Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Det första mobila mesh-nätverket med 5G och WiFi 6

Orbi NBK752 ger blixtsnabb 5G-hastighet överallt – även där det saknas fibernät.

Av / 2021-11-20 - 05:56
Det första mobila mesh-nätverket med 5G och WiFi 6

Netgear påstås sig vara först på marknaden med ett kombinerat mesh-nätverk med 5G och WiFi 6. Internet tas emot från nätleverantören via 5G och kopplas vidare till trådlösa enheter via WiFi 6. På så sätt ger Orbi NBK752 högre hastighet och ett stabilare nätverk på platser där det saknas fibernät. Om 5G-täckning saknas använder routern i stället 4G-nätverket.

Läs också Wi-Fi 6-nätverket du måste ha Glöm alla billiga mesh-lösningar. Du blir inte nöjd förrän du tar steget upp till Orbi AX4200.

Systemet är allt annat än billigt, men om alternativet är att du måste betala internetleverantören för att bygga ut infrastrukturen till att omfatta din bostad eller sommarstuga så kan det bli mycket dyrare.

Netgear Orbi NBK752 SIM-card-L&B scaled
Med ett Nano-SIM-kort och ett bra datapaket från din internetleverantör tar Orbi NBK752 emot 5G-internet och sprider det vidare med WiFi 6 till hela hemmet. Foto: Netgear

Router och nod

Systemet innehåller både router och en extra satellit (nod), som placeras på en strategisk plats i hemmet, kontoret eller stugan för att se till att nätverket når alla skrymslen och vrår. Nätverket är konstruerat för att täcka upp till 350 kvadratmeter med stabil Wi-Fi-täckning. Vill du ha ett ännu större nätverk kan du lägga till fler noder.

De två enheterna kommunicerar trådlöst med WiFi 6, vilket innebär att flera enheter kan anslutas samtidigt utan att begränsa hastighet eller åtkomst. Hela familjen kan alltså surfa, streama och ladda ner samtidigt.

Netgear Orbi NBK752-L&B scaled
Netgear Orbi NBK752 består av en router och en nod som tillsammans ger internettäckning på 350 kvadratmeter. Foto: Netgear

Enkel användning

Routern installeras enkelt med Orbi-appen, där du även kan hantera nätverket var du än befinner dig, pausa internet på vilken enhet som helst, spåra din internetdataförbrukning med mera.

Säkerhet

Till Orbi NBK752 ingår en 30 dagars gratis provperiod på den digitala säkerhetstjänsten Netgear Armor, som skyddar det uppkopplade hemmet. Tjänsten är inbyggd i routern med utökas för att skydda alla enheter i nätverket, inklusive smarta TV-apparater, säkerhetskameror, smarta högtalare, etc.

Netgear Orbi RBK752-L&B scaled
Foto: Netgear

Netgear Orbi NBK752: Pris och tillgänglighet

Netgear Orbi 5G WiFi 6 Mesh System (NBK752) består av en router och en satellit. Den går redan att köpa och kostar – håll i dig – 12 900 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen