Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

SVT Play streamar nu i 4K och Dolby Vision

Men än så länge bara på utvalda program.

Av / 2023-12-10 - 15:22
SVT Play streamar nu i 4K och Dolby Vision

Det statliga TV-bolagets strömningstjänst SVT Play är nu tillgänglig i 4K och Dolby Vision. Det meddelar kanalen på sin webbplats.

På public service-bolagets officiella strömningstjänst kan man se alla TV-program som kanalen har rättigheter till, samt extramaterial, trailers och klipp från programmen. Tjänsten lanserades 2006 och har hittills funnits tillgänglig i HD-upplösning och SDR-kvalitet.

Taelgia är den första serien som visas i Dolby Vision på SVT Play. Foto: Petrus Sjövik/SVT

UHD och Dolby Vision nu på SVT Play

Vi ska inte förvänta oss att hela SVT:s arkiv kommer att finnas tillgängligt i knivskarp 4K och gnistrande HDR (High Dynamic Range) inom den närmaste tiden. Det skulle kräva ett rejält remasterjobb! Däremot kan vi förvänta oss att fler kommande program och serier kommer att finnas tillgängliga i den förbättrade videokvaliteten.

Det första programmet som officiellt visas i 4K/UHD (3840 x 2160 pixlar) är Historien om Sverige. SVT nämner själva att 4K ger en bra visuell upplevelse även på riktigt stora TV-skärmar.

Läs också Vi testar TCL:s största och billigaste TV TCL har byggt upp ett rykte om sig som leverantör av prisvärda storbildsskärmar. 98P745 är deras billigaste 98-tummare någonsin – men hur bra är den?

Dessutom kan man nu se det första avsnittet av den kritikerrosade serien Taelgia i Dolby Vision-format – med en bredare färgrymd, fler detaljer och ett rikare kontrastförhållande.

För att kunna spela upp program i UHD/4K och HDR behöver din TV naturligtvis ha stöd för detta. SVT Play finns tillgängligt i hela världen, men av rättighetsskäl visas vissa program, som Taelgia, endast i Sverige.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”SVT Play streamar nu i 4K och Dolby Vision”

  1. Problem med 4K – provade en 4K LCD från Samsung men resultat blev ojämnt med 1080p som källa. Trots omfattande inställningsförsök förblev en äldre 1080 Plasma från Pioneer överlägsen på de flesta parametrar. Omräknings algoritmer upp till 4K verkar ofullständig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen