Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bowers & Wilkins ger konsertljud i Aston Martin DB12

Aston Martin DB12, världens första "Super Tourer", får 3D-surroundanläggning från Bowers & Wilkins.

Skrivet av / 2023-05-31 - 16:54
Bowers & Wilkins ger konsertljud i Aston Martin DB12

Baserat på tidigare samarbeten skulle nog många ha gissat att Bang & Olufsen skulle leverera ljudet för den nya Aston Martin DB12. En bil som bara Aston Martin kan göra den, med en rejäl 4-liters twin turbo V8 under huven.

De kallar själva bilen för Super Tourer, dvs en slags Grand Tourer (GT) i superklassen. Med andra ord en superbil som både presterar sportigt men också ger komfort under långa resor.

Läs också Brutal BMW med Bowers & Wilkins Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

Men nu måste B&O ge vika för B&W. Egentligen passar det som handen i handsken att Bowers & Wilkins ansvarar för ljudet i Aston Martin DB12.

Aston Martin har nämligen – med några undantag – varit James Bonds trogna följeslagare genom åren. B&W och Agent 007 har också korsat vägar, med en begränsad James Bond-utgåva av deras bästa hörlurar Px8 i höstas. Så att de två nu samarbetar är mycket passande.

Aston-Martin DB12 Bowers & Wilkins (2)- enhanced
Foto. Aston Martin

15 högtalare

Bilen får femton högtalarelement runtom, inklusive en subwoofer. Den totala förstärkareffekten anges till 1170 watt, så den borde inte sakna kraft. Enligt pressmeddelandet från Aston Martin ser anläggningen ”lika slående ut som den låter”.

Läs också Lucid Air får Dolby Atmos Lucid Air är första bilen i världen med Dolby Atmos-ljud.

Continuum-mellanregisterelement känner vi igen från B&W:s mer seriösa hi-fi-serier, hela vägen upp till 800-serien i ultra-high-end-klassen.

Diskanterna är fristående från kabinett och hålrum i bilen, och sitter istället i separata så kallade Nautilus-rör. Dessa avsmalnar bakåt och absorberar mycket av energin från diskantens baksida. Lägre distorsion är resultatet.

Men där den brittiska högtalartillverkaren är känd för sina diamantdiskanter, som de också har i BMW:s toppmodeller, är de i billigare aluminium i den nya Aston Martin-anläggningen. Ett lite märkligt val för en så pass påkostad bil.

Aston-Martin DB12- enhanced
Foto: Aston Martin

3D utan Dolby Atmos?

Högtalarelementen är placerade både i öronhöjd och på höjden, för en riktig 3D-upplevelse. Dolby Atmos nämns dock inte med ett ord, så vi måste anta att detta saknas. I så fall är det också ett konstigt beslut, om du frågar oss.

Läs hela pressmeddelandet här (på engelska).

Läs också Mercedes EQE med Dolby Atmos: Wow! Burmester-anläggningen i Mercedes EQE har fått en uppskattad uppdatering med Dolby 3D-ljud och vi kan avslöja att det låter riktigt häftigt! Men det finns en tråkig nyhet för befintliga EQE-ägare.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

MQA är inte död. Köps av Lenbrook

Denon gör skivspelare igen

Nya tonarmar för skivspelare

Ser du vad som är nytt?

Slank och prisvärd förstärkare från Marantz

Billig skivspelare med inbyggd högtalare

Rulla till toppen