Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ikea har fått hifi-ambitioner

Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia

Av / 2022-06-12 - 08:00
Ikea har fått hifi-ambitioner

Tillsammans med artisterna i Swedish House Mafia har Ikea fokuserat på musik och kreativitet hemma, ”för dig som producerar, uppträder, spelar eller bara älskar musik”. På IKEA-festivalen i Milano visade Ikea nyligen upp tre produkter från sin kommande kollektion Obegränsad: Ett bord för musikproduktion och lyssnande, en fåtölj och en… håll i dig… skivspelare!

Syftet är att ”demokratisera musikproduktionen på hemmaplan och göra det möjligt för massorna att släppa loss sin passion och kreativitet”. Med andra ord talar vi möbler och produkter för dem som har begränsade medel, men ”obegränsat” med vilja och kreativitet, som de behöver få ut.

Oavsett om du är musikproducent, DJ eller musiker, eller bara vill varva ner med musik på kontoret, ska produkterna i Obegränsad-serien ge dig det du behöver.

IKEA OBEGRANSAD skrivbord vit bakgrund
Foto: Ikea

Obegränsad Skrivbord

Skrivbordet Obegränsad är en nyckelprodukt för blivande musikskapare, som vill skapa en hemmastudio till ett överkomligt pris.

Det liknar mycket ett vanligt PC-bord, med infällbart underlag för tangentbordet. Och ja, du kan ha ett tangentbord här, men tanken är också att du ska kunna placera ett MIDI-keyboard där, som då inte är i vägen för mixerbordet ovanpå skrivbordet.

Dessutom har skrivbordet Obegränsad fått två hyllor som fungerar som ställ för ett par studiomonitorer. Dessa är fästa med tvingar och avståndet mellan dem kan därmed justeras, så att du får plats med en stor eller liten skärm däremellan.

IKEA OBEGRANSAD skrivbord hylla narbild
Högtalarhyllorna är fästa på skrivbordet Obegränsad med enkla tvingar. Foto: Ikea

Bra idé

Vi på Ljud & Bild tycker att idén är bra. Dels utrymmet för keyboard, dels att det är viktigt att få upp högtalarna från den stora skrivbordsytan, för att inte färga ljudet. Speciellt i en mixningssituation, när man ska höra ljudet exakt på inspelningen. Men också för hemmakontorister som gillar att lyssna på musik medan de arbetar. Ljudet blir mycket renare genom att få upp högtalarna från bordet, samtidigt som diskantelementen kommer närmare öronhöjden.

IKEA OBEGRANSAD fatolj svart bakgrund
Foto: Ikea

Fåtölj

Fåtöljen Obegränsad är också central i samarbetet mellan Ikea och Swedish House Mafia. Med en minimalistisk design som ska passa in var som helst men som också fyller en funktion. Justerbara remmar gör att du kan finjustera din komfortnivå.

Tanken bakom vilstolen är att du ska kunna koppla av medan du njuter av din favoritmusik. Du kan också tänka dig att ha den i kontrollrummet, där bandets producent kan sitta bekvämt i bakgrunden och lyssna på vad teknikern vid konsolen håller på med.

Om vilstolen är höjdanpassad för användning direkt med skrivbordet säger dock pressmeddelandet inget om.

IKEA OBEGRANSAD skivspelare
Foto: Ikea

Skivspelare

Alla musikfans med respekt för sig själva har tillgång till en skivspelare. Men om du hittills har varit tvungen att gå hem till en kompis för att höra vinylskivor, kan du nu slå klorna i Ikeas egen Obegränsad skivspelare.

Även den här är i minimalistisk design, där Ikea verkar ha inspirerats av klassiker som Goldring/Lenco GL75 från 1970-talet och kanske också Garrard 301 tillbaka på 1950-talet.

– Den stora, robusta designen ger spelaren ett eget utrymme i rummet, säger Friso Wiersma, designer på Ikea.

IKEA OBEGRANSAD skrivbord svart bakgrund
Foto: Ikea

Ikea Obegränsad: tillgänglighet och priser

Hela kollektionen lanseras globalt i höst. Den kommer att innehålla mer än 20 produkter som gör rummet ”bättre anpassat till behoven hos musikskapare och fans runt om i världen.”

Vi måste återkomma om priserna.

Mer info: ikea.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen