Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Volvo EX90: Får häftigt ”omslutande” surroundljud

Med hela 25(!) Bowers & Wilkins-högtalare och Dolby Atmos-surroundljud, Volvo EX90 bhuda på en musikalisk resa utöver det vanliga.

Av / 2023-05-15 - 17:01
Volvo EX90: Får häftigt ”omslutande” surroundljud

EX90 är den helelektriska efterträdaren till XC90, och nu har Volvo avslöjat fler detaljer om det nya ljudsystemet från Bowers och Wilkins som sjusätaren kan utrustas med.

Med fyrhjulsdrift, gott om plats och en räckvidd på upp till 600 km har EX90 potential att bli den perfekta familje-SUV:en. Och för oss som gillar ljud (check!) finns det också gott om godsaker inuti.

EX90 Speakers exploded view EX90 Bowers&Wilkins Speaker grill EX90 Bowers&Wilkins Tweeter
<
>
EX90 Bowers & Wilkins Speaker grill

Volvo EX90: B&W-ljudsystem med 25 högtalare

Det uppgraderade high-end ljudsystemet från Bowers & Wilkins består av totalt 25 högtalare utspridda runt om i kupén. Som jämförelse måste standard Bose-systemet nöja sig med ”bara” 14 högtalare.

Volvo och B&W har enligt uppgift arbetat nära varandra sedan bilen var en designskiss för att säkerställa bästa möjliga ljudåtergivning i den tysta kupén.

EX90 blir också en av de första Volvo-modellerna med Dolby Atmos-surroundljud ombord.

Dolby Atmos är ett välkänt surround-ljudformat från filmer och hemmabio, som gradvis också har flyttat över till musikvärlden. Det gör det möjligt för studioljudtekniker att placera ljudeffekter och instrument i ett tredimensionellt rum, vilket skapar en mer realistisk, uppslukande ljudupplevelse än konventionell stereo.

De många högtalarna är noggrant utplacerade för att ge en realistisk och uppslukande ljudbild för både förare och passagerare, samtidigt som de utnyttjar den extra rumsinformationen i Atmos-ljudspåren.

Förutom de vanliga högtalarna i dörrarna och mitten av instrumentbrädan finns det ytterligare högtalare i nackstöden, samt dedikerade ”3D-högtalare” i taket, vilket bör bidra med den speciella höjddimensionen från Atmos-innehållet.

EX90 använder också avancerad ljudbehandling från Dirac (Dirac Unison) för att optimera ljudet för fordonsmiljön. Det kan användas för att uppskala vanliga stereoljudspår till surround, eller återskapa akustiken från en konsertsal om du vill.

EX90 kan beställas nu, med leverans förväntad under andra kvartalet 2024. Bowers & Wilkins High Fidelity audio system (tillvalsskod 553) kostar 32 900 kronor.

 

Volvo EX90/B&W – Tekniska specifikationer

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen