Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

FiiO R7: Musikstreamer och hörlursförstärkare i ett

FiiO R7 är en stationär musikstreamer som kan det mesta. Tack vare Android-operativsystemet.

Av / 2023-03-02 - 18:03
FiiO R7: Musikstreamer och hörlursförstärkare i ett

 

FiiO R7 kan spela musik från nästan allt du kan tänka dig: vare sig det är Tidal, Spotify, Apple Music eller vilken Android-app som helst (den kör Android 10), Bluetooth, Airplay eller DLNA.

Den kan spela musik från extern hårddisk eller usb-minne via USB-C, och via samma kontakt kan du också använda den som en USB DAC för din dator. Den har till och med SD-kortläsare! Optisk och koaxial digital ingång finns, och dito utgångar.

Nätverksanslutning inkluderar både 2,4 och 5 GHz WiFi samt trådbundet Ethernet.

FiiO R5 lifestyle 5
Foto: FiiO

Men video då?

Även om pressmeddelandet inte säger något om video, skulle vi tro att kombinationen av skärm och Android-operativsystem också innebär att du kan ladda streamingtjänster som Netflix, YouTube och HBO Max och titta på innehållet på den inbyggda skärmen.

Läs också Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!

Inbyggd förförstärkare

Streamern ser ut som en mikrostereo, men den har ingen inbyggd förstärkare. Däremot kan den anslutas till ett par aktiva högtalare, till exempel den anpassade FiiO SP3, som kommer senare i år. Eller använd den som förförstärkare tillsammans med en effektförstärkare i en hi-fi-anläggning.

FiiO SP3 front & rear
De aktiva högtalarna FiiO SP3 passar till R7 och kommer senare på året. Foto: FiiO

Digitalkonverteringen sker med ett par ESS Sabre ES9068AS DAC:ar, som är anslutna i dubbel mono för att minska brusgolvet. Två förförstärkar-kretsar av typen THX-788 sitter på insidan, anslutna balanserat av samma anledning. Detta, förutom stöd för digitala upplösningar upp till 32-bit/768 kHz PCM och DSD512 (högsta DSD-upplösning), samt full MQA-avkodning (Tidal använder detta), bör ge nätverksspelaren en bra utgångspunkt för riktigt bra ljud för pengarna.

FiiO R7 headhpone out
Diverse hörlursutgångar: 6,3 mm, 4,4 mm och 4-stifts XLR. Foto: FiiO

Hörlursförstärkare

Nu höll vi på väg att glömma en av de viktigaste poängerna med spelaren: nämligen att den också är en seriös hörlursförstärkare! Med både 6,3 mm obalanserad och 4,4 mm balanserad utgång, samt en 4-stifts XLR och med 3,6 watt vid 32 ohms belastning, borde den kunna driva nästan vilka hörlurar som helst.

Läs också Nytt liv i dina gamla hörlurar? Ny förstärkare för dig med kräsna hörlurar

Som jämförelse har den mycket imponerande stationära hörlursförstärkaren FiiO K9 Pro ”bara” 2.1 watt vid samma belastning. Och det imponerade stort. Watt är dock inte allt, och det finns ingen anledning att tro att R7 kommer att låta kvalitativt lika bra som K9 Pro med hörlurar. Men vi har förväntningar på både bra ljud och mycket kraft.

FiiO R7 White Angle 2-scaled
Foto: FiiO

Du kan också använda trådlösa Bluetooth-hörlurar med FiiO R7, med bra kodekar som aptX HD, LDAC och LHDC , samt AAC och SBC. Om du inte vet vad det betyder är allt du behöver veta att det erbjuder bättre ljud via Bluetooth, om hörlurarna också stöder samma kodek.

FiiO R5 lifestyle 1-scaled
Foto: FiiO

FiiO R7: Pris och tillgänglighet

Med tanke på allt spelaren kan göra verkar 699 dollar (vågar vi gissa på cirka 8 000 kronor?) vara mycket rimligt. R7 kan beställas nu.

Mer info: fiio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Rulla till toppen