr skivspelare

Nagra Reference Anniversary Turntable tillverkas bara i 70 exemplar – lika många som Nagra har ljus i födelsedagstårtan.

Av / 2022-01-12 - 16:24
Nagra firar 70 år med svindlande dyr skivspelare

Efter 70 år i branschen har Nagra främst varit kända för att göra några av de bästa utrustningarna för analog in- och uppspelning. Studer försåg studiorna med stora 2-tums, multispårs-rullbandspelare, men för Nagra var det två spår (och mono) som gällde. Och inte minst några av världens bästa bärbara analoga inspelare, flitigt använda ute i fält.

Men Nagra har också försett hi-fi-marknaden med många produkter, inklusive CD-spelare, digitalomvandlare och förstärkare. Även skivspelarförstärkare. Men de har aldrig gjort någon skivspelare. Förrän nu.

Nagra Reference Anniversary Turntable
Nagra Reference Anniversarsary Turntable och dess externa strömförsörjning. Pris: Nästan 2 miljoner kronor!

Nagra fyller 70 år

Men nu vill den schweiziska tillverkaren slå på stort – och dessutom slå ett gigantiskt slag för sin 70-åriga analoga historia. Med sin första skivspelare någonsin.

Läs också Highend-förstärkare för dryga 2 miljoner Gryphons nya mönsterförstärkare lämnar 1 800 watt.

Med Reference Anniversary Turntable firar Nagra 70 år i branschen, och passande nog byggs det bara 70 exemplar av skivspelaren. Men om det kommer att bli rusning efter dem i butikerna återstår att se, för priset kan framkalla en hjärtinfarkt. Den kostar 1,85 miljoner kronor. För många skulle det alltså handla om att välja mellan en tung skivspelare eller någonstans att bo …

Men den är ändå inte den dyraste skivspelaren. Den utmärkelsen går till AV Designhaus Dereneville VPM 2010-1, som går loss på ungefär fem miljoner.

Nagra Reference Anniversary Turntable
Foto: Nagra

Fyra års utveckling

Det var inte förrän för fyra år sedan som Nagra började med sina planer på att göra en skivspelare med sitt märkesnamn på. Lyckligtvis har de skickliga konstruktörer som behärskar fysik och mekanisk och elektronisk ingenjörskonst. Viktiga kvalifikationer när det gäller att göra den perfekta skivspelaren.

Drivverket

Drivverket är själva kärnan i varje skivspelare. Där ingår motorsystemet och det råder stor enighet om att flera motorer är bättre än en, eftersom eventuella ojämnheter i den ena kommer att upphävas av den andra. Nagra har valt två mekaniskt frånkopplade, borstlösa motorer med kraftfullt vridmoment. Bara motorsystemet väger hela 11,2 kilo och Nagra hävdar oöverträffad hastighetsprecision.

Nagra Reference Anniversary Turntable
Foto: Nagra

Hastighetsoptimering

Utöver motorsystemet används ytterligare teknik för att hålla hastigheten jämn. En accelerometer övervakar det flytande chassit och ser till att det förblir helt stabilt. Därefter kontrolleras hastigheten under 20 sekunders avspelning mot en precisionsklocka (oscillerande kvartskristall). Varje avvikelse från denna absoluta hastighetsreferens korrigeras.

Spelaren gör alltså ingen kontroll av hastigheten när man spelar musik, för att förhindra brus från kugghjulen när man lyssnar på musik.

Nagra har utrustat spelaren med en display (Nagra kallar den för en Modulometer) som gör det enkelt att kalibrera och ställa in pitch-kontroll.

Nagra Reference-turntable-belt
Foto: Nagra

Remsystem inspirerat av rullband

Nagra är som sagt mest kända för sina rullband och det är därifrån som de hämtat inspiration till konstruktionen av remsystemet. Den ikoniska rullbandspelarens Nagra IV-S har varit utgångspunkten, men eftersom leverantören av dess remmar inte finns längre har Nagra gjort en kemisk analys av materialen i remmen och noggrant rekonstruerat den. Nagra hyllar rullbandspelaren genom att kalla remmen för ”Nagra IV – LXX caliber”.

Skivtallrik

Själva tallriken är också en kritisk del av skivspelarens konstruktion, eftersom den är länken mellan LP-skivan och drivverket. Här har Nagra forskat på olika material och till skelettet fastnade de för en legering som används inom flyg- och rymdindustrin. Närmare bestämt ett material som heter Exium AM, som inte innehåller järn men som ändå har nästan samma masstäthet som gjutjärn (och 60 procent mer än titan). Och dessutom ”extrema dämpningsegenskaper”, enligt Nagra själva. Materialet kan bara formas till önskad form genom snabb rotation i en centrifugalgjutmaskin.

Det otroligt stabila skelettet i skivtallriken väger 6,5 kilo och är den första hifi-komponenten som tillverkats av Exium AM-legeringen.

Nagra Reference Anniversary Turntable
Foto: Nagra

Precision hela vägen

Resten av konstruktionen rymmer inte heller några tillfälligheter. Från centrumaxeln i extra hårt stål med finslipad yta som bara highend-urmakare kan åstadkomma, till det avancerade kullagersystemet och det dubbla chassit i massiv flygaluminium.

För att inte tala om strömförsörjningen, som använder en superkondensator som strömbuffert, vilket ger lika ren ström som ett batteri skulle göra. Vida överlägset att bara koppla nätdelen direkt i vägguttaget, enligt Nagra. En superkondensator levererar också strömmen mycket snabbare än ett batteri, vilket kan göra mycket för musikens dynamik.

Nagra Reference-turntable-power-supply
Strömförsörjningen har en superkondensator. Foto: Nagra

Sedan har vi tonarmen, i två lager kolfiber separerade av ett lager med trä. Träet har använts för att forma armen, men också för att det har en annan resonansfrekvens än kolfibern, så att trämaterialet och kolet dämpar varandras resonanser. Resultatet är en ultrastyv tonarm med få resonanser, som ser till att den svaga elektriska signalen från pickupen plockar upp absolut minimalt med brus och annan påverkan på vägen till förstärkaren.

Till sist har Nagra Reference Anniversary Turntable en puck i ren koppar, som ligger mot skivan och motverkar eventuella bucklor.

Nagra Reference Anniversary Turntable
Foto: Nagra

Nagra Reference Anniversary Turntable: Tillgänglighet och pris

Priset på skivspelaren är som sagt extremt: 1 849 100 svenska kronor. Den går att köpa under första kvartalet och trots en begränsad upplaga på 70 exemplar är den ännu inte slutsåld. Med andra ord har du fortfarande tid att sälja huset och köpa en …

nagraaudio.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

Rulla till toppen