TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Allt-i-ett från Naim

forfatter
Publicerad 2012-09-19 - 15:52

Tycker du att Naims NDS är fin men har inte 36 000 kronor att lägga på en nätverksspelare just nu? Då är du nog inte ensam. Behöver du dessutom en förstärkare och en CD-spelare så ska du ta dig en närmare titt på UnitiLite.

Det är en enklare version av nätverksförstärkaren Uniti, smalare och utan skivspelaringång, och med en CD-lucka som går rakt utåt i stället för att snurra som en svängdörr som den gör på Uniti. På insidan finns dock samma förstärkardel och D/A-omvandlare.

Samtidigt som Naim släpper UnitiLite passar de på att ersätta Uniti med efterträdaren Uniti 2, som får en kraftigare 2 x 70-watts förstärkare, att jämföras med Unitis (och UnitiLites) 2 x 50 watt.

UnitiLite kostar lite mindre än Uniti, under 20 000 kronor, medan Uniti 2 blir lite dyrare, 33 000 kronor.


Filformat
UnitiLite stöder digitala musikfiler i 24 bit/192 kHz (FLAC) och 32 bit/192 kHz (WAV, AIFF), vilket innebär det mesta som går att få tag på i form av nedladdningsbar musik. Musiken kan spelas antingen via nätverket från en dator eller en nätverkshårddisk (NAS). Det går också att koppla in ett USB-minne eller en extern hårddisk i USB-kontakten på fronten. Även lågupplösta filer stöds förstås, till exempel MP3, AAC och WMA. Till och med Apple Lossless.

Radio
Naim UnitiLite har även internetradio. Vill du kunna lyssna på FM- eller DAB-radio går det också att ordna med hjälp av en extra modul.

DAC
D/A-omvandlingen görs av ett Burr-Brown-chip (PCM 1793) och det finns fem digitalingångar som alla klarar 24 bit/192 kHz: två optiska och två koaxiala på baksidan samt en 3,5-mm minijack på framsidan som även söder optiska signaler.

Analoga ingångar
Tre analogingångar finns också, två RCA på baksidan och en minijack-ingång på fronten. Naims stora stolthet, DIN-ingångar, saknas däremot på UnitiLite. Det beror antagligen på att både CD-spelare och DAC finns inbyggt och att man alltså inte behöver koppla in några externa Naim-källor.

Förförstärkarutgången har däremot DIN-kontakt, så att man kan utnyttja stjärnjord (som ger ett lite bättre signal/brus-förhållande) om man kopplar in en effektförstärkare från Naim.

Effekt
Förstärkardelen lämnar som sagt 50 watt per kanal i 8 ohm och 75 watt i 4 ohm. Det innebär att man bör koppla in relativt lättdrivna högtalare, gärna med 8 ohms impedans och med 90 dB eller högre känslighet.


Fjärr-app
För att få en extra bra översikt över musikbibliotek och spellistor när man strömmar via nätverket stöder UnitiLite appen n-Stream till iPad och iPhone.

ljudtema.se

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ny mellanklass-integrerad från NAD På München-mässan har NAD smygpremiär på en ”hybrid-digital”-förstärkare som ser ut att kunna vara ett bra köp i mellanklassen.
Onkyo lever! När japanska Onkyo förklarade sig döda var det inte helt sant. Varumärket lever vidare i amerikanska händer.
Tangent-förstärkarkombination har premiär på München-mässan Danska Tangent har gjort ett diskret förstärkarsystem. Men både storleken och priset är mindre än förväntat.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
De tio bästa highend-förstärkarna just nu. Här är de tio bästa highend-förstärkarna just nu.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend