TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Forsman D2: Nya dipol-högtalare

Norska Forsman kommer med en ny generation öppna högtalare.

forfatter
Publicerad 2012-02-15 - 21:44

Forsman är en av Norges få högtalartillverkare. Den lilla fabriken i Tønsberg tillverkar högtalare som är baserade på Tor Forsmans Vertical Split System (VSS).

Forsman-principen är en variant av dipolhögtalare med öppen baffel, som har en karakteristisk ”kåpa” kring högtalarelementen som förhindrar att ljudvågorna från fram- och baksida tar ut varandra.

Dagens High End-modeller VSS4 och VSS5 har överösts med lovord och nu lanserar Forsman en ny version av dessa populära dipolhögtalare – fast i en mer överkomlig prisklass.
D2-serien har en helt annorlunda utformning, men är precis som VSS-serien en äkta dipolhögtalare. Den traditionella runda kåpan har på D2 ersatts med en mycket öppnare utformning, där man istället använder noggrant utformade sidoprofiler för att undvika att ljudvågorna tar ut varandra.

Själva högtalaren har fått en sandwich-konstruktion av aluminium och trä, och sidoprofilerna i aluminium står i spänn för att motverka resonanser. Elementen är av samma typ som de som används i Forsmans VSS-modeller, med bandelement för både mellanregister och diskant.

En av fördelarna med D2-serien – förutom lägre tillverkningskostnader – är en hög effektivitet och en snällare impedanskurva som gör att de är väl lämpade för att användas tillsammans med rörförstärkare och andra förstärkare med begränsad uteffekt. Tack vare den bredare frontbaffeln har det också blivit mer plats över för större högtalarelement än de som sitter på de kompakta VSS4. Banddiskant och mellanregister har exempelvis samma format som toppmodellen VSS5. D2-serien kommer till en början att utgöras av två modeller, D2/8 och D2/10 som använder dubbla baselement på 8 respektive 10 tum.

Bild & Ljud Hemma har redan fått lyssna på en prototyp av D2-serien, och även vid sidan om dagens VSS-högtalare verkar den här nya tekniken intressant. D2-10 har ett härligt, öppet mellanregister och ger samma stora, luftiga och ”närvarande” ljudbild som vi vant oss vid från andra Forsman-högtalare. Vi ber att få återkomma med mer information om de nya högtalarna när vi har fått testa dem ordentligt! Svenska priser är inte klara men in hemlandet kostar D2/8-modellen 40 000 och D2/10-modellen 50 000 norska kronor.

forsman.no

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Bortom allt förnuft – men så fantastiskt! Musikspelare kan verka som ett föråldrat koncept. Men om du drömmer om känsloladdat highend-ljud rakt ur fickan klarar du dig inte utan en.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend