Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2023: Yamaha R-N600A nätverksreceiver

Saknar bara rumskorrigering.

Skrivet av / 2023-09-01 - 17:07
IFA 2023: Yamaha R-N600A nätverksreceiver

Efter tre decennier av hemmabio har Yamaha sakta men säkert insett att hi-fi har en renässans. Det har gett oss briljanta high-end produkter som 5000-serien, och senare de fenomenalt välljudande integrerade förstärkarna A-S2200 och A-S3200. Den senare har länge varit vår referens i klassen, och nyligen fick vi ytterligare en referens i R-N2000A.

Som är en tvåkanals nätverksreceiver i premiumklassen, baserad på den integrerade A-S1200, men med uppdaterade komponenter, DAB-radio, trådbunden och trådlös nätverksanslutning, MusicCast trådlös teknologi – och Yamahas egen rumskorrektion YPAO.

Läs också Fantastiskt välljudande streamingreceiver Receivern från Yamaha kan allt, ser ut som en miljon och låter fenomenalt bra.

Den spelar helt briljant, men den kostar en del. Därför lanserade Yamaha två mer prisvärda varianter baserade på samma teknologi i våras på High-End 2023 i München – R-N1000A och R-N800A.

Yamaha R-N600A

Foto: Yamaha

Beklagar den eländiga bilden, men den visar den nya budgetmodellen i serien, R-N600A. Den ersätter R-N602, för den som känner till den, och bygger på samma teknologi som de dyrare nätverksreceivrarna i serien. Den saknar dock två saker, rumskorrigering och HDMI-ingång.

Foto:Yamaha

Annars är det mesta man vill ha på plats. Den är baserad på Yamahas ToP-ART-filosofi (Total Purity Audio Reproduction), och är försedd med en 32-bits, 384 kHz ESS ES9010K2M. Det innebär att den har digitala ingångar, i tillägg till de analoga. Här finns även en skivspelaringång, för MM-pickuper, och den har inbyggd internetradio.

Foto: Yamaha

Mottagaren kan anslutas till internet antingen trådlöst eller med en ethernetkabel och den stöder musiktjänster som Spotify, Tidal och Qobuz.

Foto: Yamaha

R-N600A kommer att finnas tillgänglig under hösten, för 9 490 SEK, betydligt billigare än R-N2000A.

Yamaha MusicCast 200

Foto: Yamaha

Det här är något helt annat. Det är också en MusicCast-produkt från Yamaha, men MusicCast 200 är en liten trådlös bordsradio med DAB-radio, nätverk, CD-spelare och trådlös laddning av mobiltelefonen ovanpå. Den kan kopplas till nätverket hemma, och har du dessutom en R-N600A kan de kopplas ihop – och spela musik tillsammans, samtidigt.

MusicCast 200 är alltså en komplett, kompakt anläggning, och priset är 699 Euro.

Foto. Yamaha

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nytt flaggskepp från Rega

Drömströmmar från HiFi Rose

Världens första DAC med förlustfri Bluetooth

Argons bästa blir bättre

High-end skivspelare från Musical Fidelity

MQA är inte död. Köps av Lenbrook

Rulla till toppen