Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Accuphase E-700 Klass A-förstärkare

Accuphase E-700 är en ren Klass A-förstärkare med gott om ström och låg uteffekt. Vi gissar att den låter fantastiskt.

Av / 2024-02-18 - 15:12
Accuphase E-700 Klass A-förstärkare

En av de gamla trotjänarna från hifins glansdagar är japanska Accuphase. Tillverkaren släpper fortfarande nya produkter, även om de alla ser ut som om de producerades på 1980- eller 1990-talet (liksom deras webbplats). Guldfärgade förstärkare med gammaldags VU-mätare är inte en ovanlig syn, och den helt nya E-700 är inget undantag.

Förstärkaren är en efterföljare till E-650, och den har ingen extrautrustning utöver det som behövs för att få ett bra analogt ljud. Med andra ord, inga digitala ingångar. Men det finns faktiskt moduler för digital-till-analog-omvandling eller RIAA-förstärkning för skivspelare. De kallas DAC-60 och AD-60.

accuphase-e-700-topaz
Foto: Accuphase

På baksidan finns fem par RCA-kontakter för obalanserade insignaler, två par balanserade XLR-kontakter och dessutom en tape-loop. Inte så vanligt nuförtiden, men den kan också användas för anslutning till en hörlursförstärkare.

Läs också Sublim japansk ­ljudkonst Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

Förstärkaren har också både obalanserade och balanserade förförstärkarutgångar, om man skulle känna behov av en extra effektförstärkare.

Ljudnivån i E-700 styrs av Accuphases egenutvecklade AAVA-teknik (Accuphase Analogue Vari-gain Amplifier), som matchar volymnivån i vänster och höger kanal mer exakt – viktigt vid lägre ljudnivåer.

accuphase-e-700 inside
Foto: Accuphase

35 Klasse A-watt

Förstärkardelen arbetar i ren Klass A. Vilket inte är särskilt effektivt, eftersom det mesta av effekten går åt till värmeproduktion. Men många hävdar att inget låter bättre än Klass A, och Accuphase vill ju att vi ska få det bästa ljudet. 35 watt per kanal i 8 ohm är vad den producerar, eller 70 watt i 4 ohm. Den uppges också ge 140 watt i 2 ohm och så mycket som 160 watt i 1 ohm. Med andra ord talar vi om mycket stabil drift, levererad av fyra MOSFET-transistorer per kanal.

Förstärkaren drar hela tiden 178 watt från elnätet. Klass A-drift innebär nämligen att den förbrukar samma mängd ström oavsett om den spelar musik eller inte. Paradoxalt nog blir den därför varmare när den inte spelar musik. Och, ja, förvänta dig att den blir riktigt varm.

Läs också Moderna hifi-klassiker De ser ut som vintage-hifi från 60-, 70- och 80-talen – men har toppmodern teknik på insidan.

Accuphase E-700: Pris och tillgänglighet

E-700 kommer i butik till sommaren till ett pris på ca 140 000 kronor.

Mer info: accuphase.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen