Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Musical Fidelity M8x TT skivspelare

Första spelaren sedan 2004.

Skrivet av / 2023-09-22 - 17:20
Musical Fidelity M8x TT skivspelare

Nyheten om Musical Fidelitys nya skivspelare är som déjà vu till 2004. Då lanserade de en spelare som ser nästan exakt ut som den nya M8x TT. Två fyrskårade plattor i transparent akryl, en massiv skivtallrik med remdrift och en rak tonarm.

Vilket egentligen beskriver båda spelarna, men som alltid är den nya ”bättre” och om man ska tro Musical Fidelity så finns det goda skäl till det.

En enorm konstruktion i akryl och stål som väger 31,5 kg. Foto: Musical Fidelity

Historien om just denna spelare må ha börjat 2004 med M1 Turntable, men sanningen är att redan 2002 kontaktade Musical Fidelitys dåvarande grundare, chef för allt och en färgstark personlighet på alla sätt, Antony Michaelson Pro-Jects Heinz Lichtenegger. Han ville skapa en skivspelare som matchade Musical Fidelitys förstärkare och bad Lichteneggers team om hjälp.

Läs också Misshandlar högtalarna kärleksfullt Brittisk finess möter österrikisk effektivitet i en mäktig och dynamisk förstärkare som kan sätta dina högtalare på plats.

Resultatet blev M1, som den nya M8x TT liknar – väldigt mycket.

Det sägs att Heinz Lichtenegger senare köpte Musical Fidelity av Antony Michaelson, men det är en annan historia.

Visst, det är akryl här också. Foto: Musical Fidelity

Nya M8x TT är byggd på samma sätt som sin föregångare, med ett tvådelat chassi i akryl, men akryltallriken har ersatts av en dämpad platta i aluminium som består av två delar med TPE-dämpning mellan dem. Kullagret är inverterat med en keramisk kula, och spelaren är remdriven med en elektronisk hastighetsomkopplare. Spelaren levereras för övrigt med en skivmatta i läder.

Det tvådelade chassit isolerar motorn och underlaget från armen och skivtallriken. Dessa är monterade på den övre delen, medan motorn vilar på ett specialskum på den nedre delen.

Elektronisk hastighetsomkopplare. Foto: Musical Fidelity

Den modifierade SME-armen som originalet levererades med har ersatts med en 10-tums Pro-Ject-konstruktion i polerad aluminium med akrylupphängning och ett överhäng på 16 mm. Den effektiva längden är 254 mm och armen är konstruerad för att hantera vikter från sex till 20 gram.

Armens bas är också justerbar i längdriktningen. Foto: Musical Fidelity

Armen har inget avtagbart pickuphus, men den är höjdjusterbar och har längd- och azimutjustering. Spelaren har även balanserade utgångar och höjdjusterbara fötter som är magnetiska.

Både balanserade och obalanserade utgångar. Foto: Musical Fidelity

Spelaren levereras med kablar men ingen pickup. Den levereras inte heller med dammlock, men en skivspännare ingår i lådan.

Pris och leverans är i dagsläget okänt, men räkna med en spelare i en hög prisklass. Pro-Jects dyraste kostar nästan 100 000 kronor och den närmaste konkurrenten, Michell Gyrodec, kostar runt 50 000 kronor. Så vi gissar på ett pris någonstans däremellan.

Påmonterad pickup. Foto: Musical Fidelity
Läs också En helt speciell upplevelse Den här lilla förstärkaren var både beundrad och beryktad, av flera anledningar.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

Step up och phonosteg från Pro-Ject

Marantz lanserar 50-serien

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen