Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Snabbare Wi-Fi med Netgear Orbi 860

Netgears näst dyraste mesh-nätverk har nu uppgraderats till Orbi 860. Med 10 gigabit på ingången.

Av / 2022-12-07 - 14:15
Snabbare Wi-Fi med Netgear Orbi 860

Orbi 860-serien bygger vidare på den dugliga 850-serien, som var Netgears första mesh-nätverk med den nya Wi-Fi 6-standarden. Med det nya systemet ska du kunna ansluta upp till 100 nätverksprodukter utan problem.

850 var toppmodellen i Orbi-familjen tills 960-serien tog tronen. Bland annat med Wi-Fi 6E och ytterligare ett extra 6 GHz-frekvensband. Något som vi ser blir allt vanligare, även i den billigare änden.

Netgear Orbi RBK860 Orbi 860 front back
Netgear Orbi 860 ser ut som den tidigare 850-serien, men ingången har fått 10 Gbit hastighet i stället för 2,5. Foto: Netgear

Inte 6 GHz

Därför är det något förvånande att det helt nya 860-systemet faktiskt inte har Wi-Fi 6E, utan bara vanlig Wi-Fi 6. Det finns inget hokus pokus med det extra frekvensbandet, annat än att det frigör utrymme i nätverket och är fritt från allt brus som finns på de med tiden allt mer trånga 2,4 och 5 GHz-banden. Men mindre störningar är också en viktig aspekt för snabbare Wi-Fi.

10 Gbit

Däremot har RBK860-serien, precis som 960, uppgraderat hastigheten på internetingången (WAN), från 2,5 till hela 10 Gbit/s. Vilket i sin tur innebär att hela systemet stöder högre internethastighet. Det nya antennsystemet har också förbättrats för att ge ännu bättre täckning än tidigare.

Netgear Orbi RBK860 lifestyle
Orbi 860 finns även i svart. Foto: Netgear

Inte 160 MHz

Lägg märke till att där många Wi-Fi 6-system kan slå samman två 5 GHz-band till ett stort med 160 MHz bandbredd, är Orbi 860 begränsad till 80 MHz, vilket begränsar den teoretiska maxhastigheten för 5 GHz-bandet till 1,2 Gbit/s i varje riktning. Det är fortfarande snabbt, men flera konkurrenter har öppnat upp 160 MHz bandbredd här, vilket fördubblar den teoretiska bandbredden.

Det är lite konstigt att Netgear inte har försett Orbi 860 med 160 MHz bandbredd, särskilt när vi ser att det billigare Orbi 760-systemet faktiskt har det. Men nog om det.

Dedikerad bakväg

Där andra mesh-system har två 5 GHz-kanaler som båda kan fungera som både front- och backhaul omväxlande (backhaul är ”bakvägen”, eller kanalen routern och noderna använder för att skicka data sinsemellan), så envisas Netgear med att använda den ena kanalen som en dedikerad backhaul.

Det ger ett mer stabilt mesh-nätverk, men begränsar samtidigt maxhastigheten för anslutna smarta enheter, mobiler och datorer. Ändå håller vi med om att stabilitet är viktigare än maximal teoretisk hastighet.

Netgear Orbi RBK860 mesh coverage
Orbi 860 har bättre täckning än tidigare. Illustration: Netgear

180 kvm per enhet

Netgear lovar oss en täckning på upp till 180 kvadratmeter per enhet. Med rätt placering bör det alltså vara möjligt att förse en yta på upp till 540 kvadratmeter med ett tre-pack. Om det finns behov av ännu större täckningsområde kan en eller flera Orbi RBS860-satelliter enkelt anslutas.

Orbi-appen

Med Orbi-appen kan du enkelt installera och konfigurera ditt Wi-Fi-system och fjärrhantera ditt nätverk. Internet kan pausas för varje enskild enhet, du kan spåra internetdataanvändning och så vidare.

Du får ännu fler funktioner om du prenumererar på Netgear Armor, inklusive skydd mot cyberhot, men också föräldrakontroll som att begränsa åtkomsten till vuxet innehåll på vissa enheter. Ett år ingår i priset på Orbi 860, därefter kostar det en månadsavgift.

Orbi RBK863 white light
Foto: Netgear

Netgear Orbi 860: Pris och tillgänglighet

Både Orbi 860-seriens router och satelliter finns i vitt och svart, så du kan välja vad som ser bäst ut hemma. Tänk på att de ska vara synliga för att ge bästa täckning. Produkterna kommer att finnas tillgängliga i januari och priserna är följande:

  • RBK863S – Router och 2 satelliter: 15 490 kr
  • RBS860 – Satellit: 5 590 kr
  • RBR860S – Router: 5 590 kr

Mer info: netgear.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen