Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Det förflutna lever

Engelska Cyrus har gjort nya versioner av förstärkarna från din ungdom.

Av / 2022-08-20 - 19:06
Det förflutna lever

Ingenting är så ljuvligt perfekt som minnet av den första kärleken. Och för många som var unga på 1980-talet väcktes kärleken till hi-fi av de engelska Cyrus-förstärkarna. Små oansenliga ”matlådor” i plast som inte tog tillräcklig plats för att imponera i ett stereorack. Men som var desto mer imponerande i sitt ljud. De var något dyrare än NAD 3020-förstärkaren, men hade också lite mer kraft och lite mer raffinerat ljud. Enligt vissa.

Läs också NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.

Tiden har inte stått stilla, och skulle du komma över en original Cyruys One (25W-version) eller Cyrus Two (50W-version), bör du räkna med att behöva byta ut några av de nästan 40-åriga komponenterna. Och då kommer den fortfarande att sakna fjärrkontroll och digitala ingångar.

Cyrus blomstrar dock idag. Och nu kan du köpa det förflutna i en helt aktuell och modern version. I form av en reviderad version av den integrerade förstärkaren, passande benämnd Classic AMP. Du kan också få en ren förförstärkarversion. Ja, dem heter faktiskt Classic PRE. Gemensamt för båda är att de har en ingång för (MM) pickup, fyra analoga linjeingångar och fyra digitala ingångar (två optiska två koaxiala).

classic pre rear panel 2000x1125 1
Det finns gott om både analoga och digitala ingångar på Cyrus Classic PRE. Samt balanserade XLR-utgångar. (Foto: Cyrus Audio)

Den integrerade förstärkaren (artikelbild) har en uteffekt på 70 W i 8 ohm belastning – dvs betydligt mer än originalmodellerna.  Konstruktionsprincipen har inte angetts, men baserat på   strömförbrukningen och det faktum att det faktiskt finns riktiga kylflänsar i kabinettet, slår vi vad om att det är gammal hederlig klass AB. Naturligtvis har förförstärkaren inte det. Men den har i gengäld balanserade XLR-utgångar.

Vi har inte fått svenska priser ännu, men de engelska priserna är 1 995 GBP för Classic AMP respektive 2 595 GBP för Classic PRE. Vilket blir cirka 25 000 och 32 000 kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen