Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Forsman D2: Nya dipol-högtalare

Norska Forsman kommer med en ny generation öppna högtalare.

Av / 2012-02-15 - 21:44
Forsman D2: Nya dipol-högtalare

Forsman är en av Norges få högtalartillverkare. Den lilla fabriken i Tønsberg tillverkar högtalare som är baserade på Tor Forsmans Vertical Split System (VSS).

Forsman-principen är en variant av dipolhögtalare med öppen baffel, som har en karakteristisk ”kåpa” kring högtalarelementen som förhindrar att ljudvågorna från fram- och baksida tar ut varandra.

Dagens High End-modeller VSS4 och VSS5 har överösts med lovord och nu lanserar Forsman en ny version av dessa populära dipolhögtalare – fast i en mer överkomlig prisklass.
D2-serien har en helt annorlunda utformning, men är precis som VSS-serien en äkta dipolhögtalare. Den traditionella runda kåpan har på D2 ersatts med en mycket öppnare utformning, där man istället använder noggrant utformade sidoprofiler för att undvika att ljudvågorna tar ut varandra.

Själva högtalaren har fått en sandwich-konstruktion av aluminium och trä, och sidoprofilerna i aluminium står i spänn för att motverka resonanser. Elementen är av samma typ som de som används i Forsmans VSS-modeller, med bandelement för både mellanregister och diskant.

En av fördelarna med D2-serien – förutom lägre tillverkningskostnader – är en hög effektivitet och en snällare impedanskurva som gör att de är väl lämpade för att användas tillsammans med rörförstärkare och andra förstärkare med begränsad uteffekt. Tack vare den bredare frontbaffeln har det också blivit mer plats över för större högtalarelement än de som sitter på de kompakta VSS4. Banddiskant och mellanregister har exempelvis samma format som toppmodellen VSS5. D2-serien kommer till en början att utgöras av två modeller, D2/8 och D2/10 som använder dubbla baselement på 8 respektive 10 tum.

Bild & Ljud Hemma har redan fått lyssna på en prototyp av D2-serien, och även vid sidan om dagens VSS-högtalare verkar den här nya tekniken intressant. D2-10 har ett härligt, öppet mellanregister och ger samma stora, luftiga och ”närvarande” ljudbild som vi vant oss vid från andra Forsman-högtalare. Vi ber att få återkomma med mer information om de nya högtalarna när vi har fått testa dem ordentligt! Svenska priser är inte klara men in hemlandet kostar D2/8-modellen 40 000 och D2/10-modellen 50 000 norska kronor.

forsman.no

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen