Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

110 år med Denon

För att fira att de fyller 110 år lanserar Denon specialmodeller av hifi- och hemmabioprodukter.

Skrivet av / 2020-09-09 - 09:14
110 år med Denon

I år är det hela 110 år sedan Denon grundades. Det firas med specialmodeller av fyra populära highend-modeller som fått ny teknik och de bästa komponenterna Denon har kunnat få tag i.

AVC-A110 bygger på hemmabiomonstret AVC-X8500H som har hela 13 förstärkarkanaler. PMA-A110 och DCD-A110 är jubileumsversionerna av förstärkaren PMA-2500NE respektive SACD-spelaren DCD-2500NE. Till sist har Denon gjort en ny och förbättrad version av den gamla men fortfarande välljudande MC-pickupen DL-103: DL-A110.

Läs också Denon AVC-X8500H Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

Denon lovar att samtliga jubileumsmodeller är tillverkade enligt högsta standard. De har en exklusiv silver/grafit-färgton – och naturligtvis en logga med 110-årsjubileet på fronten.

Produkterna är noggrant fintrimmade av Denons ljudguruer på sina respektive avdelningar för att verkligen skilja dem från standardversionerna de bygger på. De levereras också med ett äkthetsintyg som är stämplat av Denons chefsingenjör. Alla är tillverkade i sin helhet på Denon-fabriken i Shirakawa, Japan.

Denon AVC-A110

AVC-A110 surroundförstärkare

AVC-A110 är en 13.2-kanals surroundförstärkare som bygger på flaggskeppet AVC-X8500H. Den är fullproppad med det senaste innanmätet och stöder både 8K/60 Hz- och 4K/120 Hz-videoupplösning samt naturligtvis 3D-ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X. Dessutom har den DTS:X Pro och Auro-3D, och är IMAX Enhanced-certifierad för att fungera optimalt med IMAX-titlar. Tack vare eARC-ljudretur hämtar den ut högupplöst ljud direkt genom TV:ns HDMI-ingång.

Vi har redan blivit imponerade av standardmodellen och med nya och bättre komponenter räknar vi med ännu starkare upplevelser. Inte minst tack vare multi-mono-konstruktionen, en häftig 8,2-kilos ringkärnetransformator och specialtillverkade 22 000 µF/80 V-kondensatorer. Och 150 watt per kanal, mätt med två kanaler drivna samtidigt.

Gamers lär uppskatta Auto Low Latency Mode (ALLM), VRR (Variable Refresh Rate) och QFT (Quick Frame Transport), som minimerar fördröjningar och eliminerar att uppbrytningar av bilden (”tearing”).

 

Denon PMA-A110

PMA-A110 integrerad förstärkare

Vi har för länge sedan förklarat vår kärlek till den integrerade PMA-2500NE. Och med PMA-A110 hävdar Denon att de har fulländat förstärkaren. Med Denons 7:e generations Ultra High Current-krets (UHC) levererar PMA-A110, precis som sin billigare släkting, 80 watt i 8 ohm (20–20 000 Hz, 0,07 % THD). Det låter inte särskilt avskräckande men Denon hävdar att det är ”ultra-ren kraft”. Och under alla omständigheter tyckte vi inte att den vanliga PMA-2500NE saknade särskilt mycket muskler, så effekt lär knappast vara något problem.

– Förstärkaren kan driva de stora Bowers & Wilkins 801 utan problem, sade Denons talesman under webblanseringen.

Ingenjörerna har fintrimmat kretskonstruktionen med exakt noggrannhet för att garantera en linjär frekvensrespons ända upp till 100 kHz. Volymkontrollen är gjord för att hålla nere brus till ett absolut minimum så att förstärkaren kan utnyttja högupplösta musikformat till max

Digitalingångarna går igenom inte ett, och inte två, utan fyra DAC-steg. Fyra stycken Burr Brown PCM1795 för att vara exakt, som ska förvisa brus till andra sidan skärselden. Så kallade Ultra AL32-processorer interpolerar fram avläsningspunkter som skulle ha funnits före och efter de faktiska avläsningarna, så att resultatet är 32 gångers översampling av den digitala insignalen. Utsignalen blir då antingen 1,411 MHz (med 44,1 kHz-signal) eller 1,536 MHz (med 48 kHz signal).

Förstärkaren har både koaxiala, optiska och USB-B digitalingångar och spelar musikfiler upp till 384 kHz och DSD upp till 11,2 MHz. Skivspelaringången stöder både MM- och MC-pickuper.

Denon DCD-A110

DCD-A110 SACD-spelare

CD-spelaren DCD-2500NE kommer också i en jubileumsversion som heter DCD-A110. Den spelar både CD- och SACD-skivor och klarar dessutom musikfiler lagrade på hembrända DVD-skivor, ända upp till 24 bit/192 kHz. Eller 48 kHz lagrade på CD-skivor.

Denon använder en så kallad Suppress Vibration Hybrid-mekanik (SVH) som minimerar vibrationer och ger ”oöverträffad ljudbehandling”. Pricken över i är en rejäl strömförsörjning och handplockade komponenter.

Även CD-spelararen har fyra DACar för att minimera brus och eftersom det finns mer plats inuti CD-spelaren hävdar Denon att DAC-delen i CD-spelaren är ännu bättre än den i förstärkaren PMA-A110. De som köper båda apparaterna gör därför klokt i att koppla ihop dem med analoga RCA-kablar.

Denon DLA-110

DL-A110 pickup

Till sist presenterade Denon pickupen DL-A110. Den bygger på den klassiska MC-modellen DL-103 och har en spole som lindas för hand på Denon-fabriken i Japan. Precis som på 1960-talet när originalet kom. Jubileumsversionen representerar den Denon-produkt som har funnits längst och har samma design på skalet som originalet – som ursprungligen gjordes för FM-radioutsändningar.

Pickupen är både styv och lätt och väger bara 6 gram. Vi utlovas en balanserad, detaljerad ljudsignatur med utökade basfrekvenser. DL-A110 har en bajonettkoppling till tonarmen, något som även kallas för SME-koppling. Den har blivit ett slags branschstandard för DJ:s.

Denon 110-serien: tillgänglighet och priser

AVC-A110: 5500 euro (oktober)
PMA-A110: 3500 euro (oktober)
DCD-A110: 3000 euro (oktober)
DL-A110: 600 euro (november)

hifiklubben.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En helt galen förstärkare

Musical Fidelity utökar Nu-Vista-serien

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen