TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Eminent skivspelare från Naim

Naims första skivspelare heter Solstice och är minsann inte vad som helst. Och inget för vem som helst heller.

forfatter
Publicerad 2021-06-21 - 15:49

Efter nästan 50 år i hi-fi-branschen har Naim äntligen bestämt sig för att bygga sin egen skivspelare – i en begränsad upplaga. Och vi som känner Naim vet att då blir det inte billigt.

Det är inte så att vinyl är helt främmande för Naim. Den engelska tillverkaren har byggt både RIAA-förstärkare och tonarmen Aro, som många ansåg var en av de bästa tonarmarna trots att den var billigare än sina närmaste konkurrenter.

Men nu kommer äntligen Naim med sin egen skivspelare. Det vill säga ett komplett system med drivverk, pickup, RIAA-förstärkare, tonarm och strömförsörjning – en annan typ av komponent som Naim är allmänt kända för. Till själva skivspelaren har Naim fått låna ingenjörer och verktyg av Clearaudio.

Naim tonearm Clearaudio
Produktion och installation av Naim Solstice görs hos Clearaudios i Tyskland. Foto: Naim

Detaljer

Naims designchef Simon Matthews har lagt stor vikt vid exklusiva detaljer. Eloxerad svart aluminium och lysande logotyper i klar akryl är omisskännligt Naim. Och eftersom loggorna lyser i vitt i stället för typiskt Naim-grönt, så ser vi klara paralleller till deras flaggskeppsförstärkare Statement.

En dröm

Enligt pressmeddelandet har det funnits planer på en Naim-skivspelare hos Naims tekniska chef Roy George i många år. ”Efter otaliga timmar på ritningsstadiet blev hans goda designidéer äntligen livliga i samarbete med de tyska vinylspecialisterna på Clearaudio”, står det.

”Målet har varit att få ett akustiskt paket med lätt igenkännlig Naim-ljudsignatur. Tryck, rytm och timing, med stort fokus på detaljer och ett rikt musikaliskt sätt att spela som bara måste upplevas!”

 

Naim Solstice
Naim Solstice – tung och utsökt skivspelare. Foto: Naim

Naim Solstice NVS TT

Även i sina nätdelar och digitala nätverksspelare är Naim intresserade av att eliminera mekaniska vibrationer, men det är framför allt viktigt i avancerade mekaniska konstruktioner som skivspelare. Därför är skivtallriken tillverkad av tung aluminium med hög massa och vilar på ett extremt exakt magnetiskt lager för att undvika oönskad friktion samt bidra till exakt hastighet.

I chassiet finns akustiska kanaler för att leda bort oönskad energi och på så sätt garantera maximala prestanda för både skivtallriken och tonarmen.

Naim Solstice rear
Foto: Naim

Motorn är självkalibrerande med remdrift och analyserar konstant skivans hastighet för att hålla hastighetsvariationerna till ett absolut minimum.

Skivspelaren drivs av en extern strömförsörjning för ännu stabilare drift.

Naim Solstice Aro Equinox cartridge
Tonarmen Naim Aro har återupplivats och förbättrats. Pricken över i är Equinox-pickupen. Foto: Naim

Tonarmen: Naim Aro

Klassikern Naim Aro hade sin storhetstid under andra halvan av 1990-talet och slutade byggas 2010. När nu Naim har dammat av tonarmen är det med tydliga – och förhoppningsvis hörbara – förbättringar.

Tonarmen som redan från början var så styv att den knappt gick att böja med handen har uppgraderats med både kol och volfram för att öka styvheten ytterligare och samtidigt ge den lägre massa.

Ny ARO har enkel justering av armhöjd och horisontell vinkel (azimut) och har en mycket exakt och linjär magnetisk lösning för bias-vikt (antiskate). Pickupen kan fästas med både två och tre punkter.

Pickupen: Naim Equinox MC

Systemet innehåller också en Equinox MC-pickup med avancerad MicroLine-slipning av diamanten. Detta ska ge extra bra spårning. Slipningen är modellerad med ett avancerat datorprogram och påstås vara mycket nära formen på skärhuvudet som gör vinylskivorna. Vilket i sin tur bör ska extra hög precision vid höga frekvenser och transienter.

Nålarmen är gjord av metallen bor har mycket låg massa och stor styvhet, vilket också ska ge en mycket exakt avläsning. Själva höljet är i dämpat av anodiserat aluminium och alla delar av motorn är extra säkert fästade för maximal positiv energiöverföring.

Naim Solstice riaa & psu
Naim Solstice har sin egen RIAA-förstärkare och strömförsörjning. Foto: Naim

Strömförsörjning: Naim Solstice NPX TT PSU

Dedikerade strömförsörjningar är något Naim kan, eftersom de arbetar mycket med att ha så ren ström som möjligt, oavsett om det handlar om en DAC eller en förstärkare. Eller en skivspelare.

NPX TT PSU, som det kallas här, är i själva verket två strömförsörjningar i ett: en för skivspelaren och en för RIAA-förstärkaren (phonosteget). Naim anser att det är kritiskt att separera de båda och har jobbat mycket med att lyckas utan att använda två lådor.

Naim Solstice psu rear
Foto: Naim

RIAA-förstärkare: Naim Solstice NVC TT

Naim är kända för sina skivspelarförstärkare – även kända som RIAA-steg eller phonosteg. Superline MC är den häftigaste de har i sortimentet. Solstice RIAA är inspirerad av denna, men har fått ett par egna innovationer också.

Solstices dedikerade phonosteg är det första som använder DR-kretsar internt i kretskonstruktionen. Med klass A-förstärkning och exakta filterkretsar påstås NVC TT vara extremt brusfritt och ha ytterst lite förvrängning.

”Det enda du hör är ljudet från dina skivor!” hävdar Naim.

MM- och MC-delarna är helt separerade med sina egna kretsar och med 16 resistans- och kapacitetsval. MC-pickuper har så många som 256 olika inställningar, så här gäller det att ha tungan rätt i mun!

Tillsammans med strömförsörjningen lovar Naim en extremt ren och dynamisk signal, ”med massor av Naims igenkännliga PRAT (Pace, Rhythm And Timing).”

Naim Solstice riaa rear
Foto: Naim

Alla dessa delar påstås tillsammans gå upp i en högre enhet – och om vi känner Naim rätt så lär det inte låta dåligt. Eller vara billigt.

Pris och tillgänglighet

Skivspelaren Naim Solstice byggd bara i ett begränsat antal på 500 exemplar. Leverans börjar nu i sommar och priset är minsann ingen petitess: 200 000 kronor! Ingen av komponenterna säljs separat.

Läs mer: naimaudio.com

 

Naim-Solstice3-989x556 Naim-Solstice2-989x556 Naim-Solstice-lifestyle-low_res-width-3840px-gigapixel-989x556 Naim-Solstice-Vinyl-Book-989x557 Naim-Solstice-Equinox-pickup-989x556 Naim-Solstice-lifestyle-989x989 Naim-Solstice1-989x556
<
>
Foto: Naim
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend