TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kommentar

Bättre ljud med ren ström

Ren ström är viktigare ju dyrare och bättre hifi-komponenter du har. Du behöver ett strömfilter!

Av / 2022-01-29 - 09:22
Bättre ljud med ren ström
comment Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

När det gäller hifi och jakten på bättre ljud finns det ett par kategorier jag skyr som pesten. Inte nödvändigtvis för att de är bluff och vidskepelse (sådant finns det också mycket av), utan för att jag inte kan hitta någon vetenskaplig logik för att det ska fungera. Dämpfötter för många tusenlappar till både förstärkare och digitala källor står högt upp på listan över saker jag aldrig kommer att testa.

Läs också Bättre ljud med strömkontroll Brus är något man absolut inte vill ha. Ett effektivt sätt att bli av med det är ett strömfilter.

I många år fanns strömprodukter på den listan också. Visserligen har jag under mitt vuxna liv varit med på demonstrationer på hifi-mässor där det var svårt att säga att det inte gick att höra några skillnader, även mellan två olika strömkablar. Men på vägen hem slutade jag fundera på det och gick tillbaka till mitt hifi-system, inkopplat rakt in i väggen med oskärmade, svarta strömkablar. Och fick bekräftat att jodå, det lät fortfarande bra.

Keith Martin IsoTek
Keith Martin från IsoTek demonstrerade Corvus på Oslo Hi-Fi Center 2017. Foto: Geir Gråbein Nordby

När ljuset inte längre kan släckas

Det tog många år innan jag gav mig i kast med att utforska det här med ström. Jag hade hört flera förklaringar till varför det är viktigt, men köpte väl egentligen det inte.

Det var under en session med Keith Martin från IsoTek som ljuset gick upp för mig, och sedan dess har det vägrat att slockna.

– Kort sagt har du olika sorters brus i elnätet hemma, sa Keith när vi träffades 2017. Du har differentialbrus, där alla apparater som är kopplade till stickkontakten skickar tillbaka brus till elnätet och påverkar varandra. Sedan har du radiobrus (common mode noise), alltså RF-brus eller elektromagnetisk interferens (EMI), som all distribuerad ström är smittad med. Detta beror på att alla strömförande ledare fungerar som antenner och läcker brus till varandra.

Shunyata 60 Hz stoy for og etter
Shunyatas egna mätningar av 60 Hz-brus, med och utan deras filter.

Elektromagnetiskt brus

Vi lever med elektromagnetiska störningar runt oss hela tiden. Och du behöver inte bo vid ett kraftverk eller under en högspänningsledning för att vara utsatt. Bara en switchad strömförsörjning kan göra skada. Du vet, en sådan där klump i vägguttaget som ger ström till din router eller laptop, eller laddar mobilen. Och om du tänker efter, eller tar en vända runt i huset, så inser du att finns switchad ström överallt.

Din TV, satellitmottagare, soundbar, skrivare, PC, multiroom-högtalare och det mesta annat också utom vitvarorna har switchade nätdelar. De är nämligen mycket snabbare och effektivare när det gäller att leverera strömmen som apparaterna behöver än linjära strömförsörjningar. Nackdelen är att de orsakar en hel del elektromekaniskt brus.

De vanliga svarta nätkablarna kan förvärra problemet.

– En kabel är en ledare, som i sin tur är en antenn. Oavsett om den ligger på marken eller hänger vertikalt så plockar den upp radiofrekvenser, precis som teleskopantennen på en vanlig bordsradio. Och alla dessa billiga 100-kronorströmkablar är förfärligt dåliga på detta, säger Keith.

psu Standard EU
Hemmet är fullt av switchade strömförsörjningar som alla orsakar fult brus. Foto: Creative Commons

Differentialbrus

Den andra typen av brus, differentialbrus, där produkter kopplade till samma strömgrupp överför brus till varandra, är kanske ett större problem för hifi-anläggningen.

Återigen är switchade strömförsörjningar värst. De har mycket mer differentiellt brus än linjära, och när man summerar allt brus får man mycket mer förvrängning i elnätet med switchade strömförsörjningar än med traditionella.

Du behöver ett effektivt nätfilter

Av ovan nämnda skäl säljer jag härmed in behovet av ett bra nätfilter. Och efter att ha testat ett par olika är jag ännu mer säker på min sak. Som en fin bonus får du även ett effektivt överspänningsskydd på köpet.

Isotek EVO3 Corvus Initium2
Isotek EVO3 Corvus är ett prisvärt nätfilter som ger ett stort lyft i ljudkvaliteten i anslutna komponenter. Hela nio uttag ger en extra bra totaleffekt. Foto: Geir Gråbein Nordby

IsoTek EVO3 Corvus: Imponerande bra

Den största aha-upplevelsen fick jag med det billiga nätfiltret EVO3 Corvus, från just IsoTek. Tvärtemot att inte göra någonting alls lyfte filtret ljudkvaliteten så oerhört mycket i mina befintliga komponenter att jag inte kunde förmå mig själv att skicka tillbaka det igen. För första gången kändes det som om ljudet var helt i fas, och det som jag tidigare trott var ett bra stereoperspektiv lät plötsligt grumligt och beslöjat.

För 8 500 kronor ger Corvus-filtret effektiv filtrering för hela nio komponenter, så att du kan koppla in alla dina hifi-komponenter och mer än så. Förbättringen sker då i varje länk i kedjan och jag lovar dig att det gör en bra hifi-anläggning ännu bättre.

Tangent Ampster BT II
Tangent Ampster BT II är en bra och prisvärd förstärkare, men det är inte här du ska oroa dig för strömfilter och ren ström. Foto: Tangent

Mindre skillnad med billiga komponenter

Skillnaderna blev däremot mindre med sämre elektronik. Billiga förstärkare under 5 000 kronor har ofta en så dålig strömförsörjning att det inte gör så mycket om de inte får ren ström. Men om du redan har en kontakt över i filtret så ska den förstås kopplas in där. Om inte annat så undviker du att förstärkaren förorenar elnätet ytterligare.

I Corvus-filtret är ingen av kontakterna kopplade i serie, alla är individuellt kopplade direkt till filtret på insidan. Alltså smittar de inte varandra med differentialbrus. Den största kompromissen är att alla delar samma filter, ljudet hade kunnat bli ännu bättre om alla kontakter hade ett eget filter. Så det går alltså att få ännu bättre ljud. Men nästa steg upp på kvalitetsstegen påverkar inte lika mycket. Härifrån och upp kostar varje förbättring en hel del pengar.

Shunyata Hydra Delta D6
Shunyata Hydra Delta D6 förbättrar verkligen ljudet, men så kostar det 41 000 kronor också … Foto: Lasse Svendsen

Haksläpp med Shunyata Hydra Delta 6

Med Corvus blev jag biten av strömbacillen. Ju dyrare och bättre apparat som var inkopplad, desto större blev ofta skillnaden i ljudkvalitet mellan att använda filtret och inte. Det spelade egentligen ingen roll om förstärkaren var så kallad ”digital”. Det kan helt enkelt betyda att den har en switchad strömförsörjning, men det kan också vara skillnad på själva sättet som den förstärker. Hur som helst, oavsett om det var Hegel, McIntosh eller Devialet som var inkopplad så var skillnaderna uppenbara.

Men det finns fortfarande utrymme för förbättringar. Vilket vi märkte när vi fick låna Shunyata Hydra Delta D6.

Där och då blev vi nästan mer irriterade än imponerade över hur mycket strömfiltrering påverkade:

”Det verkade som om de stora Sonus faber-högtalarna försvann ut i tomma intet och att rummet växte. Pianoklangen svävade mäktigt mitt i rummet och rösterna flödade viktlöst runt på samma gång som basdynamiken naglade fast oss i våra Ekornes-stolar. Vi tittade på varandra igen, Geir slog ut med armarna och jag sjönk uppgivet ner i min orange stol. Fan också.” – Lasse Svendsen

Shunyatas strömkablar och filter är i grund och botten produkter från systerbolaget Clear Image Scientific, som håller på med kablar och strömkontroll till medicintekniska produkter, där det är fundamentalt viktigt att man kan läsa data som hjärtrytm utan störningar eller brus på signalen.

Det är inte lika viktigt med bra ljud som ett friskt hjärta, men principen fungerar åtminstone lika bra för audiofil utrustning, hävdar Shunyata som förstås har stoppat in sina produkter i mer exklusiva skal.

 

IsoTek EVO3 Sigmas 989x555 1 IsoTek EVO3 Sigmas rear 989x555 1
<
>
IsoTek EVO3 Sigmas har två 16 V-kontakter och fyra 10 V. Det fungerar utmärkt, men det borde det göra också för 42 000 kronor. Foto: Geir Gråbein Nordby

Isotek EVO3 Sigmas: Ännu närmare himlen

Isotek och Shunyata har olika tillvägagångssätt för att lösa samma problem, och båda fungerar ypperligt.

Just nu har jag IsoTek EVO3 Sigmas hemma. Ett betydligt mer påkostat filter än Corvus, och monterat i ett ordentligt hifi-skal. Här får du två stycken 16 A-kontakter för strömkrävande komponenter – till exempel ett par monoslutsteg eller aktiva högtalare. Dessutom finns fyra stycken 10 A-kontakter till komponenter som behöver mindre kräm. Försteg, DAC och hörlursförstärkare kan alla kopplas in här. I Sigmas filter är alla uttag kopplade till ett eget, dedikerat filter, medan Corvus har ett enda gemensamt filter som alla uttag delar på.

Förutom mina hi-fi-komponenter har jag min stationära PC ansluten, med 1 000 watts strömförsörjning och en processor och GPU som ständigt sliter i strömförsörjningen och i normala fall skräpar ner i elnätet. I systemet finns också den fantastiska förstärkaren Devialet Expert 250 Pro.

EVO3 Sigmas är inget nytt filter, det lanserades redan 2014. Men en bra konstruktion är en bra konstruktion, och den levererar varorna på ett fantastiskt sätt. Den tar bort lager efter lager av brus och avslöjar musiken i sin helhet.

Ju mer dynamik som finns i musiken, desto mer haksläpp får du. Klassisk musik uppenbarar sig och instrumenten i blues och jazz får veckla ut sig fritt. Man nästan känner hur rummet fylls av cigarröken och svettlukten i jazzklubben.

Sbooster BOTWII
Sbooster BOTW P&P ECO MKII i 5 V-version har fått plats framför skribentens USB-DAC. Pris: 3 500 kronor. Foto: Geir Gråbein Nordby

Byt ut de små nätaggregaten

Till sist vill jag slå ett slag för att byta ut de dåliga switchade nätfiltren, speciellt på utsatta produkter som skivspelare och DACar.

Jag har till exempel ett problem med strömförsörjningen från ovan nämnda PC, med hörbart brus som fortplantar sig till USB-kabeln som går in i min DAC. Vissa DACar är sämre än andra, men ingen av dem blir av med bruset helt och hållet. Varje gång jag drar musen över musmattan hörs ett svag elektriskt surr som fortplantar sig in i DAC:n. Ja, även digitala komponenter har i allra högsta grad analoga problem.

Lösningen blev att klippa av den strömförande kabeln inuti USB-kabeln och ersätta den med ren ström, i detta fall från en Sbooster BOTW P&P ECO MKII i 5 volts version. Den här använder jag nu, oavsett om jag ska driva en USB-DAC som får all ström genom USB-kabeln eller om jag ska använda USB-ingången på en DAC som har en egen strömförsörjning. Resultatet är i båda fallen att det hörbara bruset inte bara är borta, utan även att ljudet blir betydligt bättre.

Ström gör verkligen skillnad

Utan att jag helt har förstått allt det tekniska bakom strömföroreningar, och vad ett nätfilter faktiskt gör, är det ingen tvekan om att det fyller en funktion. I vissa fall en fantastisk funktion. Ljudet blir markant renare, och stereoperspektivet får ett skarpare fokus, om man har ett nätfilter som fungerar.

De finns i olika prisklasser och former, och vissa fungerar bättre än andra. Och kom ihåg, när du väl har investerat i ett filter så blir det plötsligt mycket mer vettigt att skaffa ordentliga nätkablar. Men du behöver inte gå bananas bara därför, det viktigaste är att kablarna är väl skärmade. Sådana hittar du för under tusenlappen.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

4 reaktioner på ”Bättre ljud med ren ström”

  1. Albert Hoffman

    Ta en lapp LSD eller rök en holk, betydligt mycket billigare sätt att få uppleva musik så som den skapades.

  2. Kristoffer Romin

    Hej, har ni testat Audioquest Niagara strömfilter? Om så, hur står sig IsoTek EVO3 Corvus mot Niagara1200?
    Liknande prisklass.

    Mvh:Kristoffer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ny referens från Technics

Ny version av NAD:s minianläggning

Marantz är tillbaka i high-end-klassen

Billig bärbar DAC

Färgglad och budgetvänlig skivspelare

Node har fått trillingar: Bluesound utökar sin streamerfamilj

Bortom lågt prissatt

Digitalbehandling i miljonklassen

Bordsanläggning med 700 watt

Trådlös skivspelare

Sonos app dödar försäljningen - måste skjuta upp nya produkter

Transparent från Pro-Ject

Rulla till toppen