Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Gryphon Commander och Apex

Gryphons nya mönsterförstärkare lämnar 1 800 watt.

Av / 2022-01-11 - 15:03
Gryphon Commander och Apex

De är inte precis berömda för budgetförstärkare. Gryphons minsta integrerade förstärkare kostar lika mycket som flaggskeppen från många andra tillverkare. Men så är Gryphon inte heller kända för att göra särskilt många kompromisser, och det har de knappast gjort här heller.

För vad sägs om en förförstärkare för en halvmiljon? Visserligen uppdelad i två delar, men ändå. Eller ett par monoförstärkare som ger ifrån sig 1800 watts effekt (i 8 ohm) och kostar nästan två miljoner? Tycker man att det är i mesta laget så finns det en stereoversion för halva priset. Och halva vikten: drygt 200 kilo.

Man inser att Gryphon tar highend på största allvar. Å andra sidan är en provlyssning på Gryphons största anläggning med Antileon och Mephisto är en upplevelse man inte glömmer i första taget.

Antileon och Mephisto kommer för alltid att vara milstolpar i Gryphons historia, men nu är nya flaggskeppsförstärkare på väg. Apex (bilden ovan) finns i mono- och stereoversion, och klarar alltså att lämna upp till 1800 watt i mono. Förstärkaren är designad av Flemming Rasmussen och kretskonstruktionen är framtagen av Tom Møller.

Den massiva förstärkaren på dryga 200 kilo, som på bilden står på en StandArt Apex Amplifier-plattform för 6 500 euro, är uppbyggd kring 128 bipolära transistorer och 2 farads kondensatorkapacitet, som tillsammans med fyra stycken 2 000 VA-transformatorer ger enorma strömresurser.

Varmt lär det bli också, för Apex-förstärkarna kör i klass A så länge ägaren vill. Green Bias, som Gryphon kallar det, kan nämligen fintrimmas efter vilka högtalare man har samt efter faktorer som rumsstorlek, ljudvolym och dynamiskt omfång – men självklart även den personliga smaken.

Det finns också en tillhörande förförstärkare som passande nog heter Commander. Den består av två delar, den ena är strömförsörjningen till var och en av de två analoga kanalerna, med totalt fyra transformatorer. Två av dem är reserverade för kommande ljudkällor från Gryphon, förmodligen i samma kompromisslösa kvalitet som Commander och Apex.

Förförstärkaren är ett rent linjesteg med Gryphons dubbla monokonstruktion med ingångsbuffert i ren klass A, känd från förförstärkaren Pandora, där signalen endast passerar genom två transistorer och ett enda motstånd, för minsta möjliga förluster och största möjliga öppenhet och transparens.

Commander har en 4,3-tums pekskärm på framsidan, flera inställningsalternativ inklusive Green Bias-justeringarna för Apex-förstärkarna, och innehållet på skärmen skalas beroende på avståndet till användaren (!).

GRYPHON_COMMANDER_POWER_BACK-989x989 GRYPHON_COMMANDER_PRE_2_DETALJE_3-989x989 GRYPHON_COMMANDER_PRE_2_BACK-989x989
<
>

Gryphon kommer att börja tillverka Commander och Apex för leverans 2022, här är de europeiska riktpriserna:

Apex Stereo Power Amplifier: 82 500 euro
Apex Mono Power Amplifier: 165 000 euro/par
Commander Preamplifier including Commander PSU: 52 500 euro
StandArt Apex Amplifier Stand: 6 500 euro

 

GRYPHON_PLATE-989x659 GRYPHON_APEX_DETALJE_3-989x989
<
>
Läs också Gryphon Diablo 120 Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen