Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Bakom kulisserna hos Rega

Det är inte alla som vet att Rega gör nästan allt själva – och ännu färre har sett och hört deras nya skivspelare

1973 snickrade Roy Gandy ihop en egen skivspelare. Ett par år senare var Rega Research välkända för sina Planar-skivspelare. I dag är Rega världsberömda och säljs i 46 länder med miljardomsättning – och det mesta kommer från en omfattande försäljning av Rega-skivspelare.

Men långtifrån alla känner förmodligen till att Rega gör nästan allting själva på sin egen fabrik i England. Inte bara skivspelare, utan pickuper, förstärkare, CD-spelare och högtalare.

Till exempel den nya skivspelaren Planar 6 och den lilla förstärkaren Rega Brio.

Ljud & Bild besökte nyligen Rega och här kommer ett bildreportage som bland annat visar två nya produkter.

 

Annons

På Rega gör de nästan allt från scratch. Här byggs till exempel kablar och delar till skivspelarna.

 

Rega Planar 6 i långa rader, klara för en sista kontroll innan de förbereds för avfärd.

 

Alla skivspelare testas innan de packas, här är en RP8 som hastighetstestas med laser för att fintrimmas helt exakt.

Annons

 

Många av delarna som behövs för att göra Regas produkter kunde ha tillverkats och monterats i Kina. Men Rega föredrar att göra det själva. Då anser de att de har bättre kontroll över kvaliteten. Här poleras axlar till skivspelare.

 

Regas tonarmar görs också helt från scratch. Här ett gjutet armrör, innan lagret monteras på tonarmen och justeras med mikrometer.

 

Annons

Montering och justering av upphängningen av en Rega-tonarm görs för hand.

 

Spolarna på Regas Moving Coil-pickuper lindas för hand av rutinerade händer. Fyra gånger nio varv runt spolens kärna måste lindas noggrant, annars blir kanalbalansen skev.

 

Koppartråden i MC-pickuperna är tunnare än ett hårstrå. Det säger en hel del om hur svårt det är att linda spolarna exakt.

Annons

 

Rega gör MM-pickuper också, bland annat Elys 2.

 

Roy Gandy (65), är en av de två grunderna av Rega Research. Den andre är Tony Relph. RElph + GAndy = REGA.

 

Annons

Rega Research har gått från 20 anställda till 130 för att möta den växande efterfrågan. Bland annat av skivspelare. Som står för mellan 60 och 65 procent av försäljningen.

 

En Rega Brio-förstärkare på testbänken, innan trafo, kretskort och skal monteras ihop till en färdig produkt.

 

Regas filosofi bygger på ingenjörsutveckling, inget annat. Om något bevisligen är bättre så används det. Det gäller även gamla maskiner, som den här fräsen.

Annons

 

Rega-trivia: Regas chefsingenjör, Terry Bateman, roar sig med att skriva citat från film, musik och litteratur på kretskorten.

 

Ett litet exempel på ”over-engineering”? Rega Atlas är en nålvåg. Fast snäppet mer exakt än de flesta tack vare en extrem konstruktion

Kommande Rega-nyheter:

 

Annons

Så här ser den nya CD-spelaren Rega Apollo ut. Med ny front och ett skal som påminner om Brio-förstärkaren. Den bygger på den gamla Apollo CD men Terry Bateman var tvungen att göra om delar av kretsarna och strömförsörjningen så att de fick plats i det nya skalet. En bonus är att ljudet faktiskt blev lite bättre.

 

Rega Naiad är en skivspelare som låtit vänta på sig. Här Roy Gandys senaste version, fullt fungerande och snart klar för produktion.

 

Naiad har gått igenom flera utvecklingssteg innan den här versionen. Lägg märke till bulten och muttern, som naturligtvis inte ser ut så på den färdiga versionen.

 

Naiad bygger på ett ultralätt kolfiber-chassi. Inte det här, för det kommer från en tidigare prototyp, men notera att Rega använder sig av förstärkningar i lättmetall även här.

 

Även den specialkonstruerade vägghyllan är gjord av kolfiber.

 

Naiads tonarm är en modifierad RB2000.

 

Naiad hade en Aphelion MC-pickup och spelade tillsammans med en prototyp av Regas kommande highend-RIAA-steg, en Rega Osiris-förstärkare samt ett par specialbyggda Rega RS10-högtalare. Ljudbilden var enorm, med extremt fokus och enastående timing. Särskilt i basen, som var avgrundsdjup och massiv.

 

Alla bilder: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

 

 

 

 

 

 

forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.