Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Chords bästa ännu bättre

Av / 2012-10-09 - 08:46
Chords bästa ännu bättre

De uppdaterade monsterförstärkarna SPM 6000 (650 watt) och SPM 14000 (700 watt) har fått flera tekniska fintrimningar för att låta ännu bättre, leva längre och ha bättre flexibilitet.

På utsidan har de nya MkII-modellerna fått en ny frontpanel med ny belysning och på baksidan sitter nya guldpläterade, isolerade högtalarterminaler. En annan praktisk nyhet är att det numera går att använda vilken nätkabel som helst eftersom nätbrunnen är en vanlig universalkontakt.

Nytt innanmäte
På insidan finns flera nyheter, till exempel ny strömstyrning och ett kontrollkort för enklare skötsel. Nya filterkomponenter sägs ge ännu snabbare acceleration och bättre stabilitet när varje ljudvåg och transient ska förstärkas. En mängd förändringar av kretskort och jordning ska innebära en högra kapacitet för hantering av stora mängder ström.

Rymdteknik
Reference-serien är Chords stora stolthet och har bland annat lånat teknik från rymdindustrin, där små enheter måste klarar av otroligt hög effekt. Reference-förstärkarna är inga miniatyrer, men jämfört med andra förstärkare i samma storleksklass utlovar Chord kraft och upplösning som konkurrenterna inte kan mäta sig med.

Strömförsörjningen är inne på sin femte generation och arbetar med ett brett spektrum, faslåsning och switching vid mycket hög frekvens. Chord hävdar att tekniken som används sällan återfinns utanför rymdindustrin. Resultatet sägs vara en praktiskt taget brusfri förstärkare med enorma kraftresurser som levereras utan ansträngning och med försvinnande låg förvrängning. Bra ljud, alltså.

Både SPM 6000 MkII och SMP 14000 MkII har redan lanserats. Priset är 13 950 respektive 24 480 pund, vilket är ungefär samma som föregångarna som ligger på 160 000 respektive 285 000 kronor i importören Digitalbilds prislista.

digitalbild.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen