TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Nya versioner av Auralics nätverksspelare Auralic Aries G1.1 og Altair

Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.

forfatter
Publicerad 2022-08-11 - 18:30

Den kinesiska high-end-tillverkaren Auralic ligger bakom några riktigt bra produkter, som den nu utgångna DAC:en Vega och den digitala förstärkaren Polaris. På senare tid har tillverkaren satsat kraftigt på strömning, bland annat med nätverksspelarna Aries och Altair. Skillnaden mellan dem är att Aries bara är en digital spelare, medan Altair också har inbyggd DAC och därmed också har analoga utgångar.

Det är G1-versionerna av dessa (de finns också i dyrare G2.1-versioner) som nu uppdateras till smågrymma versioner, som vi gärna skulle slå klorna i.

ARIES G1.1 Side scaled 1
G1.1-modellerna har fått en silverfärgad bottenplatta. Här Aries G1.1 Foto: Auralic

Inre och yttre uppdateringar

För det första har de fått en ny silverfärgad bottenplatta, vilket ger en estetisk kontrast till det svarta chassit. Dessutom har den nya plattan högre massa, vilket ger bättre dämpning från underlagets vibrationer.

Som tidigare måste den rena digitala nätverksspelaren Aries G1.1 anslutas till en digitalomvandlare eller en förstärkare med digitala ingångar. Den har nu äntligen möjlighet att installera en hårddisk för lagring av högupplöst musik.

Altair G1.1 har inbyggd DAC och därmed analoga utgångar. Hörlursutgången har uppgraderats med mer kraft för att kunna driva ännu mer tungdrivna lurar. DAC-sektionen har också uppgraderats med en mer exakt Femto-klocka, där noggrannheten mäts i femtosekunder i stället för pikosekunder, som annars är normalt. För ordningens skull, det går tusen femtosekunder på en pikosekund (och en miljon miljarder femtosekunder på en sekund!), vilket minskar jitter till ett minimum.

ARIES G1.1 Back scaled 1
Aries G1.1 är en rent digital affär, med endast digitala utgångar. Foto: Auralic

Högupplöst och Roon Ready

Båda produkterna kan rippa CD-skivor och har inbyggt korttidsminne för buffring och korrigering av den digitala signalen. De stöder upplösningar upp till 384 kHz PCM och den distinkta DSD-signalen stöds upp till 22,6 MHz (DSD512).

Båda produkterna är Roon Ready, vilket innebär att Roon-användare kan spela musik från sin PC eller Mac, varefter musiken strömmas genom Auralic-spelaren via hemnätverket.

Det finns också inbyggt stöd för streamingtjänster som Qobuz, Tidal och Amazon Music, och den som vill ha det ännu bekvämare kan njuta av både Bluetooth och dessutom Spotify Connect. Nu är äntligen AirPlay 2 också på plats, som flyttar streaming från mobilen till spelaren, så att mobilen bara är en form av fjärrkontroll. Det gör det också möjligt att integrera spelarna i ett HomeKit-smarthem och spela i multirum med andra AirPlay 2-produkter.

ALTAIR G1.1 Back scaled 1
Altair G1.1 har inbyggd DAC och därför även analoga utgångar. Foto: Auralic

Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1: Pris och tillgänglighet

Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 är tillgängliga nu, båda kostar 3 000 euro.

Mer info: auralic.com

 

ALTAIR G1.1 Inner with HDD scaled 1 scaled 1 ALTAIR G1.1 Side scaled 1 scaled 1 ALTAIR G1.1 Top scaled 1 scaled 1 ARIES G1.1 Inner with HDD scaled 1 scaled 1 ARIES G1.1 Top scaled 1 scaled 1
<
>
Foto: Auralic
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Auralic Polaris

Superbra ljud, strömning och alla anslutningar i en enda låda låter för bra för att vara sant.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
Ta bort bruset från vinylskivor Den fiffiga lådan som tar bort knastret.
Följ Ljud & Bild