TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Capture One Pro 23 bildredigering

Ny version av Capture One Pro för fotografer.

forfatter
Publicerad 2022-11-08 - 15:43

Danska Capture One Pro är ett utmärkt alternativ till Adobe Photoshop och Adobe Lightroom, med ett tydligt gränssnitt och avancerade bildredigeringsfunktioner. Nu är Capture One Pro 23 ute, ett drygt halvår efter lanseringen av Capture One Pro 22.

Gränssnittet är lätt att känna igen för erfarna Capture One-användare, men den senaste versionen har fått fler funktioner och ett förbättrat arbetsflöde.

Smarta justeringar ska minska redigeringstiden, fotografen kan markera och gruppera flera bilder åt gången och man kan lägga färggradering i flera lager när man arbetar med stilar (Styles).

Layers in Styles. Ill: Capture One

I verktygspaletten för smarta justeringar kan man välja justeringar för en av bilderna i ett album och spara ändringarna som referens för just den justeringen, som man sedan kan använda på flera av bilderna samtidigt.

Till exempel kan bröllopsfotografer välja en föredragen vitbalans och exponering, som kan tillämpas på alla porträtt med en vit klänning och svart kostym, och sedan redigera ett helt album med några få klick.

Smart Adjustments, alltså smarta justeringar, anpassar sig till fotografens föredragna val och tar bara hänsyn till samma justeringar som fotografen har valt. Till exempel den vita klänningen och hudtonjusteringarna och rör då inte bakgrunden i bilden.

Cull view. Ill. Capture One

När du importerar foton från mappar är det lättare att gruppera foton efter likhet – Group Overview, och foton man importerar från bildmappar eller direkt från kameran vartefter fotona tas visas mycket snabbare på skärm än tidigare.

Fotografen kan också ändra fotograferingsdatum och tid för foton från flera kameror där datum och tid inte är synkroniserade. Liknande bilder med olika justeringar kan dras över till olika album, så att du till exempel kan ha en variant av alla svartvita foton i ett och samma album, utan att andra varianter automatiskt hamnar i samma album.

Capture One Live, som gör det möjligt att dela foton och mappar med andra, kommer också i en gratisversion.

Capture One Pro 23 kan också importera bildmappar från Adobe Lightroom, med alla justeringar intakta, och en gratis provversion kan laddas ner på Capture Ones webbplats.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Bildredigering för erfarna

Finare färger och mindre brus

Capture One 20 är uppgraderingen du måste ha.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Telezoom för Leica SL Relativt prisvärd zoom för naturfotografer.
lbpluss
Drönare for Reels-videor En liten detalj skiljer DJI Mini 3 från andra drönare.
lbpluss
Det här objektivet ger tvättäkta biofilm Hur får Hollywoodfilmer sitt dramatiska och filmiska utseende? Svaret är anamorfiska objektiv. Det här från Sirui har dessutom många råd med.
lbpluss
Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?
Följ Ljud & Bild