Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

NW-A306: Billigare musikspelare från Sony

Sony vill med musikspelaren NW-A306 överbevisa oss om att sådana har rätt att existera. Med bättre musikupplevelse än från mobilen.

Av / 2023-01-19 - 16:15
NW-A306: Billigare musikspelare från Sony

Det har gått några decennier sedan Sony Walkman var liktydig med bärbara kassettspelare. Varumärket finns fortfarande, men nu i form av digitala musikspelare. Men borde inte även dessa för länge sedan vara föråldrade? Vi använder ju våra mobiltelefoner till det mesta nu.

Sony Walkman NW-A306- scaled
Sony Walkman NW-A306 har Android operativsystem. Foto: Sony

Ett argument för en ren musikspelare är att den kan ha en anpassad signalväg för musik. Och att den kan ha mycket bättre batteritid, genom att skippa kameran, GPS och sånt. Dessutom saknar ju de flesta mobiltelefoner hörlursutgång nuförtiden, så du måste använda irriterande extra tillbehör om du vill driva dina mest välljudande, trådbundna hörlurar.

Billigare spelare – för de flesta?

Med mobiltelefonen har separata spelare och bärbara DAC blivit en nischmarknad. Därför kostar sådana musikspelare som regel en bra slant, eftersom kundgruppen är särskilt intresserad av bra ljud. Förhoppningen med den billigare musikspelaren NW-A306 måste vara att ta större marknadsandelar på en liten marknad genom att erbjuda toppljud till ett lägre pris.

Sony Walkman NW-A306 3- scaled
Foto: Sony

Högupplöst ljud

Argumenten för NW-A306 är stöd för högupplösta musikformat upp till 384 kHz PCM och 11,3 MHz DSD. Mega-högupplöst, för den som undrar.

Dessutom använder spelaren operativsystemet Android 12 och kan ladda musiktjänster som Spotify, Tidal och Apple Music (ja, den finns också för Android). Men du kan också strömma filminnehåll på Netflix, YouTube, HBO, Amazon och vad du nu föredrar.

Musikfiler med lägre upplösning, inklusive MP3-filer, kan dra nytta av Sonys DSEE Ultimate-teknik, som försöker återskapa den förlorade ljudsignalen efter bästa förmåga.

Trådlös Bluetooth

Inte bara det, om du någonsin vill använda trådlösa hörlurar, har den också Bluetooth med ljudförbättrande kodekar som aptX HD och LDAC. Den sistnämnda är Sonys egen kodek, som ger nästan förlustfri kvalitet upp till CD-kvalitet, men som också stöder upplösningar upp till 96 kHz. Visserligen är det inte längre förlustfritt när du kommer upp till den frekvensen, det skulle kräva mer bandbredd än de 990 kbps du får.

Slutligen utlovas upp till 26–36 timmars batteritid, beroende på om du spelar sparade filer i internminnet (ger den längsta batteritiden) eller strömmande musiktjänster (kortast batteritid).

Sony Walkman NW-A306 blue- scaled

Även i blått. Foto: Sony

Och?

Så vem ska bry sig? Din Android-mobil stöder trots allt också allt som nämns ovan. Du kan spela högupplösta filer, strömma från högupplösta tjänster och överföra till dina hörlurar med bra ljudkodek. IPhone har visserligen Bluetooth av begränsad kvalitet med sin AAC-kodek, men den är fullt kapabel att driva både det ena och det andra.

Nyare flaggskeppsmobiler behöver en adapter för trådbundna hi-fi-hörlurar, eftersom de saknar hörlursutgång. Den kostar en hundralapp och ger helt anständigt ljud.

För speciellt intresserade

Men om du är speciellt ljudintresserad finns det däremot skäl att köpa en separat spelare. För det första är du säker på att musiken går oavbruten, där du sitter och scrollar på mobilen på sidan. Spotify, Instagram, TikTok och andra tidstjuvar kan rulla framför dina ögon, medan musiken strömmar från musikspelaren bredvid.

Trådbundna hörlurar låter inte heller som bäst med din mobiltelefon. Så även om vi inte riktigt kan hitta ett bra argument för att använda en Walkman med trådlösa hörlurar, kan den vara det med trådbundna lurar.

Sony Walkman NW-A306 2- scaled
Foto: Sony

Låg ljudnivå?

Sony måste fortfarande arbeta lite för att övertyga oss. Om du ska investera i en separat spelare bör du nämligen vara säker på att den kan driva dina värdefulla hörlurar. Sony har nämligen en historia av att vara bland dem med alla lägst gain på marknaden. Visserligen bara i Europa, där spelarna har fått en “bromskloss” till följd av EU:s regler.

Anledningen Sony angav när jag frågade varför high-end-spelaren 1ZM2 inte kunde spela högre var:

Sony tillverkar produkter i enlighet med lagar och förordningar i varje land och region (och har som policy att inte bryta mot reglerna).

Sony har förmodligen tolkat EU-reglerna för strikt, eftersom de är ganska ensamma om att ha ett lågt ljud.

Vi kan hoppas att fallet är annorlunda med NW-A306. Det skulle tyvärr överraska oss, men låt oss hoppas.

Sony Walkman NW-A306 SPREAD- scaled
Foto: Sony

Sony NW-A306: Pris och tillgänglighet

Sony NW-A306 kommer att finnas i svart och blått, har 32 GB minne, utbyggbart med SD-kort. Den kommer att kosta 400 Euro, vilket vi gissar betyder 4 500–5 000 kronor, när det börjar säljas mot slutet av månaden.

Om du vill ha en ännu mer seriös spelare kan du vänta på NW-ZX707. Som kommer att kosta ungefär dubbelt så mycket.

Mer info: Sony

Sony Walkman NW-ZX707- scaled
Den dyrare Sony NW-ZX707 är för dem som tar musik ännu mer på allvar. Foto: Sony

Sony NW-WM1ZM2

Köp inte den europeiska versionen

Sony NW-WM1ZM2 är ett mästerstycke. Men undvik den europeiska versionen.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen