TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

NW-A306: Billigare musikspelare från Sony

Sony vill med musikspelaren NW-A306 överbevisa oss om att sådana har rätt att existera. Med bättre musikupplevelse än från mobilen.

forfatter
Publicerad 2023-01-19 - 16:15

Det har gått några decennier sedan Sony Walkman var liktydig med bärbara kassettspelare. Varumärket finns fortfarande, men nu i form av digitala musikspelare. Men borde inte även dessa för länge sedan vara föråldrade? Vi använder ju våra mobiltelefoner till det mesta nu.

Sony Walkman NW-A306- scaled
Sony Walkman NW-A306 har Android operativsystem. Foto: Sony

Ett argument för en ren musikspelare är att den kan ha en anpassad signalväg för musik. Och att den kan ha mycket bättre batteritid, genom att skippa kameran, GPS och sånt. Dessutom saknar ju de flesta mobiltelefoner hörlursutgång nuförtiden, så du måste använda irriterande extra tillbehör om du vill driva dina mest välljudande, trådbundna hörlurar.

Billigare spelare – för de flesta?

Med mobiltelefonen har separata spelare och bärbara DAC blivit en nischmarknad. Därför kostar sådana musikspelare som regel en bra slant, eftersom kundgruppen är särskilt intresserad av bra ljud. Förhoppningen med den billigare musikspelaren NW-A306 måste vara att ta större marknadsandelar på en liten marknad genom att erbjuda toppljud till ett lägre pris.

Sony Walkman NW-A306 3- scaled
Foto: Sony

Högupplöst ljud

Argumenten för NW-A306 är stöd för högupplösta musikformat upp till 384 kHz PCM och 11,3 MHz DSD. Mega-högupplöst, för den som undrar.

Dessutom använder spelaren operativsystemet Android 12 och kan ladda musiktjänster som Spotify, Tidal och Apple Music (ja, den finns också för Android). Men du kan också strömma filminnehåll på Netflix, YouTube, HBO, Amazon och vad du nu föredrar.

Musikfiler med lägre upplösning, inklusive MP3-filer, kan dra nytta av Sonys DSEE Ultimate-teknik, som försöker återskapa den förlorade ljudsignalen efter bästa förmåga.

Trådlös Bluetooth

Inte bara det, om du någonsin vill använda trådlösa hörlurar, har den också Bluetooth med ljudförbättrande kodekar som aptX HD och LDAC. Den sistnämnda är Sonys egen kodek, som ger nästan förlustfri kvalitet upp till CD-kvalitet, men som också stöder upplösningar upp till 96 kHz. Visserligen är det inte längre förlustfritt när du kommer upp till den frekvensen, det skulle kräva mer bandbredd än de 990 kbps du får.

Slutligen utlovas upp till 26–36 timmars batteritid, beroende på om du spelar sparade filer i internminnet (ger den längsta batteritiden) eller strömmande musiktjänster (kortast batteritid).

Sony Walkman NW-A306 blue- scaled

Även i blått. Foto: Sony

Och?

Så vem ska bry sig? Din Android-mobil stöder trots allt också allt som nämns ovan. Du kan spela högupplösta filer, strömma från högupplösta tjänster och överföra till dina hörlurar med bra ljudkodek. IPhone har visserligen Bluetooth av begränsad kvalitet med sin AAC-kodek, men den är fullt kapabel att driva både det ena och det andra.

Nyare flaggskeppsmobiler behöver en adapter för trådbundna hi-fi-hörlurar, eftersom de saknar hörlursutgång. Den kostar en hundralapp och ger helt anständigt ljud.

För speciellt intresserade

Men om du är speciellt ljudintresserad finns det däremot skäl att köpa en separat spelare. För det första är du säker på att musiken går oavbruten, där du sitter och scrollar på mobilen på sidan. Spotify, Instagram, TikTok och andra tidstjuvar kan rulla framför dina ögon, medan musiken strömmar från musikspelaren bredvid.

Trådbundna hörlurar låter inte heller som bäst med din mobiltelefon. Så även om vi inte riktigt kan hitta ett bra argument för att använda en Walkman med trådlösa hörlurar, kan den vara det med trådbundna lurar.

Sony Walkman NW-A306 2- scaled
Foto: Sony

Låg ljudnivå?

Sony måste fortfarande arbeta lite för att övertyga oss. Om du ska investera i en separat spelare bör du nämligen vara säker på att den kan driva dina värdefulla hörlurar. Sony har nämligen en historia av att vara bland dem med alla lägst gain på marknaden. Visserligen bara i Europa, där spelarna har fått en ”bromskloss” till följd av EU:s regler.

Anledningen Sony angav när jag frågade varför high-end-spelaren 1ZM2 inte kunde spela högre var:

Sony tillverkar produkter i enlighet med lagar och förordningar i varje land och region (och har som policy att inte bryta mot reglerna).

Sony har förmodligen tolkat EU-reglerna för strikt, eftersom de är ganska ensamma om att ha ett lågt ljud.

Vi kan hoppas att fallet är annorlunda med NW-A306. Det skulle tyvärr överraska oss, men låt oss hoppas.

Sony Walkman NW-A306 SPREAD- scaled
Foto: Sony

Sony NW-A306: Pris och tillgänglighet

Sony NW-A306 kommer att finnas i svart och blått, har 32 GB minne, utbyggbart med SD-kort. Den kommer att kosta 400 Euro, vilket vi gissar betyder 4 500–5 000 kronor, när det börjar säljas mot slutet av månaden.

Om du vill ha en ännu mer seriös spelare kan du vänta på NW-ZX707. Som kommer att kosta ungefär dubbelt så mycket.

Mer info: Sony

Sony Walkman NW-ZX707- scaled
Den dyrare Sony NW-ZX707 är för dem som tar musik ännu mer på allvar. Foto: Sony

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Sony NW-WM1ZM2

Köp inte den europeiska versionen

Sony NW-WM1ZM2 är ett mästerstycke. Men undvik den europeiska versionen.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Strömförsörjningar som avlägsnar brus Den ena strömförsörjningen kan du ansluta sex enheter till.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
Följ Ljud & Bild