Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Dirac ART: Perfektionerad rumskorrigering?

Diracs senaste rumskorrigering kallas Active Room Treatment, eller Dirac ART, och ska för första gången fixa efterklang i rummet. Nu kommer produkterna, först ut är Storm Audio.

Av / 2023-06-14 - 20:47
Dirac ART: Perfektionerad rumskorrigering?

Digital rumskorrigering är guld värt när man kalibrerar ett ljudsystem så att det låter optimalt i rummet det befinner sig i. Advanced EQ drar ner frekvenser som förstärks av rummet, medan andra frekvenser som delvis ”sväljs” av rummet kan förstärkas. Till en gräns.

Dirac står för några av marknadens mest avancerade rumskorrigeringssystem, varför förstärkare och processorer med Dirac Live inbyggt ofta presterar bra i våra tester.

Nyligen har Dirac också börjat dyka upp i bilarnas ljudanläggningar, inklusive Volvo EX90 och Polestar 3.

Läs också L&B TechCast – avsnitt 6 I det här avsnittet har vi experten Bjørn Erik Forberg som gäst och pratar om rumskorrektion och aktiva/passiva högtalare.

Det svåraste problemet

Det finns dock en aspekt som inte har kunnat fixas digitalt. Nämligen efterklang. I synnerhet basfrekvenser kan dröja kvar länge i rummet, upp till en halv sekund, och staplas ovanpå andra ljud som kommer efter. Dynamik försämras av en oönskad efterklang, varför många arbetar hårt för att dämpa rummet med absorbenter.

Dirac-enhanced
Foto: Dirac

Active Room Treatment

Men nu släpper Dirac lös ett helt nytt odjur. Ett system som löser just problemet med efterklang. Påståendet är att du inte längre behöver stora, fula absorbenter i rummet. Vi tror på det när vi hör det, för det låter omöjligt – men fantastiskt om det är sant!

Det nya systemet kallas Active Room Treatment, eller ART. Och Dirac lovar att de nu kan göra det som hittills har varit en utopi. För medan man kan korrigera toner med EQ och delvis också korrigera signalen i tid, för att uppnå en bättre fas, är det svårt att förstå hur man eliminerar efterklang.

Läs också Så får du bättre ljud från rummet Att köpa nya högtalare är dyrt, och det hjälper inte om rummets akustik är den svaga länken. Här är fem enkla tips.

Detta görs genom att flera högtalare arbetar tillsammans för att kontrollera rummet. Ett reflekterat ljud från en högtalare i rummet elimineras av en annan högtalare. Resultatet, om vi ska tro Dirac, minskade kraftigt den upplevda efterklangen i rummet.

Dirac lovar inte bara att systemet kan ersätta akustisk rumsbehandling. Men faktiskt till och med överträffa det! Och bäst av allt, det är helt automatiskt. Ingen professionell expertis krävs!

StormAudio-ISP-Elite-MK3-2-2048x1334
Foto: Storm Audio

Storm Audio är först med Dirac ART

De första produkterna som använder Dirac ART kommer från high-end tillverkaren Storm Audio. Alla deras ISP- och I.ISP-processorer kan från och med nu uppdateras till firmware 4.5r0, vilket ger tillgång till Dirac ART. Alla processorer som köps från 1 januari i år uppdateras automatiskt, utan extra kostnad. Äldre processorer kräver en betald licens från Diracs webbutik.

Svensk importör av Storm Audio är Specialelektronik.

Mer info: dirac.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen