Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Wi-Fi får sällskap av Li-Fi som trådlös nätverksstandard

Snart kan vårt trådlösa nätverk använda blinkande lampor i stället för radio för internetuppkopplingen.

Av / 2023-07-19 - 15:07
Wi-Fi får sällskap av Li-Fi som trådlös nätverksstandard

Trådlösa nätverk som vi känner dem idag använder radio och tidigare har det funnits standarder som hette 802.11a, b, g och n. Lyckligtvis heter standarderna nu Wifi 4, 5 och 6 i stället. Men standarden bakom fortsätter heta 802.11 och hanteras av en arbetsgrupp inom organisationen IEEE. De har nu godkänt den nya standarden 802.11bb som kommer få det mer konsumentvänliga namnet Li-Fi för att man ska associera till Wi-Fi.

Precis som att ”Wi” i Wi-Fi står för Wireless, står ”Li” i Li-Fi för Light. Den nya standarden säger nämligen att det inte längre ska vara självklart att det trådlösa nätverket använder radio. Det ska i stället kunna använda infrarött ljus, precis som de gamla fjärrkontrollerna till tv-apparaterna gjorde.

Foto: Wikimedia (Ahmadamro)

Det låter kanske som stenåldersteknik, men standarden menar att det ska gå att köra mellan 10 Mbps och 9,6 Gbps vilket faktiskt är väldigt snabbt. Fördelarna med tekniken ska vara låg latens, mindre risk för störningar och att det är avlyssningssäkert då ljus inte penetrerar väggar.

Hastigheten på 10 gigabit uppnåddes faktiskt i labb redan för 10 år sedan! Företag som Philips Hue och Pure Lifi, som nyligen lanserat en ”lifi-antenn”, har experimenterat med tekniken.

Vi kommer troligen få se ett antal produkter de närmaste åren, men gissningsvis med smalare tillämpningar. Exempelvis för sjukhus som oroar sig för elektromagnetiska störningar på medicinsk apparatur.

Läs också:

Wi-Fi 6: Snabbare, billigare och bättre täckning

Den nya trådlösa nätverkstekniken är klar. Här är fyra skäl till att du bör köpa en ny router nu.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NU är disketten äntligen död!

Snabbt internet till överkomligt pris

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Rulla till toppen