Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Thunderbolt 5 ger oss den ultimata kabeln

Med Thunderbolt 5 får vi enastående hastighet och laddningseffekt vi inte sett maken till.

Av / 2023-09-16 - 17:02
Thunderbolt 5 ger oss den ultimata kabeln

På Macdatorer har anslutningen Thunderbolt länge varit standard då den är överlägsen USB som av obegriplig anledning är PC-världens val. Glädjande nog har de två lägren sträckt ut en hand så att USB4 och Thunderbolt 4 faktiskt är mer kompatibla än någonsin. Men nu släpper Intel Thunderbolt 5 där prestanda på alla området tar ett stort kliv framåt.

Samarbetet fortsätter faktiskt då Thunderbolt 5 i stort är baserat på USB4 v2, en standard som dock inte gjort mycket väsen av sig. Vad Intel gör är att ta många av de viktigaste egenskaperna med USB4 v2 som är frivilliga, och göra dem till ett krav. Därmed vet man att man får prestanda, medan man med USB aldrig vet vad som är implementerat eller inte.

Illustration: Intel

Flera högupplösta skärmar

Med dagens standard kan man ansluta två 4K-skärmar, vilket kanske lät imponerade då, men idag är det närmast vardagsmat i professionella sammanhang. Med den nya standarden kan man ha ett flertal 8K-skärmar, vilket är guld värt för mediaproduktion.

Lysande för gaming

Idag kan de två 4K-skärmarna nämnda ovan bara köra 60 Hz, vilket är okej för kontorsarbete men skräp för spel. Med Thunderbolt 5 kan man ha 3 stycken 4K-skärmar med 144 Hz! Ännu bättre är att man får den dubbla bandvidden överföringshastighet, vilket åtgärdar dagens prestandaproblem med externa grafikkort för laptopar.

Illustration: Intel

Krävande snabbladdning

Den nuvarande Power Delivery standarden erbjuder upp till 100 watts laddning, vilket är bra för mobila enheter, men för en gaminglaptop är det lite klent. Med Thunderbolt 5 kan man ladda med upp till 240 watt!

Läs mer hos Intel

 

 

Läs också:

iPhone 15 och övergången till USB-C: Vad kan du förvänta dig?

Datahastighet, bildskärmar och laddning: Vad du behöver veta om USB-C på iPhone 15.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

Rulla till toppen