Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Astell&Kern firar framgång med förgylld jubileumsmodell

Astell&Kern A&ultima SP3000 24K Gold Limited Edition: Den helvilda toppmodellen har lanserats med 24 karats guldplätering. En kopparversion finns också tillgänglig.

Av / 2024-03-06 - 21:26
Astell&Kern firar framgång med förgylld jubileumsmodell

Astell&Kerns toppmodell A&ultima SP3000 ligger en bra bit över SP2000T, som den här journalisten nästan gick i taket över att höra. Priset var redan högt för den modellen, och ännu högre för SP3000. 24-karatsversionen är däremot i en klass för sig, med ett pris på 60 000 kronor!

Standardversionen av spelaren har fått strålande recensioner, och vi tvivlar inte på att den låter fantastiskt. Och för att fira framgången lanseras alltså en extra påkostad utgåva, täckt av mänsklighetens mest ädla metall – guld.

astell-kern-sp3000-gold-front
Foto: Astell&Kern

A&K SP3000 24K Gold har guld på stål

Höljet är tillverkat av högkvalitativt 904L-stål, samma material som används i den ursprungliga SP3000. Men för den här specialmodellen har ett lager av 24 karats rent guld lagts på. Detta skapar en visuell upplevelse som återspeglar spelarens exklusiva prestanda och kompromisslösa ljudkvalitet.

Guld har flera unika egenskaper som gör det lämpligt för avancerad ljudutrustning. Glänsande och fint, ja, men det är också korrosionsbeständigt och har utmärkt elektrisk ledningsförmåga. Inte för att det senare betyder så mycket när allt guld här finns på utsidan. Men eftersom rent 24K-guld är så mjukt innebär det också stora utmaningar i produktionen.

astell-kern-sp3000 24K Gold back
Foto: Astell&Kern

Processen

För att skapa den perfekta ytan har Astell&Kern använt en avancerad process som deponerar guldet i ett 0,5 mikrometer tunt lager, med en toleransmarginal på bara 20 procent (inte mycket när lagret är så tunt till att börja med). Under guldet finns ett lager av nickel för extra hållbarhet och lyster. Slutligen appliceras en speciell anti-fingeravtrycksbeläggning för att skydda den ömtåliga ytan.

Enligt Astell&Kern är syftet med spelaren att tänja på gränserna för vad som är möjligt att uppnå med en bärbar musikspelare, visuellt, taktilt och, inte minst, ljudmässigt.

SP3000 Gold levereras med exklusiva tillbehör som ett läderfodral och ett träfodral som är speciellt utformade för jubileumsmodellen.

astell-kern-sp3000-copper
Kopparversionen är lite mindre ”bling”. Foto: Astell&Kern

Kopparutgåva

Om du tycker att 60 000 kronor är för dyrt, eller att guld är väl mycket bling-bling, så finns det även en kopparversion av SP3000 Copper Limited Edition. Med en yta av 99,98 procent koppar. Den kostar lika mycket som standardfärgerna svart och silver, men börjar redan sälja slut.

Mer info: astellkern.com

astell-kern-sp3000-all colors
Totalt fyra färger: Svart, silver, koppar och guld. Foto: Astell&Kern

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen