Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Panasonic Lumix G9 II

Lumix G9 är förnyad, och det märks.

Av / 2023-09-13 - 15:07
Panasonic Lumix G9 II

Med ständiga uppdateringar av Lumix GH-serien, och inga andra kameror, hade vi gett upp hoppet om en ny utgåva av vad som en gång var Panasonics bästa kamera. Men överraskningarnas tid är inte över. Lumix G9 blir G9 II, och det finns så mycket nytt här att kameran också borde byta namn.

Den mest synliga förändringen är ett helt nytt kamerahus, liknande det vi känner igen från Lumix S5 II, som är en fullformatskamera. Det är inte G9 II, som fortfarande är en microfourthirds-kamera, men med en ny 25 Mp CMOS-bildsensor med dual output gain.

Foto: Panasonic

Fördelen med Dual Gain är att informationen från chipet skickas i två strömmar, en med mycket låg förstärkning för att minimera brus i starkt ljus, och en med hög förstärkning för att maximera detaljer i mörka områden. De kombineras i processorn, vilket ger fotografen något bättre dynamik utan mer brus.

Kameran har också 779 fasdetekterande fokuspunkter på bildsensorn och upp till åtta stegs bildstabilisering. Detta är i nivå med de dyraste fullformatskamerorna.

Man kan också skjuta serier på upp till 10 bilder per sekund med mekanisk slutare, eller 60 bilder per sekund med elektronisk slutare och fullt spårningsfokus hela tiden.

Man kan också fotografera handhållet med 100 Mp i ett speciellt högupplöst stillbildsläge.

Foto: Panasonic

Videofunktionerna har uppdaterats avsevärt från G9, med upp till 5,8K Open Gate-video med 4:2:0, eller C4K 4:2:2 10-bit, med V-Log – och ProRes 422 och 422 HQ-inspelning till en extern SSD, precis som med Lumix S5 IIX.

Kameran har också två SDXC-minnesplatser för UHS-II-kort, en 3,86 MP OLED-sökare, en vridbar 1,84 MP pekskärm och 390 bilders batteritid.
Lumix G9 II riktar sig mer än någonsin till stillbildsfotografer som också behöver professionella videofunktioner, även om de mest professionella

fotograferna förmodligen kommer att välja Lumix GH6 eller S5 IIX, medan de som behöver hastighet och den bästa följningsfokusen på stillbilder bör överväga G9 II.

Kamerahuset är prissatt till 22 990 kronor. Ett batterigrepp som kallas DMW-BG1E kostar 3 990 kronor.

Det är också värt att nämna att Panasonic har uppdaterat telezoomarna 100–400 mm och 35–100 mm f2,8. Båda är Leica-certifierade och heter nu Leica DG Vario-Elmar 100–400 mm F4,0–6,3 II ASPH och Leica DG Vario-Elmarit 35–100 mm F2,8 Power O.I.S.

De har också fått en något uppdaterad optisk design, och 100–400 mm kan använda Panasonic 1,4 och 2x telekonvertrar.

Läs också Panasonic Lumix G9 Här är en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Rulla till toppen