Ny budgetgrammofon från Rega

Så här ser den ut, Regas billigaste skivspelare – en lockande inträdesbiljett till vinylformatet.

Den här gången handlar det inte om en ny version av en äldre modell, för Regas nya Planar 1 är just det: ny. På alla områden. Egentligen är det bara utseendet som påminner om föregångaren RP1 (som vi testade för ett tag sedan).

Planar 1 har ett nytt lättviktschassi med en ny tonarm, ny skivtallrik och nytt lager. Det enda som inte har ändrats är priset.

Chassit – eller plinten, som en del fantaster säger – är gjort av akryllaminat och finns med svart eller vit högglanslack. Tonarmen heter RB110 och har nyutvecklade lager som ger mindre friktion och bättre spårningsegenskaper.

(Foto: Produsenten)
Foto: Rega

Planar 1 ska vara enkel att sätta upp och har en förmonterad Rega Carbon-pickup, så att man inte behöver ägna lång tid åt att packa upp skivspelaren innan man kan lyssna på LP.

Nykomlingen har inte Regas skivtallrik av glas, som vi såg på nyligen testade Planar 3, utan en svart tallrik i hård Phenolic Resin, där tyngdpunkten ligger i ytterkant. Vilket ska ge stabilare rotation.

(Foto: Produsenten)
Foto: Rega

Skivtallriken drivs av en innertallrik som är kopplad till en ny 24-volts motor. Ett nytt precisionslager av mässing ska bidra till att hålla vibrationer borta från skivtallrik och pickup.

Som vanlig för Regas budgetspelare kan Planar 1 uppgraderas med The Performance Pack för 1 300 kronor. Det består av Rega Bias2-pickup, en bättre drivrem och skivmatta av ren ull. Vilket ska förbättra ljudet ytterligare.

Planar 1 går att köpa från och med augusti, för 3 500 kronor med förmonterad pickup och det går som sagt att välja mellan svart och vit färg.

(Foto: Produsenten)
Foto: Rega
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Kompakt elektronik med stöd för upp till 11.2 kanaler.
  Hey Google, nu kör vi!
  Den gulligaste lilla elbilen blir mer praktisk.
  På en virtuell presskonferens presenterade Huawei ett ymnighetshorn av nya starka telefoner.
  De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.
  Ratched är en av Netflix största succéer någonsin.
  Den framgångsrika norska författare Jo Nesbø slår sina påsar ihop med HBO för ett kommande serieprojekt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.