Bra ljud behöver bra förstärkare

Det räcker inte med fläskiga högtalare om inte förstärkaren håller måttet. Här är de bästa förstärkarna vi har testat under året som gått.
Annons
Annons
forfatter

Samtidigt som världen har blivit allt mer trådlös – även när det gäller högtalare – har förstärkarna släpat efter. Sedan hände något, nästan samtliga av förstärkarna vi testade förra året hade minst en digital ingång. Och vi ser samma sak på årets rekommenderade förstärkare. Med ett par puritanska undantag.

Vissa förstärkartillverkare nöjer sig inte med digitalingångar, de vill även ta hand om ljudet från din mobiltelefon trådlöst. Antingen med Bluetooth eller genom att koppla in sig på hemnätverket, så att du kan spela musik direkt från en strömningstjänst du gillar eller från en nätverksansluten dator eller hårddisk. Den digitala vardagen har blivit mycket mer användarvänlig, och trådlöst ljud är inte längre samma sak som dåligt ljud.

Här är förstärkarna vi gillade bäst 2017:

 

ÅRETS BÄSTA FÖRSTÄRKARE, BUDGETKLASSEN

Rega Brio

Annons

Pris: 7 000 kr
Webb: digitalbild.se
Betyg: 6

Ett givet val

Den ser måhända beskedlig ut, men det är inget beskedligt med ljudet från Rega Brio. Okej, den har varken streaming eller DAC, men bortsett från detta är Rega Brio den bästa och mest välljudande förstärkaren hittills för under 10 000 kr. Den är perfekt i miljöer där man inte vill offra mycket plats på anläggningen, men ändå inte vill kompromissa med ljudkvaliteten. För dem som inte vill ha streaming bör Brio vara ett självklart val – och de som behöver det kan alltid koppla in en streaming-mottagare.

Läs hela testet av Rega Brio

Annons

 

 

ÅRETS BÄSTA FÖRSTÄRKARE, MELLANKLASSEN

Hegel H90

Webb: hegel.com
Pris: 13 000 kr
Betyg: 6

Annons

Referensförstärkaren

Kan man tänja på budgeten till ett femsiffrigt belopp så är det svårt att undvika Hegel H90. Hegel har gjort det igen. Det verkar inte som om de kan göra misstag. Den minsta förstärkaren de bygger är definitivt den som ger mest spelglädje för pengarna.

H90 är tillräckligt bra för att mäta sig med dyrare förstärkare och tillräckligt potent för att driva stora högtalare. Upp till en viss nivå. Den har trots allt inte oändligt med kraft, men är kanske den mest välljudande integrerade förstärkaren under 20 000 kronor, och helt klart vår nya referens i klassen.

Läs hela testet av Hegel H90.

 

Annons

 

ÅRETS BÄSTA FÖRSTÄRKARE, TOPPKLASSEN

Rotel RA-1592

Pris: 25 000 kr
Webb: septon.se
Betyg: 6

 

Modern kraft

Annons

Det är ofta svårt att beskriva ljudet av en Rotel-produkt, eftersom inte brukar finns någon speciell prägel att tala om. Så är det här också.

Den här förstärkaren låter musiken stå på helt egna ben, utan att blanda sig i. Och så är den en av de kraftigaste i klassen och driver i princip vad som helst. Den låter superbt genom digitalingångarna och funkar även väldigt fint med de analoga om man har en bra DAC. Bluetooth-överföringen överraskade oss dessutom positivt, vilket säkert en del förfest-gäster lär uppskatta.

Läs hela testet av Rotel RA-1592.

 

 

Annons

ÅRETS BÄSTA HIGHEND-FÖRSTÄRKARE

Marantz PM-10

Pris: 75 000 kr
Webb: septon.se
Betyg: 6

Musikalisk måttstock

Med minst 200 watt till förfogande finns det resurser för att driva de allra flesta, om inte alla, högtalare på rejäla ljudtryck. Vad som är ännu viktigare är kraften och kontrollen. Även när man spelar öronbedövande högt.

Med Marantz PM-10 får man en av de sällsynta ”det var som fan”-upplevelserna direkt när musikens första strof presenterar en ljudbild som är ännu större, renare och klarare än det höga priset har byggt upp förväntningar om. Och som fortsätter att imponera, ju mer man lär känna den.

Läs hela testet av Marantz PM-10.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?