Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 04Delta

Nyhet

Asus ROG Ally i långsammare men billigare version

Kungen av mobilt spelande hade bara priset emot sig men det fixar Asus med nya modellen.

Skrivet av / 2023-09-22 - 12:02
Asus ROG Ally i långsammare men billigare version

Det har kommit flera handhållna konsoler på senaste tiden men den som vår recensent hyllade mest var Asus ROG Ally. Prislappen var däremot hög och för dem som inte måste ha topprestanda kommer det därför nu en något bantad variant med överkomligare pris.

Den nya modellen är utrustad med en AMD Ryzen Z1-processor med 6 kärnor och 12 trådar, medan toppmodellen har en Ryzen Z1 Extreme-processor med 8 kärnor och 16 trådar. Den har också fått något bantad cache från 24 MB till 22 MB och hastigheten är strypt från 5,1 GHz till 4,9 GHz. Inte någon jätteskillnad alltså.

Läs också Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie Handhållna speldatorer tar ett kvantsprång med Asus ROG Ally, som krossar konkurrensen och tar drömmen om seriöst mobilt spelande till nya höjder!

Skillnaden hittar vi i stället i grafiken, där det fortfarande är en AMD Radeon RDNA 3, men den har bara 4 CU (compute units) på 2,5 GHz mot storebrors 12 CU på 2,7 GHz. Det gör att beräkningshastigheten sjunker från 8,6 Teraflops till endast 2,8. Med andra ord borde stora grafiktunga actionspel gå trögare. Men om man nöjer sig med mindre grafikintensiva spel borde det ändå flyta på bra.

Den enda skillnaden mellan modellerna (Foto: Asus)

I övrigt har den samma 7-tums 1080P-skärm, USB-C-port med stöd för DisplayPort 1.4, microSD-kortläsare och spelkontroller. Med den, troligen, lägre strömförbrukningen kanske man till och med kan klämma ur lite mer speltid med den nya modellen?

Pris och tillgänglighet

ROG Ally med AMD Ryzen Z1, 16 GB minne, 512 GB lagring, Wi-fi 6E och 3 månaders Xbox Game Pass Ultimate finns att köpa nu till ett rek pris på 7 999 kronor.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Netflix släpper GTA The Trilogy

Dolce&Gabbana designar gaming

Ny Steam Deck med OLED

Arkadmaskiner för spelrummet

Spelarens favoriter

Gamingheadset med Turtle Power

Microsoft får grönt ljus

Nytt Atari 2600-spel!

Spelpropparna med den längsta batteritiden

Bildskärmar för alla ändamål

Behöver gamers en särskild mikrofon?

Vass gamingdator till ett vasst pris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen