Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Ny budgetgrammofon från Rega

Så här ser den ut, Regas billigaste skivspelare – en lockande inträdesbiljett till vinylformatet.

Skrivet av / 2016-07-05 - 16:50
Ny budgetgrammofon från Rega

Den här gången handlar det inte om en ny version av en äldre modell, för Regas nya Planar 1 är just det: ny. På alla områden. Egentligen är det bara utseendet som påminner om föregångaren RP1 (som vi testade för ett tag sedan).

Planar 1 har ett nytt lättviktschassi med en ny tonarm, ny skivtallrik och nytt lager. Det enda som inte har ändrats är priset.

Chassit – eller plinten, som en del fantaster säger – är gjort av akryllaminat och finns med svart eller vit högglanslack. Tonarmen heter RB110 och har nyutvecklade lager som ger mindre friktion och bättre spårningsegenskaper.

(Foto: Produsenten)
Foto: Rega

Planar 1 ska vara enkel att sätta upp och har en förmonterad Rega Carbon-pickup, så att man inte behöver ägna lång tid åt att packa upp skivspelaren innan man kan lyssna på LP.

Nykomlingen har inte Regas skivtallrik av glas, som vi såg på nyligen testade Planar 3, utan en svart tallrik i hård Phenolic Resin, där tyngdpunkten ligger i ytterkant. Vilket ska ge stabilare rotation.

(Foto: Produsenten)
Foto: Rega

Skivtallriken drivs av en innertallrik som är kopplad till en ny 24-volts motor. Ett nytt precisionslager av mässing ska bidra till att hålla vibrationer borta från skivtallrik och pickup.

Som vanlig för Regas budgetspelare kan Planar 1 uppgraderas med The Performance Pack för 1 300 kronor. Det består av Rega Bias2-pickup, en bättre drivrem och skivmatta av ren ull. Vilket ska förbättra ljudet ytterligare.

Planar 1 går att köpa från och med augusti, för 3 500 kronor med förmonterad pickup och det går som sagt att välja mellan svart och vit färg.

(Foto: Produsenten)
Foto: Rega

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En helt galen förstärkare

Musical Fidelity utökar Nu-Vista-serien

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen