TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Melco tar musikströmning till nya – och dyra – höjder

Med musikservern N10/2 siktar Melco in sig på entusiaster som är beredda att betala dyrt för lagring och avspelning av digital musik i högsta kvalitet.

forfatter
Publicerad 2022-02-22 - 16:15

Japanska Melco Audio har precis lanserat sin senaste musikserver: N10/2. Den finns i två versioner, där N10/2-H50 har en mekanisk hårddisk på 5 TB och är en direkt ersättare till den ursprungliga N10, och N10/2-S38 har en tyst SSD på 3,8 TB. Den ersätter det förra SSD-flaggskeppet N1Z/2EX. Båda två är tvättäkta highend-produkter och kostar mer än de flesta nog trodde var möjligt.

Melco hävdar att de handplockat diskarna för att garantera ”exceptionella ljudprestanda”. Det förbättrade kretskortet är detsamma som först satt i N10 45th Anniversary Limited Edition, som nu är slutsåld.

Melco N10 mkII silver
Melco N10/2 finns i två versioner som ser likadana ut. N10/2-H50 har en mekanisk hårddisk på 5 TB medan N10/2-S38 har en SSD på 3,8 TB. Foto: Melco

Separat strömförsörjning

Observanta läsare lägger märke till att servern är uppdelad i två delar. Strömförsörjningen är nämligen helt separerad från huvudenheten. Varje del är en halv rackbredd, så de tar inte större plats i stereohyllan än en vanlig hifi-komponent.

Läs också Fulländad highend från Auralic Auralic G2.1 och GX.1 är på väg, med alla digitala funktioner du kan önska dig.

Melco utlovar extremt låga brusnivåer och en digital transport med hög precision. Produkterna är byggda från grunden med ljudkvalitet i åtanke. Melco skulle aldrig komma på tanken att använda vanliga IT-komponenter eller PC-delar i sina produkter, eftersom de anser att man bara kan få optimalt ljud om produkten är specialanpassad för uppgiften redan på idéstadiet. Det betyder att allting ända ner till nätverksportarna är gjort med ljudkvalitet i åtanke.

Melco N10/2 black
Melco N10/2. Foto: Melco

Enkel användning

Melco har jobbat mycket med användargränssnittet för att produkterna ska vara så enkla att använda som möjligt för nybörjare. De som redan haft Melco kommer att känna igen sig.

På baksidan av huvudenheten finns två Ethernet-kontakter. Den ena kopplas till internet, den andra till en nätverksspelare. På så sätt slipper man ha nätverks-switch, som Melco hävdar orsakar hörbar förvrängning i tidsdomänen (jitter).

USB 2.0

På baksidan sitter även två USB-kontakter, en för USB-DAC och en för att överföra musik från andra hårddiskar eller CD-rippare. En USB-kontakt finns också på framsidan av huvudenheten. Alla dessa är av typen 2.0, som är mer än tillräckligt snabb för ljudöverföring. Det nyare USB 3.0 har fortfarande vissa fördelar jämfört med 2.0, eftersom den äldre versionen kräver att processorn hela tiden måste ”fråga” (pinga) spelardelen om den har något nytt att skicka. Med USB 3.0 skickar spelaren dataströmmen så snart den är klar. Man skulle kunna tro att detta i teorin skulle kunna ge ännu lägre jitter än USB 2.0, så varför Melco använder den gamla standarden kan vi inte riktigt förstå.

Melco N10/2 rear
Melco N10/2 har två USB 2.0-kontakter på baksidan, den ena ska till en DAC och den andra till en extra hårddisk eller CD-ripper. Foto: Melco

Roon ready

Melco N10/2 är Roon Ready, stöder DSD och kan app-styras via DLNA/UPnP. Streamingtjänster som stöds är bland annat Tidal, Qobuz och vTuner, och det går att ladda ner musik direkt via Qobuz Downloader och HighResAudio.com utan att behöva en separat PC.

Tillsammans med en USB-DAC kan N10/2 användas som en högupplöst digitalspelare som stöder upplösningar upp till 32 bit/384 kHz och Octo DSD.

Melco N10/2 styrs från Melco Music HD-appen, från knapparna på fronten eller en RF-fjärrkontroll från tredje part (inte IR).

Melco N10 mkII silver2
Melco N10/2. Foto: Melco

Melco N10/2: Pris och tillgänglighet

N10/2 har redan lanserats och finns i silver och svart. Priset är 7 500 euro för N10/2-H50 med mekanisk hårddisk och hela 10 000 euro för versionen med SSD-disk.

Svensk distributör är Audio 7.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend