TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Tidernas största drogepidemi som TV-serie

Se trailern till den kommande Disney+-serien om opioid-skandalen i USA.

forfatter
Publicerad 2021-10-16 - 10:41

I slutet av 1990-talet exploderade opioidanvändningen i USA. Opioider är ett gemensamt namn på ämnen som kan binda till sig opioidreceptorer, bland annat i centrala nervsystemet, där de har en smärtstillande effekt.

I nära samarbete med de största läkemedelsjättarna skrev amerikanska läkare ut opioidtabletter på recept, som godis, för smärtlindring.

Läs också Modern ungdomsserie Disney+ ger oss det osminkade ungdomslivet för Amerikas urinvånare - på deras villkor.

För det första skrevs det ut recept till mycket fler människor än vad som egentligen behövde det, och för det andra var pillren extremt mycket mer beroendeframkallande än vad som sades.

Läkaren som skrev ut flest recept fick störst bonus – och den fullständiga skandalen var ett faktum!

 

Glöm dödssiffrorna för Covid-19, uppskattningsvis har otroliga 700 000 amerikaner dött av opioidöverdoser sedan 1999 – bara under 2020 var dödssiffran svindlande 80 000!

Nu har Disney+ tagit sig an skandalen och i samarbete med producenterna Danny Strong och Michael Keaton har de gjort TV-serien Dopesick.

Rosario Dawson, ”Dopesick” (Foto: Walt Disney)

 

De två första avsnitten av serien har premiär på Disney+ den 12:e november, med ett nytt avsnitt varje onsdag. Säsongen består av sammanlagt 8 avsnitt.

Michael Keaton har huvudrollen, i andra roller syns Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Will Poulter, John Hoogenakker, Kaitlyn Dever och Rosario Dawson.

 

Dopesick_3-989x556 Dopesick_8-989x556 Dopesick_2-989x989 Dopesick_6-989x631 Dopesick_5-989x1236
<
>
Dopesick (Foto: Walt Disney)

Dopesick tar med tittarna till drogepidemins epicentrum (i Middletown, Ohio, fyrdubblades antalet överdos-dödsfall från 2000 till 2015!), till läkemedelsjättarnas styrelsemöten och narkotikapolisens jakt på syndarna.

Miniserien är baserad på den bästsäljande boken, Dopesick: Dealers, Doctors, and the Drug Company That Addicted America (2018) av Beth Macy. Manuset till serien är skrivet av Danny Strong, och regissör är Barry Levinson (Rain Man).

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

 

Dopesick poster
Dopesick (Foto: Walt Disney)

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Fler maffiaförvecklingar från Stallone & Co! Fans av en sarkastisk, hårdslående (men mjuk på insidan) Sly Stallone kan nu se fram emot uppföljaren.
Kokainsnortarna är tillbaka! Hedonisterna på Aker Brygge har mer heroin, och viagra, i kassaskåpet!
Klart för säsong 2! Svamp-zombieserien har verkligen fångat både publik och kritiker - nu ger HBO Max grönt ljus för säsong 2.
Gangsterhelvete! Taylor Sheridan, och en perfekt castad Jeremy Renner, serverar stenhård socialrealism och gangsterhelvete – både innanför och utanför murarna.
Black Panther kommer till Disney+! Nu kan du snart se den Oscar-nominerade Marvel-filmen på Disney+.
Följ Ljud & Bild