TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ny Linn Selekt LP12-modell

Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.

forfatter
Publicerad 2022-06-20 - 17:18

Den fanns länge bara i en version. Visserligen kunde man utrusta den med en bättre arm och pickup, men en Linn Sondek LP12 fanns fortfarande bara i en version.  Senare skulle Linn lansera nya komponenter, som bättre lager, styvare bottenplatta och bättre strömförsörjning. Vilket också blev populära uppgraderingar för ägare av äldre LP12-spelare.

Idag finns i stället en omfattande meny där du kan sätta samman en LP12 med de delar du vill ha och har råd med. En fullspäckad LP12 med allt från översta hyllan hamnar snabbt på 240 000 kronor. Då heter den Linn Klimax LP12, och representerar det yppersta Linn kan erbjuda inom skivspelare.

Lyckligtvis finns det också LP12-utgåvor för andra budgetar, och instegsmodellen Majik LP12 sparar dig nästan 200 000 kronor.

Linn Selekt LP12
Linn Selekt LP12

Mellan Klimax och Majik har Akurate LP12 legat i många år, som en mer påkostad Majik. Men fortfarande långt ifrån prisnivån på en Klimax LP12. Nu ersätts den av den nya Selekt LP12, som här visas med grå lack.

Spelaren är utrustad med den nya Linn Arko-tonarmen på bilden, en Kendo Moving Coil-pickup och Linns nya Karousel-lager som vilar på ett Kore underchassi. Den levereras även med Lingo IV motorstyrning och strömförsörjning, och kan beställas i flera färgvarianter.

Linn Selekt LP12

Linn Selekt LP12
Linn Selekt LP12 med Arko tonarm och Kendo MC-pickup

Sondek-kabinettet som består av sockel och topplatta kan beställas i trä som valnöt, körsbär, svart ask, ljus ek eller rosenträ. Men också i en valfri färg från en ganska bred färgpalett.

Akito-armen som vi känner igen från testet av Majik LP12 har därmed ersatts av den nya Arko-armen, som är tillverkad av 7075-aluminium med ett headshell fräst i samma material, monterat på ett kallvalsat armrör. Den använder en gimbalupphängning, med en motvikt i rostfritt stål.

Linn Kendo

Linn Arko
Linn Arko

Den nya Kendo-pickupen är också tillverkad av 7075-aluminium, med en bor-nålarm, kopparspunna spolar och 0,45 mV utspänning. Linn uppger massan till 7,6 gram, spårningsvikten ska vara 2 gram och den ska belastas med 100 ohm.

Linn Majik LP12

Linn Kendo
Linn Kendo

Den billigare Majik LP12, kommer också i en uppdaterad version. Med samma Krane-tonarm som ersatte Jelco-armen som Linn använde fram till 2020, men nu kan den levereras med en Adikt MM- eller den nya Koil MC-pickupen. Spelaren som då heter antingen Majik LP12 MM eller LP12 MC har fortfarande Majik LP12 strömförsörjning, Karousel lager och Majik subchassi med Solid Base.

Priser

Linn Koil
Linn Koil MC

Majik LP12 och Selekt LP12 kommer att få måttliga prisjusteringar jämfört med den utgående upplagan av Majik LP12 och Akurate LP12. Priserna för de enskilda komponenterna är följande:

 • Arko tonarm: 3 000 Euro
 • Kendo MC-pickup: 2 800 Euro
 • Krane tonarm: 1 350 Euro
 • Koil MC-pickup: 800 Euro
Läs också Gammal är äldst Linn visar varför de har legendstatus.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild