Nyhet

Linn Klimax LP12 förnyas

Får Ekstatik-pickup och Radikal-strömförsörjning.
forfatter

Den ikoniska skivspelaren från Linn är hifi-branschens Porsche 911. Formfaktorn och grundkonceptet är fortfarande detsamma, även många generationer senare. Därför har Linn Klimax LP12 en fjäderupphängning placerad i en trälåda med remdrift och rak tonarm, precis som den första LP12:an hade 1972.

Men även om Klimax LP12 följer samma recept så finns det så många tekniska förändringar i den nya Klimax-versionen att den förmodligen låter betydligt mycket bättre än originalet från 1972.

Det bör den göra också, för priset på närmare en kvarts miljon kronor är en hel del pengar för en skivspelare.

Den senaste versionen av Linns flaggskepp levereras med Linns nya referenspickup, Ekstatik. En moving coil-pickup på låga sju gram byggd av en legering av aluminium och brons. Nålarmen av safir påstås vara styvare än boron, ofta används i highend-pickuper.

Ekstatik är monterad på en Ekos SE.

Linn_Ekstatik_3Q_72-989x759 Ekstatik-Ekos-SE-Closeup_72-989x659 Linn_Ekstatik_Box-Open_72-989x851
<
>

Men det finns mer nytt. Linn Klimax LP12 levereras med en separat Radikal-strömförsörjning, som driver en motor med ett uppgraderat hölje som dämpar vibrationer mer effektivt. Linn berättar också att kretskortet för strömförsörjningen, i sex lager, har en kortare signalväg och det lägsta brusgolvet hittills.

Radikal-Motor-Profile_72-989x1048 Radikal-Machined_Silver_Front-Top_72-989x288 Radikal-Motor-Rear_72-989x1139
<
>

Radikal-strömförsörjningen kan köpas separat och finns i två utföranden – Klimax och Akurate – och alla andra delar i Klimax LP 12 kan också köpas löst för de som vill uppgradera en äldre LP12.

Gammal är äldst Linn visar varför de har legendstatus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.