Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Balanserat ljud hela vägen

TEAC släpper både skivspelare och phono-förstärkare.

Av / 2020-08-21 - 08:14
Balanserat ljud hela vägen

Nostalgiker minns nog TEAC mer för deras kassettdäck och rullbandspelare än grammofoner, men de har faktiskt sysslat med vinyl ett bra tag. Vissa av skivspelarna är riktigt bra, och det kan nog den här vara också.

TEAC TN-5BB är en remdriven spelare med genomskinlig skivtallrik av akryl och något så ovanligt som balanserade ljudutgångar på baksidan. Det finns obalanserade utgångar också, men genom de balanserade kan man koppla skivspelaren till de lika balanserade ingångarna på phono-steget som vi strax ska återkomma till.

TN-5BB är utrustad med en s-formad tonarm från japanska SAEC, med knivsuddsupphängning och löstagbart pickupskal. Tonarmen har även höjdjustering upp till +6 mm och lyfts upp automatiskt när LP-skivan spelat klart.

Chassit, som bidrar mycket till den totala vikten på 10,6 kg, är tillverkat av en sandwich av konstgjord marmor, washi-papper och MDF-plattor. På undersidan sitter fyra höjdjusterbara aluminiumfötter.

Under den 20 mm tjocka akryltallriken finns en optisk sensor som registrerar rotationshastigheten och korrigerar den med ett servo som styr motorns hastighet via ett så kallat Platter Rotation Sensing Servo System (PRS3). Som kan ställas in på 33, 45 och 78 rpm.

TEAC-spelaren säljs med en Ortofon 2M RED MM-pickup och släpps i september för 18 700 kronor.

Ungefär samtidigt kommer TEAC PE-505, som är en phono-förstärkare för MM- och MC-pickuper med balanserade in- och utgångar. Perfekt för TEAC-skivspelaren.

Phono-steget har olika RIAA-kurvor – Decca, Colombia och RIAA – så att det även är kompatibelt med äldre inspelningar. Det går att välja impedans i sju steg från 10 till 1 kohm i MC-steget och välja kapacitans i MM-steget.

PE-505 har ett subsoniskt filter som dämpar basen under 17 Hz (24 dB/oktav) och användaren kan mäta korrekt impedans på ansluten pickup med en knapp på framsidan.

RIAA-steget har dessutom avmagnetisering som kan avmagnetisera järnkärnor i MC-pickuper och stepup-transformatorer genom att spela en skiva i 30 sekunder med brytaren på fronten i Demag-läget.

TEAC PE-505 kostar 18 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen