annonse
annonse
annonse

Naim tar strömning till en ny nivå

Nu kommer en ny Uniti-serie med tre förstärkare och en server.

Men den nya Uniti-serien utlovar Naim ”sömlös digital innovation med äkta analog själ för att sprida musikglädje för varje situation och varje hem”.

Det handlar om tre nya förstärkare som heter Atom, Star och Nova. Plus en musikserver som heter Core och är gjord för de som vill rippa och lagra sin CD-samling och spela av den på ett enkelt sätt och med en ljudkvalitet av högsta klass.

Den stilrena designen kommer från toppmodellen Statement och den läckra fjärrkontrollen känner nog många igen från Mu-so. Fronten pryds av en 5-tums färgskärm och toppen består av en centimetertjock platta av aluminium som ger stabilitet. Naim har varit tvungna att köpa in nya maskiner till sin fabrik i Salisbury för att åstadkomma den byggkvalitet de velat ha både in- och utvändigt. Nya Uniti-serien ska med andra ord både låta, se ut och kännas fantastisk. ”En njutning för alla sinnen”, är åtminstone vad pressmeddelandet utlovar.

Uniti Atom är den minsta strömningsförstärkaren och lämnar 2 x 40 watt. Foto: Naim
Uniti Atom är den minsta strömningsförstärkaren och lämnar 2 x 40 watt. Foto: Naim

Ny plattform
Naims nya streaming-modul har massor av minne och är dessutom bakåtkompatibel och fungerar sömlöst med Naim Mu-so och andra nätverksmodeller. Signalen levereras av modulen med en egen klocksignal för att minimera jitter (digital förvrängning som beror på att signalen inte tidkodas korrekt, alltså inget man vill ha). I signalvägen hålls spänningen låg för att minimera interferens mellan komponenterna, vilket är viktigt eftersom Uniti-komponenterna har gott om analoga komponenter på insidan.

Uniti Star är en smula större än Atom och lämnar 2 x 70 watt. Foto: Naim
Uniti Star är en smula större än Atom och lämnar 2 x 70 watt. Foto: Naim

Ny wifi-teknik
Tack vare senaste generationens wifi (802.11b/g/n/ac) lovar Naim att musikströmningen ska vara sömlös nästan oberoende av var routern är placerad i hemmet. Enheterna har dubbla antenner, en på varje sida, för att få så bra täckning som möjligt. Bakom dem finns ett isolerande lager som skärmar av elektroniken och skyddar mot interferens och ger antennerna bättre arbetsvillkor. Större buffertminne ska ge jämnare avspelning under dåliga mottagningsförhållanden, minnet räcker upp till 5 minuter musik när musiken spelas.

Nova är störst och dyrast, effekten ligger på 2 x 80 watt. Foto: Naim
Nova är störst och dyrast, effekten ligger på 2 x 80 watt. Foto: Naim

Digital signalbehandling
Atom, Star och Nova har Naims egen DSP med egenutvecklad 16 gångers översampling och 40-bitars upplösning (floating point). Det ska eliminera jitter och innebär att Naim har kunnat gå förbi de inbyggda filtren i de inbyggda Burr-Brown-digitalomvandlarna.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Google Cast, AirPlay, HDMI ARC 
Väsentliga nya funktioner som Google Cast, AirPlay och HDMI med ljudreturkanal (ARC) som är galvaniskt avskild gör att Uniti-serien har och spelar ”allt”. Gott om digitala och analoga ingångar finns också. Precis som i tidigare versioner stöds Tidal, Spotify Connect, UPnP, med mera. Och dessutom Bluetooth!

Effekt
Uniti Atom är minst i nya serien och lämnar 2 x 40 watt i 8 ohm. Sedan kommer Uniti Star med 2 x 70 watt och allra störst är Uniti Nova med 2 x 80 watt. Om du tycker att det låter i minsta laget så ska du veta att effektförstärkaren NAP 250 DR som kostar 48 000 kronor också är specad till 2 x 80 watt. Och den hade inga problem med att få fart på stora Focal Sopra No2!

Core är en musikserver som är inbyggd i ett häftigt och kraftigt aluminiumkabinett. 8 TB lagring innebär att den rymmer mer än 100 000 okomprimerade låtar. Foto: Naim
Core är en musikserver som är inbyggd i ett häftigt och kraftigt aluminiumkabinett. 8 TB lagring innebär att den rymmer mer än 100 000 okomprimerade låtar. Foto: Naim

Musikserver
Och så har vi kommit fram till Core. En server som lagrar hela CD-samlingen och mer därtill med uppemot 8 TB lagringskapacitet. Det går att förse den med antingen en vanlig hårddisk eller en modern SSD-disk utan rörliga delar. Det kraftiga chassiet har inga fläktar och Core kan servera musik till andra Naim-strömningsenheter eller användas som en spelare på egen hand. Det är bara att koppla den direkt till en DAC eller förstärkare med digitala ingångar, och sedan styra musiken från Naim-appen i mobilen.

Tillgänglighet och priser
Uniti Atom släpps i december och kostar 1 600 pund. De större Star och Nova dröjer till i februari och kostar 3 000 respektive 3 800 pund. Musikservern Uniti Core släpps i november och kostar 1 650 pund.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Lovande ljud från B&W Vi har lyssnat på Bowers & Wilkins nya Formation-högtalare.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
annonse
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×