Bakom kulisserna hos Rega

Det är inte alla som vet att Rega gör nästan allt själva – och ännu färre har sett och hört deras nya skivspelare

1973 snickrade Roy Gandy ihop en egen skivspelare. Ett par år senare var Rega Research välkända för sina Planar-skivspelare. I dag är Rega världsberömda och säljs i 46 länder med miljardomsättning – och det mesta kommer från en omfattande försäljning av Rega-skivspelare.

Men långtifrån alla känner förmodligen till att Rega gör nästan allting själva på sin egen fabrik i England. Inte bara skivspelare, utan pickuper, förstärkare, CD-spelare och högtalare.

Till exempel den nya skivspelaren Planar 6 och den lilla förstärkaren Rega Brio.

Ljud & Bild besökte nyligen Rega och här kommer ett bildreportage som bland annat visar två nya produkter.

 

På Rega gör de nästan allt från scratch. Här byggs till exempel kablar och delar till skivspelarna.

 

Rega Planar 6 i långa rader, klara för en sista kontroll innan de förbereds för avfärd.

 

Alla skivspelare testas innan de packas, här är en RP8 som hastighetstestas med laser för att fintrimmas helt exakt.

 

Många av delarna som behövs för att göra Regas produkter kunde ha tillverkats och monterats i Kina. Men Rega föredrar att göra det själva. Då anser de att de har bättre kontroll över kvaliteten. Här poleras axlar till skivspelare.

 

Regas tonarmar görs också helt från scratch. Här ett gjutet armrör, innan lagret monteras på tonarmen och justeras med mikrometer.

 

Montering och justering av upphängningen av en Rega-tonarm görs för hand.

 

Spolarna på Regas Moving Coil-pickuper lindas för hand av rutinerade händer. Fyra gånger nio varv runt spolens kärna måste lindas noggrant, annars blir kanalbalansen skev.

 

Koppartråden i MC-pickuperna är tunnare än ett hårstrå. Det säger en hel del om hur svårt det är att linda spolarna exakt.

 

Rega gör MM-pickuper också, bland annat Elys 2.

 

Roy Gandy (65), är en av de två grunderna av Rega Research. Den andre är Tony Relph. RElph + GAndy = REGA.

 

Rega Research har gått från 20 anställda till 130 för att möta den växande efterfrågan. Bland annat av skivspelare. Som står för mellan 60 och 65 procent av försäljningen.

 

En Rega Brio-förstärkare på testbänken, innan trafo, kretskort och skal monteras ihop till en färdig produkt.

 

Regas filosofi bygger på ingenjörsutveckling, inget annat. Om något bevisligen är bättre så används det. Det gäller även gamla maskiner, som den här fräsen.

 

Rega-trivia: Regas chefsingenjör, Terry Bateman, roar sig med att skriva citat från film, musik och litteratur på kretskorten.

 

Ett litet exempel på ”over-engineering”? Rega Atlas är en nålvåg. Fast snäppet mer exakt än de flesta tack vare en extrem konstruktion

Kommande Rega-nyheter:

 

Så här ser den nya CD-spelaren Rega Apollo ut. Med ny front och ett skal som påminner om Brio-förstärkaren. Den bygger på den gamla Apollo CD men Terry Bateman var tvungen att göra om delar av kretsarna och strömförsörjningen så att de fick plats i det nya skalet. En bonus är att ljudet faktiskt blev lite bättre.

 

Rega Naiad är en skivspelare som låtit vänta på sig. Här Roy Gandys senaste version, fullt fungerande och snart klar för produktion.

 

Naiad har gått igenom flera utvecklingssteg innan den här versionen. Lägg märke till bulten och muttern, som naturligtvis inte ser ut så på den färdiga versionen.

 

Naiad bygger på ett ultralätt kolfiber-chassi. Inte det här, för det kommer från en tidigare prototyp, men notera att Rega använder sig av förstärkningar i lättmetall även här.

 

Även den specialkonstruerade vägghyllan är gjord av kolfiber.

 

Naiads tonarm är en modifierad RB2000.

 

Naiad hade en Aphelion MC-pickup och spelade tillsammans med en prototyp av Regas kommande highend-RIAA-steg, en Rega Osiris-förstärkare samt ett par specialbyggda Rega RS10-högtalare. Ljudbilden var enorm, med extremt fokus och enastående timing. Särskilt i basen, som var avgrundsdjup och massiv.

 

Alla bilder: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

 

 

 

 

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.