Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Naim tar strömning till en ny nivå

Nu kommer en ny Uniti-serie med tre förstärkare och en server.

Av / 2016-10-07 - 17:02
Naim tar strömning till en ny nivå

Men den nya Uniti-serien utlovar Naim ”sömlös digital innovation med äkta analog själ för att sprida musikglädje för varje situation och varje hem”.

Det handlar om tre nya förstärkare som heter Atom, Star och Nova. Plus en musikserver som heter Core och är gjord för de som vill rippa och lagra sin CD-samling och spela av den på ett enkelt sätt och med en ljudkvalitet av högsta klass.

Den stilrena designen kommer från toppmodellen Statement och den läckra fjärrkontrollen känner nog många igen från Mu-so. Fronten pryds av en 5-tums färgskärm och toppen består av en centimetertjock platta av aluminium som ger stabilitet. Naim har varit tvungna att köpa in nya maskiner till sin fabrik i Salisbury för att åstadkomma den byggkvalitet de velat ha både in- och utvändigt. Nya Uniti-serien ska med andra ord både låta, se ut och kännas fantastisk. ”En njutning för alla sinnen”, är åtminstone vad pressmeddelandet utlovar.

Uniti Atom är den minsta strömningsförstärkaren och lämnar 2 x 40 watt. Foto: Naim
Uniti Atom är den minsta strömningsförstärkaren och lämnar 2 x 40 watt. Foto: Naim

Ny plattform
Naims nya streaming-modul har massor av minne och är dessutom bakåtkompatibel och fungerar sömlöst med Naim Mu-so och andra nätverksmodeller. Signalen levereras av modulen med en egen klocksignal för att minimera jitter (digital förvrängning som beror på att signalen inte tidkodas korrekt, alltså inget man vill ha). I signalvägen hålls spänningen låg för att minimera interferens mellan komponenterna, vilket är viktigt eftersom Uniti-komponenterna har gott om analoga komponenter på insidan.

Uniti Star är en smula större än Atom och lämnar 2 x 70 watt. Foto: Naim
Uniti Star är en smula större än Atom och lämnar 2 x 70 watt. Foto: Naim

Ny wifi-teknik
Tack vare senaste generationens wifi (802.11b/g/n/ac) lovar Naim att musikströmningen ska vara sömlös nästan oberoende av var routern är placerad i hemmet. Enheterna har dubbla antenner, en på varje sida, för att få så bra täckning som möjligt. Bakom dem finns ett isolerande lager som skärmar av elektroniken och skyddar mot interferens och ger antennerna bättre arbetsvillkor. Större buffertminne ska ge jämnare avspelning under dåliga mottagningsförhållanden, minnet räcker upp till 5 minuter musik när musiken spelas.

Nova är störst och dyrast, effekten ligger på 2 x 80 watt. Foto: Naim
Nova är störst och dyrast, effekten ligger på 2 x 80 watt. Foto: Naim

Digital signalbehandling
Atom, Star och Nova har Naims egen DSP med egenutvecklad 16 gångers översampling och 40-bitars upplösning (floating point). Det ska eliminera jitter och innebär att Naim har kunnat gå förbi de inbyggda filtren i de inbyggda Burr-Brown-digitalomvandlarna.

Google Cast, AirPlay, HDMI ARC 
Väsentliga nya funktioner som Google Cast, AirPlay och HDMI med ljudreturkanal (ARC) som är galvaniskt avskild gör att Uniti-serien har och spelar ”allt”. Gott om digitala och analoga ingångar finns också. Precis som i tidigare versioner stöds Tidal, Spotify Connect, UPnP, med mera. Och dessutom Bluetooth!

Effekt
Uniti Atom är minst i nya serien och lämnar 2 x 40 watt i 8 ohm. Sedan kommer Uniti Star med 2 x 70 watt och allra störst är Uniti Nova med 2 x 80 watt. Om du tycker att det låter i minsta laget så ska du veta att effektförstärkaren NAP 250 DR som kostar 48 000 kronor också är specad till 2 x 80 watt. Och den hade inga problem med att få fart på stora Focal Sopra No2!

Core är en musikserver som är inbyggd i ett häftigt och kraftigt aluminiumkabinett. 8 TB lagring innebär att den rymmer mer än 100 000 okomprimerade låtar. Foto: Naim
Core är en musikserver som är inbyggd i ett häftigt och kraftigt aluminiumkabinett. 8 TB lagring innebär att den rymmer mer än 100 000 okomprimerade låtar. Foto: Naim

Musikserver
Och så har vi kommit fram till Core. En server som lagrar hela CD-samlingen och mer därtill med uppemot 8 TB lagringskapacitet. Det går att förse den med antingen en vanlig hårddisk eller en modern SSD-disk utan rörliga delar. Det kraftiga chassiet har inga fläktar och Core kan servera musik till andra Naim-strömningsenheter eller användas som en spelare på egen hand. Det är bara att koppla den direkt till en DAC eller förstärkare med digitala ingångar, och sedan styra musiken från Naim-appen i mobilen.

Tillgänglighet och priser
Uniti Atom släpps i december och kostar 1 600 pund. De större Star och Nova dröjer till i februari och kostar 3 000 respektive 3 800 pund. Musikservern Uniti Core släpps i november och kostar 1 650 pund.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt streamingförstärkare

Förstärkaren som "ingen" har råd med

AirPlay: Lossless, sedan lossy, sedan lossless igen

Du kanske behöver en sådan

Får efterlängtade funktioner

Nytt rekord i antal högtalare

Ny pickup-generation från Rega

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Rulla till toppen