TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Gryphon Commander och Apex

Gryphons nya mönsterförstärkare lämnar 1 800 watt.

forfatter
Publicerad 2022-01-11 - 15:03

De är inte precis berömda för budgetförstärkare. Gryphons minsta integrerade förstärkare kostar lika mycket som flaggskeppen från många andra tillverkare. Men så är Gryphon inte heller kända för att göra särskilt många kompromisser, och det har de knappast gjort här heller.

För vad sägs om en förförstärkare för en halvmiljon? Visserligen uppdelad i två delar, men ändå. Eller ett par monoförstärkare som ger ifrån sig 1800 watts effekt (i 8 ohm) och kostar nästan två miljoner? Tycker man att det är i mesta laget så finns det en stereoversion för halva priset. Och halva vikten: drygt 200 kilo.

Man inser att Gryphon tar highend på största allvar. Å andra sidan är en provlyssning på Gryphons största anläggning med Antileon och Mephisto är en upplevelse man inte glömmer i första taget.

Antileon och Mephisto kommer för alltid att vara milstolpar i Gryphons historia, men nu är nya flaggskeppsförstärkare på väg. Apex (bilden ovan) finns i mono- och stereoversion, och klarar alltså att lämna upp till 1800 watt i mono. Förstärkaren är designad av Flemming Rasmussen och kretskonstruktionen är framtagen av Tom Møller.

Den massiva förstärkaren på dryga 200 kilo, som på bilden står på en StandArt Apex Amplifier-plattform för 6 500 euro, är uppbyggd kring 128 bipolära transistorer och 2 farads kondensatorkapacitet, som tillsammans med fyra stycken 2 000 VA-transformatorer ger enorma strömresurser.

Varmt lär det bli också, för Apex-förstärkarna kör i klass A så länge ägaren vill. Green Bias, som Gryphon kallar det, kan nämligen fintrimmas efter vilka högtalare man har samt efter faktorer som rumsstorlek, ljudvolym och dynamiskt omfång – men självklart även den personliga smaken.

Det finns också en tillhörande förförstärkare som passande nog heter Commander. Den består av två delar, den ena är strömförsörjningen till var och en av de två analoga kanalerna, med totalt fyra transformatorer. Två av dem är reserverade för kommande ljudkällor från Gryphon, förmodligen i samma kompromisslösa kvalitet som Commander och Apex.

Förförstärkaren är ett rent linjesteg med Gryphons dubbla monokonstruktion med ingångsbuffert i ren klass A, känd från förförstärkaren Pandora, där signalen endast passerar genom två transistorer och ett enda motstånd, för minsta möjliga förluster och största möjliga öppenhet och transparens.

Commander har en 4,3-tums pekskärm på framsidan, flera inställningsalternativ inklusive Green Bias-justeringarna för Apex-förstärkarna, och innehållet på skärmen skalas beroende på avståndet till användaren (!).

GRYPHON_COMMANDER_POWER_BACK-989x989 GRYPHON_COMMANDER_PRE_2_DETALJE_3-989x989 GRYPHON_COMMANDER_PRE_2_BACK-989x989
<
>

Gryphon kommer att börja tillverka Commander och Apex för leverans 2022, här är de europeiska riktpriserna:

Apex Stereo Power Amplifier: 82 500 euro
Apex Mono Power Amplifier: 165 000 euro/par
Commander Preamplifier including Commander PSU: 52 500 euro
StandArt Apex Amplifier Stand: 6 500 euro

 

GRYPHON_PLATE-989x659 GRYPHON_APEX_DETALJE_3-989x989
<
>
Läs också Gryphon Diablo 120 Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend