TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Klassiker NAD 3020 integrerad förstärkare

NAD 3020 integrerad förstärkare

Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.

forfatter
Publicerad 2022-07-22 - 12:25

Mer än 40 år senare framstår NAD 3020 som en av de viktigaste milstolparna i hifi-historien. Norrmannen Bjørn Erik Edvardsens enkla konstruktion, som lanserades 1978, spelade skjortan av allt Made in Japan vid den tiden och kostade inte värst mycket.

Det satte med eftertryck det nya företaget på kartan, och även om konkurrenterna så småningom lyckades skapa förstärkare som kunde matcha 3020, hade NAD blivit synonymt med bra ljud till låga priser.

Eller som en dåvarande importör så träffande uttryckte det ”champagne och kaviar-ljud till öl- och korvpriser”. Det är en underdrift att säga att 3020 blev en succé. Den cementerade på egen hand NAD:s position på den globala marknaden. Själva konstruktionen byggdes runt en, för den tiden, ovanligt välbyggd strömförsörjning och en soft clipping-krets som minskade distorsionen om du pressade de 20 watten för hårt.

Fem röda lysdioder på framsidan visade hur mycket av effekten som användes, och vid 30 watt fanns det vanligtvis inte mer att hämta. Sedan klippte den om inte soft clipping var aktiverad via knappen på baksidan. Förstärkaren hade urkoppling av tonkontrollerna, fyra ingångar med en enkel skivspelarförstärkare och hörlursutgång. Det trivdes bäst med relativt effektiva högtalare, Boston Acoustics brukade vara en bra matchning, men de som hörde 3020 på Quad ESL 63 var alltid förvånade över hur bra det faktiskt kunde låta även på mycket dyrare högtalare.

Utgångstransistorerna kunde leverera upp till 70 watt korta ögonblick och med 2 ohm belastning. Förstärkaren var förvånansvärt stabil under varierande belastningar och inte så känslig för varierande impedanser. 3020 hade ett dynamiskt omfång på hela 107 dB och 3 dB dynamisk utsignalsnivå. Mycket för en 20-wattare på den tiden, vilket fick den att låta kraftfullare än vad som borde vara möjligt med 20 watt.

Förstärkaren uppgraderades med tiden måttligt till 3020A, och den nuvarande versionen heter D 3020 V2, kostar 5298 kronor och ser helt annorlunda ut:

nadd3020v2bk 2
NAD D 3020 V2

En begagnad 3020 i originalskick bör inte kosta mer än några hundralappar. Det har tillverkats så många att det finns mycket att välja mellan. I sällsynta fall kan de gå uppåt tusenlappen, men då ska förstärkaren ligga i originalförpackning.

Om inte utgångssteget är blåst, ska man se till att kontakterna på alla knappar och potentiometrar är intakta och att det är kontakt i alla RCA-ingångar och högtalarutgångar. Då kan man njuta av ovanligt bra ljud från en billig förstärkare som blev en klassiker över en natt.

NAD 3020:

 • Effekt: 20 watt per kanal i 8Ω (stereo)
 • Frekvensomfång: 10 Hz till 70 kHz
 • Total harmonisk distorsion: 0,02%
 • Dämpningsfaktor: 55
 • Ingångskänslighet: 2,5 mV (MM), 150 mV (linje)
 • Signal/brusförhållande: 75 dB (MM), 110 dB (linje)
 • Mått: 420 x 96 x 240 mm
 • Vikt: 5,26 kg

 

Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 svar på ”NAD 3020 integrerad förstärkare”

 1. Hej!
  Jag läste inlägget om den gamla klassikern Nad 3020. I slutet på artikeln så står det att En begagnad 3020 i originalskick bör inte kosta mer än några hundralappar. Det har tillverkats så många att det finns mycket att välja mellan. I sällsynta fall kan de gå uppåt tusenlappen, men då ska förstärkaren ligga i originalförpackning. 

  Det kan jag säga att du får ingen fungerande under tusenlappen. Jag har försökt att köpa hem en på Tradera 5 ggr och inte fått hem någon då de gått över 1000 kr och mer. I något fall gick en för närmare 2000 kr så, några hundra går ej. Folk känner till dom och vill ha dom, så även jag. Informationsvis….

  Mvh Jonas Lillkvarteret

  Svara

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild