Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Blackmagic: 12K-video är billigare än någonsin

Blackmagic lanserar ny 12K-videokamera till lägre pris än någonsin.

Av / 2023-04-19 - 17:09
Blackmagic: 12K-video är billigare än någonsin

Det är Inte alla som vet det, men Blackmagic har haft en videokamera med 12K-upplösning i sortimentet sedan sommaren 2020. Den heter URSA Mini Pro 12K, och det är bland de mest avancerade digitala filmkamerorna på marknaden. Det är dock långt ifrån den dyraste. I en värld där videokameror kan kosta hundratusentals kronor finns Blackmagics pris inte så blodigt.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 3
Foto: Blackmagic

Som om det inte räcker kommer en ny version av 12K-kameran, som nu innehåller ett optiskt lågpassfilter. Därför heter den nya upplagan URSA Mini Pro 12K OLPF, där bokstäverna i slutet av namnet står för Optical Low Pass Filter. Trots att de har lagt till en komponent har priset blivit något trevligare.

Ett lågpassfilter finns till för att motverka moiréeffekten från skarpa mönster i LED-skärmar, rutiga skjortor på intervjupersoner och annat i bilden som kan ställa till problem för kameran.

Dessutom filtrerar URSA Mini Pro 12K OLPF bort infrarött ljus för en skarpare återgivning av synliga röda färger.

Läs också Är detta videoproffsens drömkamera? Indieproducenter och amatörer har ett nytt vapen till sin filmproduktion. Möt Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro.

12K Super 35

Blackmagic URSA Mini Pro 12K har hela 12288 x 6480 pixlar på en Super 35-bildsensor, vilket är 80 megapixlar. För varje bildruta. Kameran har 14-stegs dynamiskt omfång, vilket är ganska standard för många fullformatskameror, men inte standard för de mer kompakta Super 35-sensorerna. Här är det vanligare att se 12-13 steg. Det kan tyckas trivialt, men 14 steg ger dubbelt så mycket ljusgenomsläpp som 13 steg. Det spelar verkligen roll, speciellt för indy-filmfotografer och entusiaster som inte alltid har full kontroll över ljussättningen.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 2
Foto: Blackmagic

Stor bild, stora möjligheter

Ju högre upplösning en videokamera har, desto bättre. En fördel är att man kan vara mer framtidssäker på innehållssidan, eftersom världen får TV-apparater och projektorer med allt högre upplösning. Men det är inte det viktigaste.

Viktigare är möjligheten att kunna beskära – zooma in – i en scen i klipprummet efter inspelningen. Filma en scen på längre avstånd och gör ett tätare utsnitt efteråt. Eller få full kontroll när du ska lägga på digital bildstabilisering. Allt utan att förlora pixelinformation i bilden när filmen exporteras till 4K i slutet av redigeringsjobbet.

En annan fördel har att göra med bildbrus. Om du inte beskär, utan i stället behåller storleken som den är filmad, får du mindre brus när videon nedskalas. När man reducerar en grupp pixlar till en enda pixel kommer denna att få medelvärdet för pixelgruppen, därmed kan enskilda pixlar som sticker ut identifieras som bildbrus och avlägsnas.

Läs också Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?

Lovar de bästa bilderna

Blackmagic lovar de bästa 8K- och 4K-bilderna med ”subtila hudfärger och extraordinära detaljer som motsvarar high-end stillbildskameror”.

Kameran kan filma i 12K upp till 60 fps, 8K och 4K vid 120 fps, samt 4K vid 240 fps – men med en beskärning av utsnittet (Super 16).

URSA Mini Pro 12K använder PL (Panavision) bajonettfattning och har inbyggda ND/filter, både CFast och UHS-II SD-kortingångar, samt en SuperSpeed USB-C-utgång.

Fungerar med flera objektivtyper

Kamerans ursprungliga bajonettfattning kan enkelt bytas till EF (Canon) eller F (Nikon). Därmed är den kompatibel med en mycket stor arsenal av professionella objektiv. Det saknas bara L-fattning (Leica, Panasonic) för att vara komplett.

RAW-inspelning

URSA Mini Pro 12K kan filma i Blackmagic RAW-kodek i full upplösning. Vi lovas att denna kodek är så effektiv att man kan redigera 12K-video på en bärbar dator, lika enkelt som med vanliga HD- eller Ultra HD-filer. Något man inte kan med andra kodeks.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 1
Foto: Blackmagic

Blackmagic URSA Mini Pro 12K OLPF: tillgänglighet och pris

Blackmagic URSA Mini Pro 12K OLPF finns ute nu, för 86 890 kronor inkl. moms.

Mer info: blackmagicdesign.com

 

Fakta:

 • 12 288 x 6 480 12K Super 35-sensor.
 • Optiskt lågpassfilter reducerar moiré
 • För långfilmer, visuella effekter (VFX) och reklamfilmer av hög kvalitet.
 • 14-stegs dynamiskt omfång och native ISO 800.
 • Blackmagic RAW optimerad för Metal, CUDA och OpenCL
 • Generation 5 Color Science med ny filmkurva
 • PL-fäste ingår och valfria EC- och F-fästen finns tillgängliga
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Rulla till toppen